Rajalla rauhallista, rajanylityksessä vilkasta

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella oli seurantajaksolla  rauhallista, näin tiedottaa rajavartiosto maaliskuun osalta.

Jos metsissä ei rajavartijoita kiinnostavaa ilmennytkään, niin Niiralassa rajanylityspaikalla oli sen sijaan vilkasta. Maaliskuun ylittäjämäärissä saatiin aikaan 20 prosentin kasvu viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. Määrää kasvattivat tasaisesti sekä suomalaiset että venäläiset. Rajan ylitti noin 118 800 henkilöä.  Viisumivelvollisia rajanylittäjiä oli noin 44 prosenttia. Koko alkuvuonna kasvua edelliseen vuoteen verrattuna on ollut 19,4 prosenttia.

Vaikka rajanylittäjien määrä oli näin hienossa nousussa, niin rikkeitä havaittiin  vähän. Kolmen Suomeen pyrkineen osalta matka tyssäsi jo Niiralaan, kun maahantuloedellytykset puuttuivat.

Joensuun lentoaseman kautta ulkorajan ylittäneitä oli 168 henkilöä. Tilapäisistä rajanylityspaikoista toiminnassa oli Lieksan Inari.

Rikostorjunta valppaana

Vieläkin löytyy niitä ”durakkeja”, jotka yrittävät päästä raja-aseman läpi viinahöyryissä. Yksikin rattijuoppo on liikaa liikenteessä. Yksi rattijuoppo jäi haaviin maaliskuussa. Tutkinnassa oli myös kolme rajavyöhykerikkomusta ja kaksi maastoliikennerikkomusta.

Lisäksi Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla havaittiin maaliskuussa yksi ulkomaalaislain rikkomus, 38 liikenne- ja ajoneuvolain rikkomusta sekä 12 muiden säännösten rikkomusta. Rikkomusten seuraamuksina annettiin 18 rangaistusvaatimusta, kaksi rikesakkoa ja 30 huomautusta.

Share

3 comments for “Rajalla rauhallista, rajanylityksessä vilkasta

  1. Hyvä ,että liikenne kasvaa. Saako esittää tyhmän kysymyksen, jos viisumivelvollisia on 44% , mitä loput ovat? Voisi päätellä ,etteivät suomalaiset tarvitse viisumia ylittäessään suomenrajan ja venäläiset tarvitsevat . Jos päätelmäni on oikea venäläisiä rajanylittäjiä on 44% ja suomalaisia 56% , onko näin?

  2. Erinomaisen hyvä kysymys! Sitä pitää tarkentaa rajavartiostolta. Voi olla niinkuin sanot ja tai sitten voisiko olla niin, että Suomessa oleskelevat venäläiset eivät tarvitse viisumia Venäjälle, mutta tarvitsevatko he Suomeen, jos heillä on täällä oleskelulupa. Tai sitten miten menettelevät kaksoiskansalaisuuden omaavat. Tarkistetaanpa tämä.

  3. Pohjois-Karjalan Rajavartioston tiedotusupseerin sijainen Arto Nousiainen vastaa kysymykseen viisumivelvollisista seuraavasti: ”Viisumivelvolliset rajanylittäjät tarkoittavat tässä yhteydessä venäläisiä sekä muita kansallisuuksia, jotka tarvitsevat viisumin suomeen. Viisumia Suomeen tultaessa eivät tarvitse mm. EU:n kansalaiset.”

    Eli Pentti Pirhosen päätelmä oli aivan oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *