Huikea kavalkadi Taidekeskus Salmelassa

Monrepoon kaarisillat ja paljon muuta
Salmela juhlii 25 – vuotista taivalta

Ajelimme Mäntyharjulle auvoisessa kesäsäässä. Matkalla piti käydä ottamassa potretteja luonnon taidenäyttelyssä, jota tarjosivat kymmenissä eri sävyissä hehkuvat lupiinit lähellä Mäntyharjua.

Taidenäyttelyn avaus oli tosi jäntevä, sillä pääsaleihin oli koottu muistonäyttely Salmelan klassikoista. Nina Terno oli päässyt kunniapaikalle pääsaliin ja ”lista” jatkui Kimmo Kaivannosta Ukri Merikantoon ja Juhana Blomstedtista Esko Tirroseen, jne… Taidekeskus Salmelan miljöö on kuin luotu tarkoitukseensa.

Kesäinen maisema saa näyttelyvieraan herkistymään ja taiteen parissa todella viihtyy. Päärakennuksen näyttelyiden jälkeen suunnistimme ravintola Kesäheinään aterialle ja siitä muihin näyttelytiloihin.

Lidia Joen näyttely aitassa tuntui viehättävän katsojaa, mutta samalla hiipi mieleen ajatus ajoittaisesta makeudesta ja särmäisyyden toivomuksesta. Toki värikylläiset maisemat lintuineen viehättivät katsojaa ja luulisin, että tällainen taide on vaatinut tekijältään taitoa ja osaavuutta.

Kia Taegen oli visioinut Viipurin maisemia ja tietysti nostalgioita herättelivät Monrepoon kaarisillat. Sen sijaan rakennuskolossien kuvat eivät hellineet nuoremman polven katsojaa isosti.

Jussi Twoseven oli suurennellut eläinhahmoja ja tietysti näyttelyvieraan piti päästä poseeraamaan itsensä ilveksen naamakuvan vierelle. Suomalaiseen mentaliteettiin tämä osasto
oletettavasti kolahtaa.

Antti Huovisen rehevistä muotokuvamaalauksista pidin. Hänen teoksiinsa liittyy myös malliin liittyviä humoristisia ja osuvia luonnehdintoja.

Näyttelyvieraan välilevyvaiva hankaloitti kävelyä ja piti lähteä kohti Lappeenrantaa toivotellen Taidekeskus Salmelalle ja Tuomas Hoikkalalle ortodoksien tapaan Monia Armorikkaita Vuosia.

Nina Terno

Luonnon taidetta

Luonnon taidetta

Lidia Joki

Lidia Joki

Kia Taegen

Antti Huovinen

Kirjoittaja ja Jussi Twosevenin ilves

Kirjoittaja ja Jussi Twosevenin ilves

Taidekeskus Salmelan kotisivut.

Share

7 comments for “Huikea kavalkadi Taidekeskus Salmelassa

 1. Kiitos Jouko.Erittäin hyvä vinkki käyntikohteeksi kesälomareissulla.

 2. Salmela on ollut haaveissani jo kauan. Paljon olemme kyllä olleet
  tien päällä ja touhunneet kaikenlaista. Jospa vielä joskus jaksaisi senkin keikan tehdä. Tärkeimpänä ovat olleet lapset ja lasten lapset ja heidän juhlansa (kaukana nekin). Aika läheltä Salmelaa on ajettukin, kotona on kovasti töitä ja eilen tutkimuksissa Joensuussa asti. Vieraitakin on mukavasti käynyt ja tiedossa on vielä.
  Hyvää kesää Joukolle taiteiden ja kirjallisuuden parissa.
  Kesä on kivaa aikaa!
  Pusan Mirja

 3. Värikylläisiä näyttävät työt olevan. Samoin
  luonnonkukkien värikirjo alkaa olla kauneimmillaan
  tienvarsilla ja luonnonniityillä. Joka kesä niitä
  saa ihastella, mutta toivottavasti eivät niitä
  tienvarsia liian aikaisin.

  Jäin miettimään kuvan varsaveistosta, että onko sukua
  Mannerheimin Helsingin ratsastajapatsaalle, jossa
  hevonen peitsaa? Ehkä varsa vain hyppelee.

 4. Kato kato miten ihanat värit on tienvarsillla – totean aika usein.
  Pitää osata katsoa – eikö niin Maija-Liisa.
  MirjaSisko

 5. Salmelassa on tullut käytyä jo monena vuonna peräkkäin. Nyt pitää tietysti ylpeänä mainostaa oman kylän imatralaista Tiina Suikkasta, joka on Salmelan kesän 2014 nuori taiteilija. Hänen työnsä ovat ihastuttaneet jo useina vuosina.

 6. Ehdottomasti kannattaa tutustua Salmelan 25 v. juhlanäyttelyyn! Erityisesti Kia Taegenin maalaukset olivat myös nuorempien mieleen.

 7. Tulossa juuri Taidekeskus Salmelasta , siellä on käytävä joka kesä, sillä taidetarjonta on aina hyvää. Niin tänäkin kesänä, jopa huikeaa. Upeat klassikot ja uudet nuoret taiteilijat mm. Kia Taegen taulut pysähdyttivät ja saivat mieheni Arinkin istahtamaan yhden taulun eteen, ajatuksena jospa ostaisi. Suosittelen kaikille käyntiä Salmelassa, siellä voi myös syödä upeaa lähiruokaa taiteen välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *