Satakielen synty ja muita juttuja

Tarinoita ja runoja kansan suusta
Luoja teki possun vanhasta akasta

Suuri eläinystävän kirja, toim. Satu Aalto, Karisto 2014

Jeesus-lapsi oli pienenä parempi muita. Niinpä toiset päättivät tehdä Jeesuksesta naurunalaisen. He pistivät tynnyrin alle vanhan akan ja arvuuttelivat pojalla, että mikähän tynnyrin alla mahtoi olla. – Olkoon vaikka sika, Jeesus vastasi. Toiset luulivat saaneensa Jeesuksen jekutettua. Mutta suuri oli ihmetys, kun tynnyrin alta ryömikin röhkivä sika. Siitä sika sai alkunsa.

Neitsyt Maria lauloi lapselleen lankoja kehrätessään. Eräs pieni lintu lensi kuuntelemaan näitä lauluja. Mutta sattuipa kerran, että Marian ääni oli maassa ja lapsi alkoi itkeä. Lintu halusi auttaa Jumalan Äitiä ja lauloi kauniisti lapselle. Niinpä Maria antoi linnulle kauniin lauluäänen ikiajoiksi ja siitä syntyi satakieli, jota nimitetään vieläkin Marian linnuksi. Kirjan ulkoasu antaa odottaa luontokirjaa, jossa on eläinten ja kasvien tietoja tai luontoretki-ohjeita. Mutta menettelee kirja tietysti tällaisenakin, hivenen tuulesta temmatun tuntuisena. Kirjan tekijä sanoo saaneensa jutut kansan suusta ja muokanneensa niitä puhekielisiksi.

Mukana on tietysti vanhoja ja tuttuja runoja aina vanhoista koululauluista ja loruista kalevalaisiin runoihin. Lopulta tullaan eläinarvoituksiin joissa on tietysti visailua perheen kasvuikäisille.

Pistänpä pari ongelmaa tähän:
” Kattila mäellä kiehuu ilman puita, ilman tervaksia.” ( muurahaiskeko)
” Neljä neitiä istuu yhden tyynyn päällä.” ( lehmän utareet)
” Lautta lahteen menee, lautan täysi laulajia.” ( sorsa poikineen)
Kirjan kohderyhmänä pitäisin kouluikäisiä, vaikka se saattaa
kiinnostaa myös isää ja äitiä. Jouko Varonen

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *