Evakkojoulu

Joulutarinoita, osa 1

Saarelan talo 2008.

 Kunpa voisin muistaa jotain ensimmäisestä joulustani. Harmittaa, kun en ymmärtänyt aikanaan kysellä siitä vanhemmiltani. Olin kymmenen kuukauden ikäinen evakkoperheen esikoinen. Asuimme Laihian Jokikylässä Saarelan talon kamarissa. Samassa kamarissa asuivat perheemme lisäksi myös mummo, Selma-täti ja Ville- setä. Tämä oli jo kolmas joulu heille tuossa evakkokamarissa. Tulevaisuus oli edelleen hämärän peitossa.

Millaiset olivat joulun ulkoiset puitteet ruokineen ja lahjoineen? Sitä voin vain arvailla. Voisiko olla niin onnellisesti, että talonväki ja evakot olisivat kokoontuneet yhteiselle jouluaterialle ison tuvan pöydän ääreen? Karjalaiset naiset olisivat leiponeet piirakat ja valmistaneet karjalanpaistin. Pohjalainen emäntä olisi valmistanut oman perinteensä mukaiset jouluruoat. Tuvan nurkassa olisi tuoksunut joulukuusi ja minä olisin kontannut sen alle. Parin kuukauden ikäinen talon tytär, Anna-Liisa on todennäköisesti nukkunut kätkyessään kuin seimenlapsi. Toisella vuodella ollut Saarelan esikoinen, Mikko, on osannut jo kävellä ja näin ehtinyt joka paikkaan.

Varmuudella voin sanoa vain sen, että perheessämme annettiin tuona jouluna ainakin yksi lahja. Vanhempieni kehystetyn kihlakuvan taakse on tekstattu: Isälle jouluna 1946 Sirkka-Liisa ja äiti.

Lapsuuskoti noin vuonna 1954.

 Seuraavana keväänä perheemme muutti Kiihtelysvaaran Raatevaaraan. Puolentoista vuoden aikana metsän keskelle, vaaran kupeeseen, kohosi uusi koti. Pääsimme muuttamaan sinne marraskuussa. Uusi suuri tupa ja kamari olivat ainoastaan kolmihenkisen perheemme käytössä. Seinän takana oli samanlainen tupa ja kamari. Siellä asuivat mummo, Selma-täti ja Ville-setä. Pian muuttomme jälkeen lähiseudun naapurit ovat kyläilleet uudessa kodissamme. Vieraskirjassa uusi koti mainitaan onnelana koivujen keskellä ja kehutaan sen kauneutta ja viihtyisyyttä. Emäntää kiitellään kestityksestä ja toivotellaan kodille ja perheelle runsasta Jumalan siunausta.

Uskon, että pieni uudisraivaajaperheemme on käynyt kiitollisin mielin ja tulevaisuuteen luottaen joulun viettoon uudessa kodissaan. Talvisotajoulusta oli kulunut yhdeksän vuotta.

 

2 comments for “Evakkojoulu

 1. Minunkin perheeni on viettänyt ainakin joulun
  1944, ehkä myös 1945, Laihian Jokikyläsä.
  Jouluista ei ole kerrottu enkä itsekään muista
  vaikka jotain muistankin jo parivuotiaasta lähtien.

  Karjalaisia sanottiin syömäköyhiksi. Sanottiin myös
  että länsi-suomalaiset syövät elääkseen, mutta
  karjalaiset elävät syödäkseen. Ei siinä mieli mettä
  keittänyt kun joutui ilman omaa syytään vieraissa
  nurkissa pyörimään.

  Olisiko ollut Kukkamon vai Valkaman talossa kun evakko-
  emännät ryhtyivät piirakan paistoon. Heille sanottiin että
  meillä on pruukattu leipoa tuossa sivupöydällä. Sinne sitten
  leviteltiin jauhot ja muut tykötarpeet. Siitäpä nousikin
  mahdoton mekkala, kukaan ei ollut sanonut että pöydän kansi
  täytyy kääntää toisin päin.

  Kun piirakat oli paistettu, niin hyvin ne maistuivat myös
  talon väelle. Alku aina hankalaa. Kun karjalaiset lähtivät
  pois jäätiin yhteistä aikaa kaipailemaan puolin ja toisin.

 2. Varmasti evakot ovat pitäneet oman ruokakulttuurinsa paikasta
  riippumatta. Muistan äidin kertoneen, ettei hän pitänyt pohjalaisten mykykeitosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *