Tiedon lähteillä

Värtsissä on ollut muutamia Wärtsilän Uusi-Värtsilän rautasulattoa sivuavia juttuja.  Värtsin toimittajat saivat tuhdin tietopaketin lisää aiheeseen, kun Hilkka Partanen johdatteli tiedon lähteille.

Harvinaislaatuista kuvakokoelmaa tutkimassa. Vasemmalta Jouni Ratilainen, Erkki Jormanainen ja kuvien omistaja Helge Ratilainen. Kuvat SP

Kuvista löytyi paljon mielenkiintoista.

 

 

Tietoisku Uusi-Värtsilän ja sulattimon historiaan saatiin Joensuussa Helge Ratilaisen kotona.  Hänen ottamansa ja valmistamansa lukuisat valokuvat  ja niihin liittyvä muistitieto sulattimon perustamisesta sen lopettamiseen saakka on ainutlaatuinen  aikalaiskuvaus  menneestä ajasta.  Kun siihen vielä liittyy  Helgen pojan  Jounin  muistitieto,  parempaa tietolähdettä lie vaikea löytää.

 

 

 

 

 

 

Lauri Ratilaisen luona.

 

Kävimme haastattamassa myös  Joensuussa asuvaa  Lauri Ratilaista, joka kertoi lapsuudestaan vanhassa Värtsilässä,  käynnistä  Ruotsinmaalla sotalapsena, paluusta Värtsilään,  evakkoon lähdöstä  ja Uusi-Värtsilän kautta Joensuuhun tulosta.

 

 

 

 

 

 

Hilkka Partanen, Lauri Ratilainen ja toimittaja tutkimassa vanhoja kuvia.

Näihin asioihin Värtsissä palataan useampaan kertaan tuonnempana.

 

5 comments for “Tiedon lähteillä

 1. Uusi-Värtsilä on värtsiläisten sodan jälkeisiin vaiheisiin oleellisesti liittyvä aihe. Se on eräs Värtsin kiinnostuksen kohteista tulevana vuonna.

 2. Tutun näköinen mies – Lauri Ratilainen-
  Joensuun ajoilta. terv. Mirja Pusa

 3. Tärkeä vaihe siirtää muistitietoa eteenpäin, niin kauan kuin muistaa. Minäkin olen skannannut muutamia kuvia, mutta jos kuvan mukana ei ole mitään tietoa kuvan alkuperästä, niin onpahan iso homma jälkeenpäin. Onneksi isäni ottamissa 1920-40 lukujen kuvissa on yleensä tekstit takana.

  Kun tuossa katseluvaiheessa tulisi laitetuksi kuvan taakse se muistitieto…

 4. Kuten aiemmin olen maininnut niin kuvasuurennoksia kannattaa kysellä Tohmajärven kunnanarkistosta, ainakin Liisa Laasonen kuulemma on niistä tietoinen, ja olihan ne aikanaan entisellä kioskilla cd-muodossa, kun niitä tietokoneella katseltiin. Oikein hyvä asia, kun muistitietoa kerätään. Harmi, kun itsellä ei tullut kirjattua ylös niitä suakkunoita, mitä vanhat valimolaiset kertoivat Wärtsilä-Yhtymän ajoilta. Itselläni on joitain muistoesineitä, jotka sain muistoksi puusepän verstaalta.

 5. Tuohon Tuula-Riitta Kärkkäisen kommenttiin kioskilla olleista
  kuvista, jotka olivat cd:llä, ne kaikki ovat isäni Helge Ratilaisen
  arkistoista ja hänen ottamiaan.
  Kuvat levylle tallensi Tuomo Eronen, en tosin tiedä missä tuo cd mahtaa nyt olla!!!???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *