Parantelemista linnunpöntöissä

Olen pitänyt kuvan pöntöissä kauraa muutamana talvena. Takimmaista läpinäkyvää pönttöä pitää täyttää noin joka toinen päivä, mutta tämä lähimpänä oleva komeampi pönttö kestää viikokausia. Tässä päivänä muutamana taisin keksiä syyn siihen miksi jyvät eivät kelpaa toisesta pöntöstä.

Vasta sen jälkeen kun takimmainen pönttö oli tyhjä linnut turvautuivat etupänttöön. Näin kun keltasirkut hakivat jyviä tännimmäisestä pöntöstä hiukan erikoisella tavalla.

Linnut hakivat jyvät ihan niinkuin kolibrit, elikkä pysyivät lennossa koko ajan ! Miksi?

Ilmeisesti siksi kun linnut olivat liian suuria tai pöntön laskeutumis orsi on liian lähellä. Sitä pitäisi siirtää hiukan kauemmaksi. Pitääpä seurata suosivatko urpiaiset ja vihervarpuset tätä pönttöä kun ovat vähän pienempiä.

Share

5 comments for “Parantelemista linnunpöntöissä

 1. Voisiko tuo pienempi pönttö olla suositumpi myös siksi, että
  siitä on hyvä näkyvyys mahdollisen vaaran varalle?

 2. Pöntöistä puheenollen, muistutan Palmusunnuntaina tulevista lähetyksen myyjäisistämme. Onkohan kukaan rakennellut meille myytävää? Tässä tietenkin puhutaan lintujen kesäasunnoista, ei kuvassa näkyvistä. Toivossa eletään, tilauksiakin on jo tullut.

 3. Maija-Liisalle ja muillekin…
  Olen vaihdellut pönttöjen paikkoja silloin tällöin. Pönttöjen päällä on puun oksia suojana ihan niinkuin pitääkin, ettei havukka tai pöllö yllätä ilmahyökkäyksellä.

  Tuo oikeanpuoleinen on kyllä oikein myyvän näköinen ja kaunis katsella, mutta linnut ovat todellakin eri mieltä. Tuskin mikään lintu haluaa kuluttaa jyvän hakemiseen enemmän energiaa kuin yhdestä jyvästä saa. Voimillekäypää touhua varmaan yrittää lentää paikallaan sen ajan kun valitsee jyvän.

 4. Mukavasti saa Alpo aikaiseksi viihdyttävän kuvatarinan asioista, jotka meiltä muilta saattavat jäädä liiankin vähälle huomiolle. Kiitos siitä. Jatka valitsemallasi tiellä.

  Itse ole tottunut käsittämään, että linnut asuvat linnunpöntöissä ja ruokailevat lintulaudoilla. Voipihan tuo olla toisinkin, eikä se lintuja haitanne.

 5. Kun Sakari yllyttää niin sanonpa vielä yhden havainnon..
  Jos on linnuille tarjolla kauralyhde ja sitten tavallisia kauroja, niin ehdottomasti ensin isketään käsiksi lyhteisiin. Jyvät lienevät lyhteessä pehmeämmät kun niitä ei ole kuivattu. On vissiin helpommat pureskella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *