Kimppakyyti

Organisoituja kimppakyytejä Värtsilään – tarvetta kartoitetaan ja ideoita toteutukseen etsitään!

Annu Pääkkölä tekee tällä hetkellä pro gradu-tutkimusta organisoitujen kimppakyytien järjestämisestä Värtsilässä – mikä erinomainen ajatus! Annu etsii tällä hetkellä haastateltavia, lähinnä autottomia kyläläisiä, ja liitän hänen ilmoituksensa tämän jutun alle.

Omasta mielestäni organisoidut kimppakyydit olisivat omiaan:

 1. lisäämään kylän elinvoimaisuutta ja sitä kautta vetovoimaa
 2. lisäämään täällä asuvien jo ikääntyvienkin mahdollisuuksia pysyä kotonaan kauammin
 3. lisäämään turvallisuutta kyläläisten keskuudessa ja tukemaan sosiaalista kanssakäymistä jopa entisestään
 4. vähentämään autoilun ympäristövaikutuksia, kun kauppa- tai työmatkoja voitaisiin ajaa yhdellä autolla useamman sijaan
Kuva: Värtsi

Kuva: Värtsi

Tietenkään ajatuksena ei olisi vähentää kauppa-auton, kirjastoauton, bussitaksin tai muiden täällä toimivien yritysten asiakkaita, vaan vain lisätä mahdollisuuksia kyläläisille. Itse olen innokas liftari, lähinnä sosiaalisista- ja ympäristösyistä, mutta ymmärrän, että se kulkutapa ei sovi kaikille, ja työmatkalaisia sitovat myös tarkat aikarajoitteet. Olisin kuitenkin kiinnostunut tukemaan tätä projektia, jos sille löytyy kannatusta paikkakunnalla.

Uutena kyläläisenä on myös tullut useamman kerran mieleen onko täällä minkä verran puhuttu Värtsilän profiloimisesta ympäristökyläksi paikan matkailu- ja asumisvetovoiman lisäämiseksi? Täällähän on monia eko-elementtenttejä jo valmiina: eko-tori, kirpparit, kierrätyspisteen, luomuviljelyä, luontoharrastusmahdollisuuksia, luontopalveluja. Organisoidut kimppakyydit voisivat olla osana tätä kokonaisuutta.

Tässä Annun avoin haastattelupyyntö tutkimukseen osallistumisesta:
Olen tekemässä gradua kimppakyydeistä syrjäseuduilla. Gradun aihe on kimppakyytien tarpeen ja järjestämisinnon kartoitus yhden kylän piirissä.

Etsin tutkimukseeni autollisia tai autottomia, yli 18-vuotiaita Värtsiläläisiä, jotka tavalla tai toisella ovat kiinnostuneet kylässä järjestettävistä kimppakyydeistä, ovat ehkä niitä jo kylällä käyttäneet tai tarjonneet, ja olisivat mahdollisesti halukkaita kehittämään tämänkaltaista toimintaa edelleen. Näitä innokkaita tulisin haastattelemaan noin tunnin verran sovittuna aikana ja sovitussa paikassa.

Kaikki kerätty haastatteluaineisto on täysin luottamuksellista, aineisto ei päädy kenenkään muun kuin allekirjoittaneen nähtäväksi, muihin tutkimuksiin, eikä valmiista tutkimuksesta voi tunnistaa haastateltuja.

Teen graduani yhteistyössä Sito Oy:n kanssa.

Mikäli olet itse tällainen henkilö tai tunnet jonkun, joka voisi olla kiinnostunut, ota ihmeessä yhteyttä!

Annu Pääkkölä
Itä-Suomen yliopisto
040-8445061
apaakkol@student.uef.fi

Kohti entistäkin elävämpää Värtsilää!

Kyydissä mukana, Elina Pesonen

4 comments for “Kimppakyyti

 1. Hyvä, että kyydissä on mukana Elina Pesonen – monessa mielessä
  pätevä tyttö
  Terv. Pusan Mirja

 2. Tämä tutkimus on tarpeellinen. Fakki-idioottina toivon, että haastateltaviksi ilmoittautuisi myös henkilöitä, jotka tarvitsevat kirkkokyytiä. Sellaisista voisi tuttava tai tuttavan tuttava voida viedä viestiä eteenpäin. Kauppa- ja apteekkireissujen lisäksi monet saattaisivat tarvita myös matkoja sielunhoitoon.

  Kimppakyydillä kirkkoon olisi vaihtoehto oman auton käytölle ja peukalokyydillä kulkemiselle.

  Tietysti kimppakyydin veroista muuta kyytiä ei voi olla, jos kyydissä on mukana Elina.

 3. Hieno idea tuo ympäristökylä-profilointi. Täältä tosiaan löytyy luomuvalkosipulia, -tomaattia,-perunaa,-mansikkaa…mitä vielä? Ai niin, luomuvillaa! Paikallisesta luomuvillasta tehtyjä taidetekstiilejä…
  Ja ymmärtääkseni maalämmityksellä lämpiävien rakennusten määrä on verraten suuri…oliko niin että kirkkoakin kaavaillaan maalämmölle?
  Kimppakyydit on monella tapaa kannatettava ajatus. Autoja kulkee puolityhjänä Tohmajärvelle ja Joensuuhun tuhka tiheään, mutta jos ei ole omaa autoa käytettävissä, ei täältä juuri mihkään pääse. Niin ja jos pelkää talvella ajamista niin kuin minä:-)

 4. Jos kuka haluaa haastateltavaksi aiheesta, niin ilmoittautukoon! Vielä on muutama hakusessa. Ks. yhteystiedot yllä 😀 Ps. Kirkkokyyti kuulostaa hyvältä idealta, siitä voisi aloittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *