Laosin vuorilla

Kaakkois-Aasian syrjäseuduilla
Korkeatasoinen kuvateos
Raportti kehitystyöstä

Ari Vitikainen: Laosin vuorilla, Suomen Lähetysseura 2013

Ari Vitikainen, jolla on sukujuuret vankasti Värtsilässä, on kuvannut akha-öshi – kansan ihmisiä ja luontoa sekä kulttuuria Pohjois Laosin vuorilla. Kirjaan mahtuu myös tuon luonnonkansan uskomuksia ja taruja, joista kirjan anti saa uutta pontta. Toki Vitikainen kertoo myös työnsä vaiheista ja todennetuksi tulee, että vuoristokylien asukkien ”sivistäminen” vaati myös oman kirjakielen kehittämistä ja koulutuksen aloittamista. Vitikaisen ”projekti” on kestänyt yli kymmenen vuotta ja tuona aikana ovat tulleet tutuiksi mutaiset vuoristotiet, kanoottikyydit, moottoripyöräreissut ja tietysti työn asettamat haasteet, joista vähäisin ei ollut paikallisen valtiovallan saaminen myötämieliseksi hankkeille.

Juttelin Arin kanssa hänen kuviensa tiimoilta ja totesin, että vähemmistäkin arkistoista on tehty vaikuttavia kuvateoksia.

Viime kesän kuluessa Vitikainen työsti tekstit kirjaan, jossa huomio kiinnittyy positiivisiin asioihin. Mikään ”kurjuuden tulkki” ei kirjailija mielellään ole. Kurjuutta hän on joutunut työssään näkemään, mutta luulee, että hyvinvoivan näköiset ihmiset usein perinneasuissa, vetoavat lukevaan yleisöön paremmin.

Vitikainen on kasvanut kiinni kameraan. Sen verran olen hänen uraansa seurannut. Niinpä kuvat ovat teknisesti laatuluokkaa ja niiden aiheet todella harvinaisia. Hymyä hykerrytti kuva kirjan tekijästä juoksemassa kamera kädessä karkuun vihaista nautaeläintä.

Olisin valmis lyömään roponi vetoa, että puoli-fiktiiviset kuvateokset, esim. alueen lasten elämästä, kiinnostaisivat myös lapsilukijoita suunnattomasti. Siinähän sitä olisi työsarkaa esikoisteoksensa julkaisseelle kirjailijalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *