Jäniksen arvoitus

Keväthangilla oli mukava kirmailla. Kuvat EJ

Metsäjäniksen turkinvaihto.

Viimeisillä lumilla loikki Sääperin reunamilla vastaan jänis. Luulin sitä rusakoksi, kunnes huomasin, että hännän päällys oli vaalea. Rusakolla on aina musta. Ajattelin, että onpa aikaisin metsäjänis vaihtanut kesäluukkiin.

Jäniksen arvoitus jäi vaivaamaan. Kaivelin esille kuvan, joka oli otettu myöhempänä ajankohtana, sulien maitten aikaan. Metsäjäniksellä oli vasta tuolloin meneillään turkinvaihto. Huomattavan kirjavalta se näytti.

Alan kirjallisuudessa kerrotaan, että molempien lajien sekamuotoja tunnetaan. Parin vuoden takaisessa Luonto -lehdessä julistettiin, että rusakkouros pariutuu metsäjänisten kanssa. Voisiko olla, että…

Sääperin rantamilla.

2 comments for “Jäniksen arvoitus

  1. Olen nähnyt ”entisenä” metsämiehenä ja rajalla kulkiessa samanlaisia ja vielä monenlaisia tapauksia. Itse olen sitä mieltä, että talven tullen ja kevään koittaessa värisekoituksia voi olla monenlaisia. Joskus aikoinaan Värtsilän kylän liepeillä epäilin jänistä joksikin karanneeksi kaniksi, kunnes tarkemmin sen toimia seuraten tulin vakuuttuneeksi, että jänis se oli.

  2. Rusakolla ja sen risteymällä on metsäjänistä pitempi häntä. Ylimmän kuvan ja alimman kuvan jänis on rusakko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *