Patsolan poterot

Potero Patsolanmäellä v. 1983

Värtsissä oli vuoden 2011 syksyllä useampikin kertomus Värtsilän juoksuhaudoista ja vastaavista. Räykynvaaran rinteillä ainakin on sellainen löydettynä ja kuvattuna.

Itse muistelen nähneeni 50-luvulla useita taistelupoteroiden tapaisia ja jopa juoksuhaudan pätkää Patsolan mäellä, nykyiseltä näköalapaikalta kaakkoon päin olevassa metsikössä eli nykyisten Mäkitien ja Pykälävaaran tien välissä. Satuin hiljattain saamaan enoltani videonpätkän, jota on kuvattu noilla paikkeilla vuonna 1983. Niistä kuvista poimin talteen poteron kuvan ja tienäkymän.

Lieneekö potero sodan ajoilta vai joku muu. Tuntuu, että poteroista ja juoksuhaudoista olisi sijaintinsa ja asemansa puolesta ollut hyvin puolustettavissa mahdolliset Patsolan rinteen tietä nousevat hyökkäykset. Voivathan nämä varustukset osittain liittyä siihenkin, että sotien aikana silloinen, lähellä sijainnut seurantalo oli jonkinlainen sotilaiden koulutus- ja kokoontumispaikka, josta siirryttiin edelleen varsinaiselle rintamalle.

Patsolanmäen tie vuonna 1983

Onko muilla lukijoilla asiaan liittyviä muistikuvia varsinkin nyt, kun paikkakunnan sotavuosista ollaan tekemässä Matti Majoisen mainitsemaa kirjaa.

Sakari H

 

4 comments for “Patsolan poterot

 1. 29.3.2012 Poterot ja juoksuhaudat.
  nimimerkki Sakari Hoolloe

  Talvisodan jälkeen,1940 alkoi puolustuslaitos rakentaa rajaseudun teidensuunnassa viivytys asemia. Muistan niitä olleennmyös Patsolan rinteen molemmin puolin. Paikanpäällä en koskaan käynyt,mutta kuvan oikean puo0len penkereellä, kohti Karvisentaloa, kaivuumaat olivat selvästi nähtävissä.
  Patsolan maamiesseuran talolla ei pysyvää sotilasmajoitusta ollut. Sitävastoin Patsolan koululla oli talvisodan päätyttyä jokin varmistusosasto suojajoukkoja. Jatkosodan alkaessa koululla lienee ollut huolto-osasto,muunmuassa sotilaiden varuste huoltoa.

  Siitäkin päätellen, että siellä oli suurikasa rikkonaisia sotilassaappaiden irtirevittyjä puolipohjia. Kun kenkätarvikkeista oli suuri puute, kävi isäni sieltä valitsemassa parempia omaan käyttöön.
  1944 ankarien taisteluiden aikana, oli Patsolan koulu sotilassairaalana.Se oli kauheaa aikaa, Kunnalliskoti oloi täynnä vaikeasti haavoittuneita, Maatilan navetan yliset oli vieri vieressä lievemmin haavoittuneita, odottamassa jatkokuljetusta ( Huttislaisen veteraanin kertomus)
  Pyöräilin niinä pävinä Värtsilään asioille, Linja-autoja tuli rintamilta pillit soiden, halki Värtsilän, kohti Palsolaa.

  Vielä niistä poteroista. Pykälävaarantietä ei silloin ollut. Oletettu vihollisen hyökkäys kulkisi Patsolan rinteen kautta Tervavaaraan ja siitä edelleen. Niimpä 1940 kesällä sotilaat rakensivat Tervavaaraan viivytys asemat. Töäitä oli johtamassa nuori väanrikki:Toivo Virkki.(Mmyöhemmin Kejolan vävy) Tervapurolle he rakensivat tien molemminpuolin :Ansamiinakentät. Kone ja pikakivääripesäkkeitä portaittain sopiviin paikkoihin, aina Kutsun Kiviojalle saakka.

  Yrjö.J

 2. Niitä Yrjö J:n mainitsemia pikakivääripesäkkeitä oli Kiviojan seutuvillakin. Sodan jälkeen poteroiden reunoilta keräiltiin tyhjiä hylsyjä.
  Ampumapoterot oli kaivettu lähes rinteiden päälle, joista oli hyvä näkyvyys tielle.

 3. Sikkerivaaran mäellä oli myös juoksuhautoja, joita lapsena kävimme katsomassa lehmien hakureissuilla ja myös mustikkaa löytyi mukavasti niistä ns Kakkarin rinteistä. Nykyään sillä paikalla on vain tyhjä hiekkamonttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *