Päivitystä Ruskealan tilanteesta

13.11.2013

Yksi aikakausi Ruskealan kannalta päättyi, kun Kalevi Keinonen menehtyi 19.10.2013. Hautajaiset olivat 9.11.2013 Tohmajärvellä. Kalevia oli saattamassa ja muistamassa lukuisa joukko ystäviä.

Kalevi ja Iris Keinonen Ruskelan kirkon urkujen äärellä vuonna 2012. Kuva: Juha Metso/HS.

Kukat haudalla. Kuva: Kari Mäkisalo.

Kukat haudalla. Kuva: Kari Mäkisalo.

Tämän lehden keskusteluissa on ollut kiinnostusta Ruskealan kirkon/seurakunnan nykyisestä tilanteesta. Itse maaliskuisen onnettomuuden osalta on todettava, että tulipalon syttymissyy oli yksiselitteisesti sakastin vanhoissa sähköpattereissa.

Aluksi keskeisellä sijalla oli tilojen saattaminen toimintakuntoon. Jo muutaman viikon kuluttua yöpyjien käyttöön voitiin tarjota majoitustilaa. Samoin päiväkävijöiden kahvi- ja ateriapalvelut voitiin palauttaa. Kyseessä ovat lähinnä alimman kerroksen tilat. Myös entisestä kirkkosalista oikealle avautuvat majoitustilat on saatu kunnostettua. Ne ovat olleet erityisen kysyttyjä suomalaisten kävijöiden keskuudessa. Monethan teistä ovat varmaan käyneet viime kuukausina Ruskealassa ja todenneet tilanteen.

Myös seurakunnallinen toiminta on jatkunut keskeytyksettä. Väliaikaiseksi jumalanpalvelustilaksi on yhdistetty kaksi huonetta, jotka olivat kirkkotilana jo alun perin tiloja rakennettaessa. Myös pyhäkoulu toimii samoin kuin raamattupiiri. Kesäkuussa päättyi rippikoulu, jonka jälkeen konfirmoitiin 6 henkilöä.

Korjaustöissä on jouduttu kilpailemaan sääolosuhteiden kanssa. Lokakuun puolessa välissä saatiin kaikki tilat väliaikaisten kattojen alle. Viimeisenä oli entisen kirkkosalin kattaminen.

Ruskealan seurakunta on ainoa Inkerin kirkon seurakunnista, joka ei yksityisiä lahjoittajia lukuun ottamatta saa miltään taholta ulkopuolista avustusta. Majoitus- ja palvelutoiminnan tuotto on siksi ratkaisevaa. Kiitos teille, jotka käytte siellä ja tuette siten seurakunnan toimintaa ja rakennustyötä. Kiitos myös teille, jotka monin tavaralahjoituksin mahdollistitte toiminnan nopeaa käynnistymistä.

Seurakunnan työtä voi edelleen tukea kahden tilin kautta. Toinen on nimelläni oleva tili: Ruskealan ystävät. Ruskealan kirkolla kävijät saavat halutessaan tilinumeron sieltä. Tilin käytöstä päätämme yhdessä kahden Tohmajärvellä asuvan Ruskealan ystävän kanssa. He käyvät kirkolla ahkerasti. Tilin varoilla on hankittu mm. lämpöovia. Toinen on Inkerin kirkon tili ja se on Lappeenrannassa. Numero on: INKERIN KIRKKO FI90 5620 0910 0018 57. Tilisiirron yhteyteen on tärkeää merkitä RUSKEALA. Tällöin lahjoitus menee lyhentämättömänä Ruskealan seurakunnan hyväksi. Lahjoitukseen voi käyttää kumpaa tahansa em. tiliä.

Ihmiset Ruskealassa ovat innostuneita ja toivorikkaita. He ovat tehneet kevään ja kesän aikana valtavan työmäärän. Seurakunta on Ruskealan mittakaavassa suuri työnantaja. Toivomuksena on, että suomalaiset ja venäläiset matkustajat käyttäisivät ja löytäisivät uudelleen Ruskealan seurakunnan tilat ja toiminnan.

Ruskealan kirkon uudelleen rakentamista varten Inkerin kirkko on perustanut työryhmän. Siihen kuuluvat kirkkoherra Anton Serzanov, lääninrovasti Aleksei Gronholm, Inkerin kirkon rakennuskonsultti arkkitehti Jorma Laine, Ruskealan seurakunnan edustaja Tatjana Heglund ja allekirjoittanut. Alustavana tarkoituksena on, että entisen kirkkosalista aukeavien sivusiipien ja keittiön yläpuolelle ei enää rakenneta ylempää kerrosta. Tällöin uusittu kirkkosali voitaisiin tehdä hieman aikaisempaa matalammaksi.

Ruskealan kirkko 14.10.2013. Kuva: Kari Mäkisalo

Ruskealan kirkko 14.10.2013. Kuva: Kari Mäkisalo

Kerron jotain omista taustoistani. Olen syntynyt Ruskealassa vähän yli kahden kilometrin päässä kirkolta. Toimin 60-luvun lopulla pari vuotta Värtsilän kunnan ja seurakunnan yhteisessä virassa ja ensimmäinen lapsemme syntyi siellä. Olen ollut seurakunnan virassa myös Tohmajärvellä. Varsinaisen elämäntyöni tein Kouvolan seurakunnassa, jossa jäin eläkkeelle diakoniajohtajan virasta. Jäätyäni eläkkeelle kävin tutustumassa Ruskealan kirkon toimintaan. Kalevi Keinonen pyysi minua avukseen. Toimin vuoden 2010 alusta Kalevin kanssa ja myöhemmin hänen voimiensa vähentyessä itsenäisesti Ruskealan papin tehtävissä. Inkerin kirkon kirkkohallitus on päättänyt toiminnastani Karjalan rovastikunnassa. Käytännössä se tarkoittaa työtä Ruskealassa ja osin myös Sortavalassa.

Kari Mäkisalo

Share

2 comments for “Päivitystä Ruskealan tilanteesta

  1. 19.10.2016 tulee kuluneeksi 3 vuotta Kalevi Keinosen kuolemasta. Klikkasin tämän jutun esille senkin vuoksi, että sen on kirjoittanut Ruskealan seurakunnan pappina nyt toimiva Kari Mäkisalo, jonka jotkut saattavat muistaa ajalta, jolloin hän oli Värtsilän kunnan ja seurakunnan yhteisenä työntekijänä.

    Ruskealan seurakunnan ja kirkon vaiheisiin voi laajasti tutustua klikkaamalla… Anteeksi, unohdin osoitteen. Haen sen esille ja kirjoitan tälle palstalle mahdollisimman pian.

  2. No, niin, se osoite on: kankaalanpekalta. Suosittelen kirjoituksen lukemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *