Palautetta

Toimittajana olen vuosikymmenten kuluessa tottunut palautteeseen. Sitä on ihan huolissaan, jos jonain päivänä ei mitään kuulu. Näin on ollut Värtsiäkin harrastelumielessä tehdessä. Päinvastoin kuin aiempina vuosikymmeninä palaute on ollut enimmäkseen kiitosta.

Joskus oikein venyy ja paukkuu, jos sopiva aihe ilmaantuu. Hieman siihen tapaan oli nyt, kun Värtsissä keskusteltiin Luppotuvan tiemaksuista. ”En uskaltanut laittaa Värtsin kommentteihin, saattaisi tulla vaikka turpiin”, perusteltiin eräässä sähköpostiini lähetetyssä viestissä.

Henkilökohtaisia viestejä ei ole yleensä syytä setviä julkisuudessa. Joskus ne kuitenkin pysäyttävät miettimään, kuten seuraavakin. ”Olet tehnyt jutuissasi Luppotuvasta mielenkiintoisen luontokeskuksen, josta Värtsilä on saanut itselleen hyvää mainosta. Kerran käyneenä voin sanoa, ettei se ole paikkaa kummoisempi.”

”Lukijat uskovat jo melkein, että Värtsilä onkin Monaco, ihan aikuisten oikeesti. Eli ihanteellinen paikka, jossa kauriit käyskentelevät metsissä, hanhet haluavat laskeutua ja ihmiset puhaltavat yhteen hiileen.”

Näinhän se on ollut, kun tarkemmin ajattelee. Myönteiset ilmiöt ovat olleet päällimmäisinä. Tämä lienee jonkinlainen alitajuinen, vaikkakin tietoinen valinta, jonka on saanut päättää ihan itse. Tavallisestihan kuntien viranhaltijat ja muut vallanpitäjät vaativat kirjoittelua vain positiivisista asioista. Värtsin aikana ei tällaisia äänenpainoja ole kuulunut. Melko vähän kuntapäättäjät yleensäkin ovat olleet kiinnostuneita, mitä Värtsissä kirjoitetaan. Suurin osa lukijoista tuskin tietää, asuuko täällä kunnanvaltuutettuja vai ei, niin hiljaista porukkaa ovat. Hämmästyksekseni huomasin eräänä päivänä paikallislehden palstoilta, että eräs heistä kuuluu Värtsin toimitukseen. Vähänlaisesti pitäjäyhdistyksenkin johto ottaa Värtsissä kantaa asioihin.

Vanhuus alkaa itseäkin jo vaivata, epäkohtia enempää kuin muutakaan ei tule kaiveltua samaan tapaan kuin nuorempana. Joskus tuntuu kuin suurempi kriittisyys olisi paikallaan. Pelkästään myönteisistä asioista kirjoittelemisessa on vaaransa: se saattaa antaa harhaanjohtavan kuvan todellisuudesta.

Värtsin linjana on ollut maltillinen kirjoittelu. Sellaisena se pyritään pitämään, vaikka kunnallisvaalit lähestyvät. Maltillisuus on joskus koetuksella, kuten minullakin parhaillaan. On kulunut puoli vuotta siitä, kun otin yhteyttä Helliin saadakseni hammaslääkärivuoron. Ei onnistunut silloin, mutta lupasivat ottaa yhteyttä. Ei ole vielä kuulunut mitään. Ilmeisesti on jo kolmas kerta parin vuoden sisällä, kun olen pudonnut Hellissä kirjoista ja kansista.

Share

12 comments for “Palautetta

 1. Erkille vihjeeksi: Käypä henkilökohtaisesti terkkarilla. Puhelut kun ohjautuvat minne sattuu, eivätkä ota tosissaan. Kyllä sieltä aina jokin peruutuspaikka ilmaantuu.

 2. Jospa istuisin norsunluutornissa vaieten ja odottelisin vastiketta veroeuroilleni.

 3. Minusta on ihan hyvä, että Värtsilä pysyy ainakin muistoissamme sellaisena lintukotona jossa peurat ja gasellit käy. Vaikka se ei olekaan koko totuus. Värtsilä olisi ihan kelpo paikka asua ja elää kun vain saisi elämiseen tarvittavat rahat jostain.

  Jos sieltä lintukodosta olisi aikanaan saatu elämiseen tarvittavat edellytykset, niin monet meistä olisivat siellä vieläkin. Minun aikaisista monista kymmenistä koulutovereista Värtsilään lienee jäänyt sinnittelemään ehkä kymmenkunta. Valtaosan siirtyessä Ruotsiin tai muualle suomeen.

  Värtsin tyytyväisistä kirjoittajista, entisistä tai nykyisistä, saanee elantonsa jostain muualta kuin Värtsilästä.

  Jos tässä kirjoittaisivat nykyiset Värtsilän nuoret aikuiset, niin luulisin, että ajatus lintukodosta jäisi karujen tosiasioiden varjoon. Kaikkea muuta kuin onnellinen lintukoto.

  Mielestäni Värtsin lehti saisi säilyä tämänkaltaisena poisitiivista kantaa edustavana foorumina, ettei siitä tulisi lööppilehtien tapainen, joissa pyritään tietoisesti kaivelemaan ikäviä asioita.

 4. Meidän terveyskeskukseen aikaa varaavien tulisi ottaa oppia
  joistakin romaniheimomme jäsenistä, eivät jonota päiviä, viikkoja, kuukausista puhumattakaan. Pitää laittaa tunnetta paljon peliin äänivaroja säästämättä!

 5. Alpoaatos 2.3.2012, 11:06

  ”Jos tässä kirjoittaisivat nykyiset Värtsilän nuoret aikuiset, niin luulisin, että ajatus lintukodosta jäisi karujen tosiasioiden varjoon. Kaikkea muuta kuin onnellinen lintukoto.”

  Suurin osa Värtsilän nuorista aikuisista joita tunnen kyllä todella viihtyy täällä ja tulevat hyvin toimeen. Viettävät vapaa-aikaansa tärkeimpien harrasteidensa äärellä; metsästelevät ja kalastelevat. Hurvittelemaankin pääsee aivan samoin kuin kaupungeissa ja ulkomaillekin on lyhyt matka!

  Muu maailma on äärellä toimivien nettiyhteyksien myötä!

 6. Minulla on semmoinen tunne, että Värtsin viehätys ja suuri suosio piilee sen myönteisyydessä.

  On hienoa, kun on tälläinen foorumi, josta voi lukea iloa ja hyvää mieltä tuottavista asioista ja ilmiöistä sekä katsella kauniita kuvia.

  Olen kuullut sanottavan, että se mihin kiinnitämme huomion, lisääntyy elämässämme – niin hyvässä kuin pahassakin.

 7. Mikä Värtsissä viehättää?

  ”Jotain uutta jotain vanhaa, jotain lainattua
  jotain sinistä”. Tätä kaikkea löytyy verkkolehti
  Värtsistä.

  Joka aamu on 2-3 tuoreen tuntuista tarinaa,
  jokaiselle löytyy melko varmasti jotakin.
  Erinomainen foorumi meille harrastajakirjoittajillekin
  tuoda julki tuotoksiamme. Valokuvatkin ovat vielä
  ”luomua”, ei työpöydän ääressä tietokoneella
  kasattuja. Vaikka juttu olisi lyhytkin, siinä on
  taustalla aina tarina ja halu tuottaa iloa
  Värtsin väelle. Ja kuinka monen alan asiantuntijoita
  on putkahtanutkaan esille, kuin myös runoniekkoja
  ja säveltäjiä.

  Ilomielin olen mainostanut Värtsiä ja Värtsilää muuallakin
  asuville ja tiedän, että jotkut ovat
  jääneet jopa ”koukkuun”.

  Tämä kaikki ei olisi mahdollista, jos Värtsilään
  ei olisi sattunut muuttamaan toimittajaa joka
  ymmärsi paikkakunnan arvon.

 8. Tarkistin vielä, että löytyykö nimeni vielä yhteystiedoista. Näkyy löytyvän, joten viittaat siis minuun hiljaisista kunnanvaltuutetuista kirjoittaessasi. Olen kuitenkin vain niin sanottu varavaltuutettu, kolmas tai neljäs, jota kysellään, kun varsinaisista on kapelo. Tiedonsaannin suhteen olen ollut samassa asemassa kuin kuka tahansa muukin Värtsin lukija: lehdistä olen lukenut ja netistä esityslistoja katsellut.
  Viime vuonna istuin yhdessä valtuuston kokouksessa ja tänä vuonna nyt yhdessä tähän mennessä. Värtsilästä varsinaisia valtuutettuja on yksi, Juha Varonen, ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana hän pääsee mukaan myös kunnanhallituksen kokouksiin.
  PS. Minulta saa lomakkeen, jonka täyttämällä pääsee yrittämään valtuutetuksi pääsemistä. Voisin ensi viikolla tuoda sinullekin Erkki sellaisen!

 9. Mielestäni Alpoaatos puhuu ”kalliita sanoja”.Värtsin suurimpana vahvuutena pidän kotiseutuhenkeä – se on suurin yhdistävä tekijä meille lukijoille ja kirjoittajille.Pahaa mieltä ja epäkohtia voidaan purkaa Karjalaisen tekstiviestipalstalle tai muihin vastaaviin.

 10. Hävettää niin vähäinen kiinnostukseni kunnalliselämää kohtaan, ettei ole tullut otettua selvää edes siitä, ketkä siellä ovat värtsiläisten puolesta päättämässä. En ole vähääkään puolueihminen enkä asetu ehdokkaaksi, mutta äänestän sellaista ehdokasta, joka lukee Värtsiä ja suvaitsee kirjoittaa siihen. Mäne tiijjä jotkut muutkin Värtsin ystävät menettelevät niin.

  Toivottavasti kotiseutuhenki ilmenee muutenkin kuin nurkkakuntaisuutena, jossa ei hyväksytä muuta kuin paikkakunnalle vuosisatojen myötä muodostuneitten valtarakenteitten ja etuoikeuksien vaaliminen. Värtsilässä ei ole tällaista, eihän.

  Värtsi ei ole lööppilehti, vaan laatujulkaisu. Oma haaveeni on, että Värtsiin mahtuisi kaiken muun hyvän lisäksi silloin tällöin ripaus pienen ihmisen ja heikompien puolustamista, mikä on niin suosittua vaali- ja juhlapuheissa, mutta käytännössä tahtoo unohtua.

  Eikä ahneuden vastustamista passaa jättää pelkästään presidentin tehtäväksi. Ahneuttahan esiintyy kaikkialla, missä valtaa käytetään, myös kyläkunnissa. Asioitten muuttumiseen ei riitä se itsekin silloin tällöin kuulemani: ”Passovaa muuttoo muuvalle, jos ei miellytä”.

  ”Viherpiipertäjänä”, kuten eräät agraariystäväni luonnehtivat, vastustan myös ahneuteen perustuvaa luonnon riistämistä. Vaan en sen tähen kahlihe ihteäni Luppotuvan mäntyyn.

 11. Eero- Matti onkin käynyt päivittämässä minun tietämyksen aukkoja. Ihan hyvä homma. Kiitoksia. Ilo kuulla, että Värtsilässä tullaan nykyisin hyvin toimeen. Minun tiedot perustuu niihin vanhoihin huonoihin aikoihin kun ei tultu hyvin toimeen, tuskin huonostikaan, vaan oli muutettava muualle ja jätettävä talot tyhjilleen.

 12. Alpoaatos. Kirjoitat hyvin ja varsinkin ”kurmeekirjoitukset” ovat mieluisaa luettavaa. Perusruoka on monesti parasta! Katselin eilen juuri TareZoppaa Karjalaisen nettitelkkarista. Tare teki läskisoosia ja vesi tuli kielelle sitä pätkää katsoessani…

  Tietämyksesi aukoista ja niiden täytöstä… Kaitpa minäkään en voi yleistää. Mutta ne ”nuoret aikuiset” jotka tunnen ainakin viihtyvät täällä, jos näin ei olisi, helppoahan täältä olisi pois muuttaa. Junalla nyt enää ei pois pääse, Ruposen ruskeastakin on jo aikaa:)

  Sitä olen harmitellut vuosien saatossa että niin rajassa kuin tullissakin työskenteleviä ei ole saatu houkutelluksi muuttamaan tänne Värtsilään. Useat täällä työskentelevät ajavat päivittäin Joensuusta saakka. Muutamia myös Nurmisellakin.

  Sille joka luontoa arvostaa ja harrasteet liittyy siihen, viihtyy varmasti täällä! Pienemmällä rahallakin pärjää kun ei ole suuren maailman houkutukset aivan äärellä.

  Palautetta Värtsistä yleensä. Aihealueet ovat olleet monipuoliset ja useimmiten kiinnostavia. Suuri kiitos kirjoittajille ja syvä kumarrus Erkille.

  Jatkakaamme samalla linjalla! Mukavaa viikonlopppua kaikille. Lähden tästä ajelemaan valjakolla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *