Luontohavaintoja

Tervehdys Värtsiläisille! Hiihtelin tuossa lampienrantoja lauantaipäivänä, ei oikein ilma suosinut, oli aika koleaa. Toisaalta hyväkin kun on tuo kunto se mikä on, ei kerennyt tulemaan hikikään.

Uveavanto. Kuva Kalle M Väänänen.

Niistä uvenavannoista oli jokuaika juttua, niin päätin laittaa kuvankin.

Tuossa avannossa on mittaa noin 70-80 cm. Siitä jo mahtuisi raavaampikin mies sukeltamaan jään alle. Niissä tahtoo olla vielä semmoiset suppilomaiset reunat, jos sinne joutuu niin se suorastaan imaisee kokonaan uintipuolelle.

Tutkin pienempää noin 20 cm avantoa. Siinä oli 14 asteen pakkasenjäljiltä noin 3 cm jääkakkara, joka muljahti heti pois kun suksisauvalla sitä tönäsin. Pehmeässä lumessa jäälappunen oli aivan irti. Suurempaa avantoa en rohjennut mennä lähellekään, kunnioitin sitä sen verran.

Sottailin siinä jos hirvi eksyy sellaiseen niin vaikea siitä on pois selvitä, kun pohjaankin on noin pari metriä vettä. No se siitä.

Kuva KMV

Toinen kuva kertoo jäniksien touhunneen siellä rantamaisemissa. Jälkiä oli harvinaisen paljon, vaikka kyseessä oli harvennettu metsä siis ei ollut pieniä risumaisia varpuja näkösällä.

Voihan ne etsiä vanhasta muistista, jotta pitihän niitä tässä olla ruokavarpuja. Tuossa kolossa oli ollut liikettä huomattava määrä, ennen ja jälkeen lumisadetta. En mennyt tutkimaan koloa tarkemmin jotta oliko se yömaja vaiko ruokabaari. Siinä voikin olla jotain syötävääkin kivien koloissa. Sammalta, varpuja ja jopa sieniäkin. Jokatapauksessa pupuja oli useita siinä maastossa.

Pääsiäistä ja kevään kohinaa odotellaan täällä luonnon keskellä. Keväthanget ja hienot pilkki-ilmat ovat haaveissa ja tuleehan niitä.

Aurinko karkottaa liian kevätväsymyksen. Ulkoillaan.

Kalle M.Väänänen

2 comments for “Luontohavaintoja

  1. Viime päivinä hankiaisen päälle sataneessa uudessa lumessa näkyi
    todella paljon jäniksen jälkiä. Näkyi iltamyöhällä joku jäniskin.
    Eivätkös ne pian saa hankipoikaset?

  2. Itse veikkaisin pääsiäispupujen jo olevan liikkeellä.
    Ainakin hyvä, kun eivät ole pöksyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *