Elämän tukijalkoja

Tapani Kiminkinen: Lukot auki! Sanoo maalaislääkäri, Tammi 2012.

Tapani Kiminkisen suosio perustuu suurelta osin rentoon ja vapautuneeseen lähestymistapaan, joka tietyissä tilanteissa saa myös vähän korneja piirteitä. Kansanmiestä tällaiset jutut tietysti vain huvittavat. Kirjoissaan hän avautuu myös omasta elämänhistoriastaan ja tuumii tässäkin opuksessa, että lapsuuden traumat jättävät jälkensä meihin, jos ei muuna, niin masennuksena ja ahdistuksena, jotka tietysti voivat kanavoitua myös fyysisinä oireina.

Kiminkinen vertaa elämää pöytään, jossa on neljä tukijalkaa: terve käsitys itsestä ja hyvä itsetunto, hyvät ystävät, hyvä parisuhde ja hyvät suhteet sukuun. Hän tuumii, että lapsen mallioppiminen muodostaa koko myöhemmän elämän perustan. Se voi antaa siivet tai leikata ne.

Suomalainen elämänmuoto perustuu rankkaan työhön, ankaraan ilmastoon ja turhan suun pieksännän välttämiseen. Toisaalta suomalaisten paheisiin kuuluu mm. kateus, joka näkyy usein naapurisuhteissa. Myös perinnönjaossa suomalainen menettää malttinsa ja usein suvun ystävyyssuhteet kärsivät vakavia vaurioita näissä tilanteissa.

Kiminkinen on rento juttelija. Hän tarjoaa kyllä samoja lääkkeitä kuin olen kuullut amerikankollegojenkin tarjoavan, nimittäin positiivisuutta, oman henkilöhistorian kierteen katkaisemista, takalukkoisuuden ja teeskentelyn lopettamista, jne… Miksipä ei kannattaisi lukea tällaista supisuomalaista positiivisuusopasta ennemmin kuin ulkomaisia best-sellereitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *