Kultapoika ja smaragdityttö

Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö, novelleja, Tammi 2012

Kiinalaisuuden ytimessä, kauniita novelleja

Yksinäisyyttä, arvokkuutta

Armeijaa käyvä tyttö vaikuttaa tunteettomalta, mutta hänen asenteessa on viisautta ja melankoliaa, joiden avulla hän selviytyy yhtä hyvin läheisempien kanssa kuin viekkaita kysymyksiä esittävistä esimiehistä. Eräs naisesimies haluaisi ystävystyä tytön kanssa, mutta tyttö ei jostakin syystä tunne halua lähempään kanssakäymiseen.

Vanha mies, joka luki hänelle klassikkokirjoja englanninopettajan ominaisuudessa, on jäänyt tytölle mieleen ja muistijälkiä on jopa rakastumisen kaltaisesta tunteesta, mutta ne on painettava taka-alalle ja tunteille ei saa antaa sijaa, jos aikoo pärjätä. Elämän harmaasävyistä koostuu todellisuus.

Tyttö esittelee sosiaalisessa mediassa isänsä avionrikkojana ja saastaisena olentona, jonka on korvattava äidille ja hänelle aiheuttamansa kärsimykset. Sen jälkeen tyttö on valmis elättämään hänet vanhuksena, niin kuin kunniallisen lapsen kuuluu. Mutta miehellä on myös ystävä, joka haluaa auttaa häntä tukalassa tilanteessa.

Varakas kiinalaispariskunta palkkaa maaseudulta naisen, jonka tehtävänä on synnyttää heille lapsi, heidän omasta hedelmöitetystä munasolustaan. Mutta tilanne muuttuu vaikeaksi, kun tarvittaisiin myönnytyksiä myös pariskunnan vaimolta.

Vanha äiti etsii pojalleen sopivaa puolisoa ja onnistuukin kohtalaisesti naittamispuuhissaan.

Novelleissa kiinalaisuus on jotakin muuta kuin olemme tottuneet käsittämään yrityssaneerausten ja teknologian saavutusten kautta. Kiinalaisissa asuu arvokkuus, jota kirjailija kuvaa eleettömästi, välttäen kielellisiä hienouksia.

Henkilöt näyttävät yksinäisiltä, mutta heidän elämässään soi yksinäisyyden sävel, kauniisti ja joskus sydäntäsärkevästi.

 

1 comment for “Kultapoika ja smaragdityttö

  1. Juuri tämä novellikirja tarttui matkaani kirjastosta kuluneella viikolla ja varmaan huomenna pääsen sen aloittamaan. Entistä suuremmalla mielenkiinnolla odotan hyvää lukuelämystä. Kiitos, Jouko, näistä kirja-arvioinneista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *