Värtsilän muistoja

Ensio Immosen tuottama levy julkistettiin Värtsilän kylätalolla. Kuvat EJ

“Kuin filminä silmissä kaikki kulkee”, runoilee Maila Tsupukka, Ruotsissa asuva värtsiläisten tuntojen tulkki. Nyt tämä on myös korvin kuultavissa. Kenraalinkylästä lähtöisin oleva Ensio Immonen sävelsi Mailan ja hänen sisariensa Kaijan sekä Suoman runoja ja tuotti niistä levyn “Värtsilä muistoissamme”. Laulajina ovat Mai-Lis Könönen ja Eki Jantunen.

“Pitkäaikainen yhteistyö Könösen pariskunnan kanssa mahdollisti tämän levyn”, kertoi Immonen parin vuoden urakasta. Lasse Könönen  on sovittanut laulut ja äänittänyt ne yhdessä vaimonsa kanssa.

CD-levyllä on kuusi laulua. Idea heräsi, kun Savonlinnassa asuva Immonen selaili Värtsiläisten Seuran “Muistojen Värtsilä” -kirjaa ja huomasi siellä Tsupukan runoja. Pian ilmeni, että runoilla osasi pari muutakin sisarusta, rautatehtaan sepän Rouvisen tyttäriä. Vanha Värtsilä alkoi elää säveltäjän mielessä. Omiakin sanoituksia oli, niistä kaksi pääsi levylle. Toisen, “Ruusu pihallani”, on säveltänyt Jaana Similä. Siinä kappaleessa on Immosen muistoja nuoruuden ajoilta Kenraalinkylästä.

Löytyipäs sopiva kuva kanteen, kehui Ensio Irenen otosta.

Ja kuin pisteenä iin päälle Immonen löysi verkkolehti Värtsin kautta Irene Peuhkurisen auringonlaskukuvan Pirtajärveltä. Siitä tehtiin levyn tunnelmallinen kansi. Sisä- ja takakansia koristavat runoilijoitten ja laulajien kuvat sekä Vanhan Värtsilän näkymät 1930-luvulta.

Viime perjantaina oli sitten se hetki, jolloin säveltäjä sai levylähetyksen käteensä. Niitä on myynnissä mm. Värtsilän kylätalolla, jonne Immonen lahjoitti kymmenen levyä. Niiden tuotto menee kylätalon hyväksi.

“Värtsilä muistoissamme” on toinen Immosen puuhaama levy. Sanoituksilla ja sävellyksillä hän on osallistunut yli kymmenen levyn tekoon.

 

Share

9 comments for “Värtsilän muistoja

 1. Lissu
  20.12.2011 at 15:52

  Onpa kaunis ja harmooninen levyn kansi!

 2. Eira Varonen
  20.12.2011 at 15:53

  Kuuntele näyte kappaleesta Muistoissamme Värtsilä (mp3-tiedosto)
  http://www.vartsila.fi/muistoissamme_vartsila.mp3

  CD-levyä myynnissä kylätalolla, hinta 9 euroa. Toimitukset myös postitse. Lue lisää vartsila.fi sivulta.

 3. Sakari H
  20.12.2011 at 15:56

  Musiikkitoim. kiittää sattumaviran puolesta kotiseutuhengessä ja toivottaen kaikille tekijöille Onnea ja Menestystä.

 4. lea
  20.12.2011 at 16:24

  Hei! Hyvä serkkupoika!

 5. Eero-Matti
  20.12.2011 at 17:55

  Muistattehan että myös Värtsiläislähtöisen Tomi Kallion CD-single “Erämaan kosketus” on myynnissä kylätalolla ja tuotto talon hyväksi. Oiva joululahjapaketti kun noutaa molemmat levyt kylätalolta ja vaikkapa pakettiin seuraksi vielä Kalamestarin Joululohi:)

 6. Eero Tarvainen
  20.12.2011 at 18:15

  Hyvä Ensio ja kumppanit.

 7. Eira Varonen
  21.12.2011 at 21:57
 8. Lissu
  21.12.2011 at 23:18

  Monen tekijän yhteistyönä on saatu aikaan hieno levy. Jokainen laulu on oma nostalginen tarinansa. Uppoaa täysillä tällaiseen romantikkoon.

  Kiitokset kaikille levyntekoon osallistuneille!

 9. Lissu
  3.10.2013 at 21:51

  Yhdeltä Värtsilä muistoissamme levyn sanoittajalta, Maila Tsupukalta, on ilmestynyt oma elämäkerta “Kuuden sukupolven naisia.” Klikkaamalla linkkiä pääset kuuntelemaan kymmenminuttisen Mailan tarinointia sota-ajoilta, evakosta jne.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2500&artikel=5586872

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *