Värtsilän muistoja

Ensio Immosen tuottama levy julkistettiin Värtsilän kylätalolla. Kuvat EJ

”Kuin filminä silmissä kaikki kulkee”, runoilee Maila Tsupukka, Ruotsissa asuva värtsiläisten tuntojen tulkki. Nyt tämä on myös korvin kuultavissa. Kenraalinkylästä lähtöisin oleva Ensio Immonen sävelsi Mailan ja hänen sisariensa Kaijan sekä Suoman runoja ja tuotti niistä levyn ”Värtsilä muistoissamme”. Laulajina ovat Mai-Lis Könönen ja Eki Jantunen.

”Pitkäaikainen yhteistyö Könösen pariskunnan kanssa mahdollisti tämän levyn”, kertoi Immonen parin vuoden urakasta. Lasse Könönen  on sovittanut laulut ja äänittänyt ne yhdessä vaimonsa kanssa.

CD-levyllä on kuusi laulua. Idea heräsi, kun Savonlinnassa asuva Immonen selaili Värtsiläisten Seuran ”Muistojen Värtsilä” -kirjaa ja huomasi siellä Tsupukan runoja. Pian ilmeni, että runoilla osasi pari muutakin sisarusta, rautatehtaan sepän Rouvisen tyttäriä. Vanha Värtsilä alkoi elää säveltäjän mielessä. Omiakin sanoituksia oli, niistä kaksi pääsi levylle. Toisen, ”Ruusu pihallani”, on säveltänyt Jaana Similä. Siinä kappaleessa on Immosen muistoja nuoruuden ajoilta Kenraalinkylästä.

Löytyipäs sopiva kuva kanteen, kehui Ensio Irenen otosta.

Ja kuin pisteenä iin päälle Immonen löysi verkkolehti Värtsin kautta Irene Peuhkurisen auringonlaskukuvan Pirtajärveltä. Siitä tehtiin levyn tunnelmallinen kansi. Sisä- ja takakansia koristavat runoilijoitten ja laulajien kuvat sekä Vanhan Värtsilän näkymät 1930-luvulta.

Viime perjantaina oli sitten se hetki, jolloin säveltäjä sai levylähetyksen käteensä. Niitä on myynnissä mm. Värtsilän kylätalolla, jonne Immonen lahjoitti kymmenen levyä. Niiden tuotto menee kylätalon hyväksi.

”Värtsilä muistoissamme” on toinen Immosen puuhaama levy. Sanoituksilla ja sävellyksillä hän on osallistunut yli kymmenen levyn tekoon.

 

9 comments for “Värtsilän muistoja

  1. Musiikkitoim. kiittää sattumaviran puolesta kotiseutuhengessä ja toivottaen kaikille tekijöille Onnea ja Menestystä.

  2. Muistattehan että myös Värtsiläislähtöisen Tomi Kallion CD-single ”Erämaan kosketus” on myynnissä kylätalolla ja tuotto talon hyväksi. Oiva joululahjapaketti kun noutaa molemmat levyt kylätalolta ja vaikkapa pakettiin seuraksi vielä Kalamestarin Joululohi:)

  3. Monen tekijän yhteistyönä on saatu aikaan hieno levy. Jokainen laulu on oma nostalginen tarinansa. Uppoaa täysillä tällaiseen romantikkoon.

    Kiitokset kaikille levyntekoon osallistuneille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *