Hinta ja laatu

Kuva: Irene Peuhkurinen

Kuva: Irene P

Entiset kumpparit vetelivät viimeisiään. Oli aika mennä kenkäkauppaan ja ostaa kunnon kumpparit. Kun saisi sellaiset mustat nokialaiset, joissa varsi ei loppuisi kesken!

Kaupassa ei haaveitteni kenkiä näkynyt. No, jotkuthan piti saada. Oli siellä Ratian suunnittelemat kukkakuvioiset, puolivartiset saappaat. Sitten oli värikylläiset samalla mallilla valmistetut jalkineet. Niitä koroilla siunattuja kaupunkilaissaappaita en edes vilkaissut. Kun ei oikein vaihtoehtoja tuntunut löytyvän, otin ne halvemmat Ratian saappaat.

Ensimmäisellä metsäretkellä jokin oksa tökkäsi päälliseen reiän. Olipa huonoa kumia! Reikä paikattiin. Sitten menin saappaineni järveen. Mitenkäs tuolla kantapään puolella tuntui kuin vesi olisi solunut saappaaseen. Kas vain, sauma varmaan vuoti! Olisiko sittenkin pitänyt ostaa ne muutamaa kymppiä kalliimmat kengät? Mutta mistä tietää, vaikka olisivat olleet yhtä huonot?
Kaikki saumat tiivistettiin sikaflexillä. Kuivumisen aikana vanhat saappaat toimivat paremmin kuin uudet.

Nykyään kaikki kilpailutetaan hinnoilla. Lienee halvin tarjous hyväksytty siltaa korjaamaan Saariossa. Onko se Suonpäänjoki.. jonka silta ylittää? Semmoinen toisen luokan korjaus siitä tuli. Silta ehostettiin laittamalla 50 km:n nopeusrajoitus sen kohdalle. Paljon kuluu bensaa hiljenneltäessä 80:stä 50:een ja sitten taas nostettaessa nopeus normaaliksi, mutta sehän ei ole pois tien ylläpitäjältä vaan käyttäjältä. Jos joku ei huomaa merkkiä, vaan hurjastelee sillalle niin, että särkee autonsa, vetoaa tien ylläpitäjä tietysti nopeusrajoitukseen.

Huonosta laadusta on muitakin kokemuksia. Ostin aikoinaan tunnetusta suomalaisesta liikkeestä pallokuosisen puuvillapaidan. Oli se hinnakas, mutta kestikin lähes äidiltä tyttärelle. Sittemmin tuli sama kuosi uudelleen tuotantoon. Siispä riensin laadun toivossa uutta hankkimaan. Hinnakkuus oli säilynyt, mutta ei laatu. Vaate kesti tuskin yhden ”pitokauden”.

Nykyiset valmiina saatavat aluslakanat ovat lähes sideharsoa, jos niitä verrataan mummon perintölakanoihin.

Hyvään laatuun sen sijaan törmäsin sieniretkellä. Metysässä oli kerrassaan taidolla tehty kiviaita. Siellä se seisoi erottamassa entistä peltoa synkeästä metsästä. Miten kauan lie seisonutkin? Sitä tehdessä oli varmaan noudatettu entisen opettajan Inkeri Ojalan ohjetta:”Mikä ansaitsee tulla tehdyksi, ansaitsee tulla tehdyksi kunnolla”

6 comments for “Hinta ja laatu

 1. Gummisaappaatkin ovat nykyisin muovia. Sama suuntaus liukastaa myös auton renkaita, tosin niissä on kumiakin osaksi ja onneksi.
  Valinta jää ostajalle, joko huonoa ja kallista tai huonoa ja halvempaa.

 2. Kyllä nokialaiset ovat parhaita. Tahtovat vain olla raskaanlaiset
  kompuraikäiselle. Pakko niitä vain on käyttää meidän maisemissa, jossa kyytkin mielellään kesäänsä viettävät. Kauniin kuulakkaita
  syyspäiviä sinne Patsolan mäelle!

 3. Olen huomannut saman kuin tämän jutun kirjoittajakin.
  Ostin aiemmin syksyllä lakanoita, mutta avattuani ne
  muovikääreistään, huomasin niiden olevan lähes läpinäkyvän
  ohuita. Lähes uudesta jääkaapista on jäänyt kahva käteen jo
  kaksikin kertaa. Nyt on ilmastointiteipillä tuettu. Hyllyt
  eivät kestä niille lastattavien ruokatarvikkeiden painoa.
  Esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon.

 4. Kaikella on aikansa, niin myös näillä heikkolaatuisilla kumisaappailla ja muilla tavaroilla. Esimerkki mutkan kautta. Kun aloittelin valkosipulin viljelyn pienimuotoista harrastamista, niin kauppojen hyllyt tarjosivat 3. luokan Espanjalaista ja Unkarilaista valkosipulia ( heikoin EU:n myyntiluokka ). Reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin kauppojen hyllyssä on kyseisitä maista tuotua priimaa valkosipulia. Tapahtuisikohan sama kehitys muissakin tuotteissa.

 5. Sain vuosi tai pari sitten ostettua Kemien tavaratorilta Otso-merkkiset pitkävartiset kumisaappaat, jotka ovat kestäneet hyvin. Varren yläreunassa on solki ja ensimmäisen kerran sain miellyttävän väljävartiset edulliset saappaat muutamalla kympillä.

 6. Muutama sana Nokian kumijalkineista.
  Nokian Jalkineet Oy oli kumijalkineita valmistanut yritys,joka
  eriytettin vuonna 1990 Nokia oy:stä.Yhtiön liiketoiminta ja
  tuotemerkit myytiin vuonna 2005 perheyritys Berner Oy:lle joka
  jatkaa kumijalkineiden myyntiä ja markkinointia entisellä Nokian
  jalkineiden tuotemerkeillä,mutta valmistuttaa ne ulkopuolisilla
  yrityksillä,osin Suomessa ja osin ulkomailla. Miesten kalliimpia saappaita on valmistettu takavuosina ainakin jonkin verran Suomessa.
  Jalkineita ei voi verrata niihen entisiin Nokialaisiin laatu on selvästi heikompi,materiaali ohuempaa kumin osuutta on vähennetty.
  Se tästä Suomalaisuudesta !!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *