70 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 45

 1. Professori Osmo Tiililä opetti meitä nuoria teologeja ymmärtämään, vaan ei hyväksymään, uskonsotia. Ne ovat johtuneet ja johtuvat siitä, että on kysymys ”elämän ja kuoleman vakavista asioista”.

  Traagista tässä on se, että rakkaus, avarakatseisuus, ymmärtäväisyys ja anteeksiantaminen ovat niitä elämän ja kuoleman vakavia asioita.

  Ihan todella avarakatseisesti: Värtsilän kirkko on minulle elämän ja kuoleman vakava asia. Jos osaltani olen heiluttanut väärällä tavalla uskonmiekkaa, on se traagista. Nostan valkoisen lipun, en antautuakseni, vaan vapautuakseni.

  Muistakaa myyjäiset la 16.11.2013 Itähuolinnassa!
  Ja edellisen päivän talkoot seurakuntakodissa!

  Tämän päivän evääksi ehdotan Ensimmäisen Johanneksen kirjeen 3.luvun jakeita 18-24.

  Pottupappi

 2. Kerroin Värtsin lukijoille 7.11 2013 klo 13, että ELY-keskus oli poistanut neljä Kaustajärvi- nuoliviittaa ja asentanut niiden tilalle Mökkivaara-nuoliviitat.

  Tänään 8.11.2013 klo 16.29 kysyin suunnittelupäällikkö Patrick Hublinilta, miksi Mökkivaara.

  Klo 16.46 hän vastasi, että asia on loppuun käsitelty.

  Tähän minä – en nyt muista kellomäärää -: Ei ole loppuun käsitelty!

  Herra on nyt työmatkoilla, vaan ei tullut työmatkalle tänne itärajalle asti, vaikka sitä nöyrästi olin pyytänyt. Pöytänsä äärestä kuin entiset voudit vaan teki päätöksiään. Vaan ei se enää Ruotsin ja Venäjän vallan alta itsenäistyneessä Suomessa käy. Ei se niin mene, kuin herrat Helsingissä tai Kuopiossa päättävät, jos päätöksissä ei ole päätä eikä häntää. Vai oletteko eri mieltä, mökkivaaralaiset, ja muutkin vapaan isänmaan kansalaiset? Pitääkö soittaa Soinille?

  Mökkivaaran naapurissa nalkuttava erakko

 3. Muutamien toivomana savustan sunnuntaiaamuna satsin Isänpäiväkalaa, savulohifileen voi tilata viimeistään lauantaiaamupäivän kuluessa, puh. 040 3773612.

  Toimitus sunnuntaiaamuna klo 10 molemmin puolin. Kalan saat lämpimänä, folioon käärittynä ja mehukasta lohirasvaa vielä pursuavana kotiovelle toimitettuna!

 4. Nyt tässä on tullut yö nukuttua ja pari päiväettonettakin otettua.. Kummasti on auttanut. Ei tunnu enää niin pahalta. Itseasiassa tuntuu aika hyvältä kun saatiin sopimaton keskustelu poikki. Siis otsikkoon sopimanton keskustelu. Jos EJ / Ullabella halusi tällä ylilyönnillä viheltää pelin poikki niin siinä hän onnistui. Eli lopputulos ihan tyydyttävä.

 5. Yönpä yli, yön… Välillä poissa mielestä Kaustajärven viitoitukset. Esimerkiksi silloin, kun kävelimme Ulriikantietä ja Halkolahdentietä viikonvaihteen postilaatikolle Via Karelian varteen eli Hoilolantielle – edestakaisin 4 km.

  Sitten aloin taas analysoida tieviitoituksia. Vaimo auttoi ymmärtämään. Naisen logiikka on – ainakin joskus – toimivampi kuin miehen. Hän sanoi, että nythän eivät vieraat soittele järven takaa Ulriikantielle, että missä te oikein olette.

  No, niin, hyvä niin, eivät soittele. Eikä tarvitse etukäteen opastaa, ettei sitten sinne Mökkivaaraan.

  Kun kerromme etukäteen, että käännyttäessä Värtsilässä Ilomantsin suuntaan, siis Via Karelialla olevalle Ilomantsintielle, pitää katsoa matkamittarista lähtölukema. Kun on körötelty 10 km, pitää kääntyä oikealle. Siinä on upea kyltti: Halkolahdentie. Sitä ajellessa tulee vastaan Turhuuventori postilaatikkoineen. Halkolahden tiestä erkanee Ulriikka Kassisen tie – lyhyesti ja virallisesti: Ulriikantie.

  Turhuuventorin nimi on vielä epävirallinen. Korostan tätä, etten nimeä pahenna.

  Jos ystävä tai entinen kylänmies saapuu Tuupovaaran eli Joensuun suunnasta, niin Tohmajärven valtakunnan rajalta 2 km ja käännös vasemmalle. Sieltäkin päin tultaessa pääsee Holkolahdentielle – joka on muuten hyvässä kunnossa. Kiitos tiekunnan saamasta valtionavusta, kun tehtiin iso peruskunnostus.

  Mutta se on minulle jäänyt epäselväksi, mistä ELY-keskus keksi järven eteläpuolelle kylän nimeksi Mökkivaara. Ja varsinkin se on epäselvää, miksi ylipäätänsä piti tuhlata valtion rahaa teettämällä neljä uutta sinistä nuoliviittaa Mökkivaara, kun mitään uusia sen enempää kuin vanhojakaan ei olisi tarvittu. Mökkivaaran valkoinen tieviitta olisi riittänyt. Rahaa kahteen tai kolmeen kyläkylttiin kylän laidoille ei ollut. Mutta eihän niitä toisaalta olisi tarvittukaan – Kuopiosta katsoen – koska Kaustajärven kylää ei tien varrella kulkijalle muutenkaan haluta ilmoittaa. Paitsi Öllölästä tuleville. Siellä on tieviitta Kaustajärventie. Ja tämä tie kurvaa siihen suuntaan, josta kertoo nuoliviitta Kenraalinkylä.

  No, kenraali on tietysti isompi titteli kuin oli kenelläkään ennen toimineessa ja nyt vilussa värjöttävässä Kaustajärven rajavartiostossa. Kaustajärventietä myöten löytyy Kaustajärven hautausmaalle kahdestakin suunnasta. Tien molemmissa päissä on nuoliviitta Kenraalinkylä. Ihan hyvä, että on. Mutta voisihan kulkijaa opastaa myös Kaustajärven kyläkyltti kylän laidoilla? Vaan ei kuuleman mukaan voi, koska kylässä ei ole mitään sellaista, jonka vuoksi kyläkylttiä tarvitaan. Kenraalinkylässä on!? Saarivaarassa on – enkä sitä kadehdi. Mutta tuskinpa siellä asuvatkaan kadehtisivat, jos meilläkin olisi kyläkyltit. Ovat siellä Saarivaarassa oikein mukavia ihmisiä.

  …erakko

 6. Ierikka:Onhan Kenraalinkylässä mm: Huoltotie jossa paljastettiin
  24.07.2009 muistotaulu.Joka liittyy Suomen sodanaikaiseen
  historiaan merkittävällä tavalla.Ja sen tärkeys 1944 sodan jälkeen
  kylätienä Saarivaarasta Kenraalinkylään ja päin vastoin.

 7. Kiitos, Ilmari, muistutuksesta! Se on ihan aiheellinen. Ja onhan siellä myös lakkautettu kyläkoulu, niinkuin on Mökkivaarassakin Kaustajärven entinen koulu.

  Olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että nykyinen keskitetty tiehallinto voisi palata kyläkylttien osalta siihen aikaan, kun tiemestarit – niin olen kuullut ELY:sta – niiden asentamisesta päättivät. Nyt vain pitää olla niin suurta, että kannattaa valtion niitä teiden viereen laittaa. Se tästä vielä puuttuu, että vievät pois niitä ennen laitettuja.

  Voisihan ihan muuten vain mukavuuden vuoksi olla Kaustajärven kyläkyltti myös Kaustajärven tien varrella, jotta näkisi, onko se info-taulu Kenraalinkylässä vai Kaustajärven kylässä. Minullekin sen tietäminen merkitsi vaivannäköä.

  … erakko

 8. Korjaus: Vuosiluku oli väärä piti olla 2011.

 9. Siirry sinäkin Erkki L nykyaikaan, koska melkein kaikki toisetkin ovat sen jo tehneet niin pääset vähemmällä. Tarkoitan sitä, että kun on olemassa osoite mihin jonkun pitäisi mennä, esimerkiksi Sinun luo, niin kyllä se on sen tulijan tehtävä sinne suunnistaa, ei Sinun. Monilla on nykyisin autoissaan semmoiset vehkeet mitkä neuvoo mihin kääntyä. Ja vaikka ei olisikaan, niin esim Karttapaikasta saa Sinunkin sijainnin melko tarkkaan selville. Ei tarvitse kuin ajaa sinne. Ei se ole Mökkivaarassa päinkään. Pitää se joku vastuu jättää sille tulijallekin mihin ajelee. Älä turhaan vaivaa päätäsi.

  Ja sitä naisen logiikkaa kannattaa uskoa. Kerron yhden esimerkin. Viisailta miehiltä kysyttiin; mikä on todennäköisyys sille, että kun aamulla menee kadulle niin ensimmäisenä tulee dinosaurus vastaan. Miehet laskivat ja vastaus oli jotain yksi miljoonasta tai jotain sinnepäin. Sitten kysyttiin naiselta. Helppo laskutoimitus, se on 1/1 eli se joko tulee vastaan tai sitten se ei tule.

 10. Monet minun vieraistani ovat ikäihmisiä, eivät siis elä sitä ”nykyaikaa”. Ei heillä ole navigaattoreita. Karttojen käyttö on hankalaa monille ikäihmisille. Siksi teiden varsilla olevat viitat ovat tärkeitä, varsinkin jos ne ovat AJANTASALLA ELI NYKYAJASSA.

  Tässä hepposelta näyttävässä ongelmatiikassa on merkittäviä – nimenomaan NYKYAJASSA olevia ulottuvuuksia. Niitä ei vain niin helposti huomaa. Ne ovat taustalla vaikuttavia motiiveja. Mainitsen muutaman: valtion poliittinen vallankäyttö, joka näkyy mm. valtion aluehallinnossa; kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa siihen myös ohi puolueiden; kunnallisen itsehallinnon ja valtion aluehallintoviranomaisten suhde. Viime mainitusta esimerkki: Tohmajärven kunnanhallitus on kaksi kertaa – tässä nykyajassa – puoltanut ELY-keskukselle esityksiäni. Tuloksetta!!! Tämäkö hyväksyttävää nykyaikaa, Alpoaatos?

  Summa summarum: En puuhastele ihan mitättömän asian kimpussa. ELY-keskuksen toiminta muistuttaa Ruotsin ja Venäjän valtojen ajoista. Voudit ja muut mahtimiehet (ei naiset!!!) määräsivät suvereenisti. Siinä ei talonpoika eikä muukaan suomalainen tallaaja päässyt helposti vaikuttamaan. Tuntuu siis siltä, että nuo ajat ovat TAAS nykyaikaa!!

  Mutta näillä meiningeillä mennään elämän finaalissa Kaustajärven pohjoisrannalla. Järven nimeä tuskin muutetaan, eikä vettä keinolämmitetä, niin että äskeinen sauna-järvi -elämys kävisi mahdottomaksi.

  Muuten, Alpoaatos, käyppä Ristikiven rukoushuoneessa Röksän kylässä. Se on Patsolan rukoushuone nykyajassa. Ainakin Kirkkotie-lehdessä ilmoitetaan siellä pidettävistä tilaisuuksista, joiden joukossa on myös messuja. Menneisyys voi olla iloinen asia nykyajassa. Mutta se elämys tarjotaan meille talkootyön tuloksena. Iloinen kyynel vierähtää silmäkulmaan, kun tuo kauniin rakennuksen ohi ajan, ja ajan aika usein, kun menen täältä vanhanaikaisesti rakennetusta Ullukasta nykyaikaiseen rivitalon päätyhuoneistoon. Nykyisin ajelen tavallista useammin, kun pitää tehdä sitä Värtsilä-strategiaa, johon kuuluu yhtenä tavoitteena yli 60-vuotiaan kirkkomme kunnostaminen nykyaikaan.

  Toivoisinpa myös sitä, että tuo Röksän kyläkin saisi kyläkyltit.

  Muuten, on aika miielenkiintoista, että Kaustajärven kyltit kiinnostavat enemmän muita kuin kaustajärveläisiä. Ihan kuin heitä ei enää olisikaan. Haloo!!! Olkaa jotakin mieltä!

  toivoo … erakko.

 11. Vielä Alpoaatokselle ja muillekin asiasta kiinnostuneille ynnä niille, joita se ei kiinnosta pätkääkään:

  Eilen klo 16.46 sain sähköpostilla seuraavan tiedon: ”Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikennevastuualue katsoo asian loppuun käsitellyksi…”

  Pohjois-Savon!!! Niinpä, niin!!! Savolaisen puheen ymmärtäminen on kuulijan vastuulla!!! Bonimaaest? kyselee toveri puolen kilometrin päässä idän suuntaan tuvan seinästä – tai ainakin kartasta -lukien.

  …erakko

 12. Terveisiä Kaustajärveltä (postinumero 82770)
  Olemme nyt asunneet vakituisesti Kaustajärvellä lähes kaksi vuotta (vähemmän vakituisesti 7 vuotta). Hämmästyksekseni huomasin eräänä iltana kotiin ajaessa, että enpä enää olekaan kaustajärveläinen vaan joku mökkivaaralainen. Olemmehan kyllä asunneet Mökkivaarantien varressa mutta Kaustajärvellä,
  Kyllä on nyt tapahtunut suuri munaus jossakin virastossa! Vaikka ihmetyksemme oli myös suuyri silloin kun muutimme nykyiseen kotiimme – postiosoitteemme oli ÖLLÖLÄ. Joten ehkä tämmöinen nimillä kikkailu on jonkun harrastus.
  Tämä Mökkivaara asia on herättänyt suurta kummastusta mm. Kaustajärven veispuukissa eli Heinjoen sillalla käydyissä keskusteluissa.
  Tuokoon kyltit takaisin ennenkuin ehtivät ne hävittää (paikka mihin ne sijoitetaan on sitten eri juttu)
  Onhan sekin vähän kummallista, jotta asukkailta ei paljon kysellä.
  t. Kaustajärveläinen ei mökkivaaralainen

 13. Vai niin siinä tienviittojen siirtelyssä kävi, että yksintein siirrettiin Kaustajärven kylä kokonaan pois kartalta. Kyllähän se niin on, että kuka tämän toiminnan aloitti myös hoitaa onnistuneeseen loppuun. Pahamieli tuommoisesta toiminnasta tuli.

 14. Olen kulkenut vuosikymmeniä Värtsilä-Kenraalinkylä väliä molempiin suuntiin. Kaustajärvi-kyltin olen huomioinut puoli huolimattomasti, mutta perjantaina huomasin heti ettei Kaustajärveä nyt olekkaan. On Mökkivaara. Hyvä kun osasin päämäärääni, kun jäin sitä ihmettelemään. Ainahan Kaustajärvi kyltti on ollut ennen Kenraalinkylän risteystä (Värtsilästä tultaessa). Kyllä naapurikylän kyltti tulisi olla näkyvissä!

 15. Eikö tätä ELY-keskuksen lopuun käsitelty päälikköä sais melomaan
  Kaustajärvelle,näkis parista lahdesta itä naapurin puolelle.
  Olis niitä puuttuvia nähtävyyksiä.

 16. Katso: Google Kirjoita: Poliisi tutkii Ambulanssin päätymistä väärään osoitteeseen. (tapaus Parikkala)

  Lisää tapauksia: Google Kirjoita: Hälytysajoneuvo väärään osoitteeseen.
  Toistan edelleen mitä olen aiemmin sanonut, oikea selvittäjä on Hälytys keskuksen Johtaja. (Tapaus Kaustajärvi)

 17. Tilannetietoa 16.11. Kirkon tukimyyjäisistä klo 8-14 Itähuolinnalla.

  Tänään olen vastaanottanut mukavan määrän Mantsisen Hunajaa myytäväksi tukimyyjäisissä, kiitos Veijolle! Lisäksi sain lisää tauluja ja muuta pientavaraa – lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. Kiitos lahjoittajalle!

  Kotileipomo Kirsti Kosonen lupasi myöskin tekaista muutaman leivän. Kiitos Kirstille!

  Lisäksi sain yhteydenoton jossa luvattiin mm. kuivakakkuja, mehuja ja hilloja, askartelutarvikkeita… En muistanut kysyä lupaa lahjoittajan nimen julkaisuun joten odottakoon se vielä hetkisen! Kiitos kuitenkin jo nyt lahjoittajalle!

  Entisten luvattujen lahjoitusten lisäksi on kertynyt jo mukavasti myytävää.

  Nyt kaikki mukaan mainostamaan; puskaradiot, facebookit, keskustelupalstat ja kaikki mahdolliset ”torikokoukset”.

  Koetan huomenissa haalia sitä leivontatalkooväkeä kasaan, paljoahan enää ei tarvittaisi koska myytävää siis jo nyt mukava määrä.

  Myyjäispäivään tarvittaisiin siis pari talkoolaista mukaan ja olisipa hienoa jos saataisiin joku venäjääkin taitava. Lauantaina venäläisostosmatkailijoita asioi runsaasti Itähuolinnan Tax Free -palautuksessa, helpottaisi kaupankäyntiä kummasti jos osattaisiin kertoa myytävistä tuotteista myös venäjäksi.

 18. Jore tiedusteli joku päivä kuvaa lahjoitetusta taulusta. Nyt kun tauluja tuli muutama lisää, koetan kuvata ne ja jos vaikka Eiran suosiollisella avustuksella ja myötävaikutuksella saataisiin ne tänne Värtsin sivuille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *