Pikkupoikien Uusi-Värtsilä

Uudessa-Värtsilässä lähes kaikki pyöri Wärtsilä-Yhtymän teollisuuslaitoksen ympärillä. Kuvat Helge Ratilainen.

Vireässä kylässä sattui ja tapahtui paljon poikia kiinnostavaa.

Värtsilän Teräs oli Uusi-Värtsilässä erittäin aktiivinen urheiluseura ja kaikki toiminta oli tehtaan, Värtsilä-Yhtymän tukemaa. Lajivalikoimaan kuuluivat kesällä pesäpallo, jalkapallo ja yleisurheilu. Seura pelasi pesäpalloa maakuntasarjassa ja ottelut keräsivät runsaslukuiset yleisömäärät.

Meille 10-15-vuotiaille pikkupojille oli järjestetty oma kylänosien välinen pesissarja. Seurojen nimet meillä oli suoraan sen ajan mestiksestä, esimerkiksi Puna-Mustat, Kiri jne. ja kilpailu oli totista touhua.

Urheilukentällä oli myös yleisurheilukilpailuja ja useana kesänä meille pojille pidettiin pari viikkoa kestävää urheilukoulua. Talvella harrastukset olivat hiihto ja mäkihyppy.

Tehdas valmisteli lisäksi lähes joka talveksi asukkaiden käyttöön valaistun luistinradan, jossa väki liiteli luistimilla äänilevyjen soidessa. Meiltä sen ajan pojilta löytyi aktiivisuutta silloinkin kun jostain syystä luistinrataa ei eräänä vuonna tullutkaan. Jo syksyllä tasasimme lapioilla ja lanalla sopivan alueen kiekkokaukaloksi ja sitten tehtaan sahan lautataapeleille. Kohta meillä oli rakennettu kaukalon laidat. Eihän meidän mieleen tullut edes kysyä lupaa keneltäkään, koska oli luonnollista, että tehdas ja me olimme yhtä.

Ensi pakkasten tultua lähdimme vesikelkalla tynnyrin kanssa vettä hakemaan, tietenkin tehtaan saunalta, ja kohta voivat ensimmäiset ottelut käynnistyä. Kun vielä lähellä oleva tievalon lamppu käännettiin oikeaan suuntaan, iltamatsitkin sujuivat.

Tämä näkyi myös koulumenestyksessä. Opettaja oli kirjoittanut ruotsin kokeeni perään punakynällä ”laiskuus on suuri lahja”, vaikka ei tiennyt, miten me kiekon parissa ahkeroimme joka ilta!

Jouni Ratilainen

 

Uuden-Värtsilän nuorisoa 1950-luvulla.

 

10 comments for “Pikkupoikien Uusi-Värtsilä

 1. Kivaa luettavaa ja katsottavaa. Ei tainnut Katri-Helena olla näissä ”riennoissa.”
  Terv. Pusan Mirja

 2. Jokin kumma siihen Teräkseen veti, kun minunkin piti ajella polkupyörällä Uudestakylästä saakka (Patsolan kosken kautta) pesäpalloharjoituksiin. Juoksu-uran jälkeen nimittäin jäähdyttelin pesäpallon perässä pelaten maakuntasarjassa Teräksen sinisessä peliasussa. Kuorma-auton lavalla matkustimme pelikentille. Muistan erityisesti Ilomantsin ja Hammaslahden keikat. – Kaurilan lavalla käynneistä ei puhuta mitään. Olisi tietysti ollut kiva tanssittaa Katri-Helenaa lankuilla, joita olin lavan valmistusvaiheessa talkoilla höyläämässä. Sain kuitenkin kuulla häntä Kiteen Seudun Osuuspankin 90-vuotisjuhlassa. Lauloi muuten ihan hyvin. Ilman mikrofonia olisi vieläkin paremmin. Vai olivatko äänensiirtolaitteet väärin säädetyt? Katri-Helenan omimmat äänenvivahteet kärsivät pop-tyylin paukkeesta. Kaurilan lavalla sellaisia vempaimia ei liene ollut silloin, kun ura alkoi. Kaikesta huolimatta on se ”teräksinen” tyttö ja ilmiö Uusi-Värtsilästä! Ierikka

 3. Ierikan pelikaveri,kaimasi Patsolasta muisteli joko-joko-peliä, ja lähetti terveisiä kaikille muillekin pelikavereille :))

 4. Tuula-Riitta, kiitos terveisistä! Mutta tuo nimimuisti temppuilee, niin etteivät nimet aina liiku sisällä. Etu- ja sukunimet eivät usein löydä toisiaan. Eikä siinä ole kyse silloin siitä, miten läheisiä tai vähemmän läheisiä nimitetyt ovat. Kerro siis, kuka kaima! Erkki…? Terveisin Ierikka

 5. Tämä on Pitkänen sukujaan, ja tapasimme täällä nuapurpitäjässä, ja oli mukava kuulla hänen muisteluitaan mm. Piippu-Kaisasta ym.

 6. Siinä kuvassa olis monta tuttavannäköstä naamaa ,mutta kun alkaa
  tuo muisti ruveta pelleilemään niin en muista kun tuon ostaja pojan. Terv. Paavo

 7. Paavo Saukkonen. Ei Vielä Hätiä Mitään Et Oo Vieälä Vanha Kun Tunnet Ostajapojan. Voit Tuntee Myös Kuvasta Seinänaapurin? T. Jallu.

 8. No, nyt minäkin Jallun kuvasta löysin. Terveisiä Liperistä. Maila

 9. Heippa värtsiläläiset! Oisko tulossa paluu muuttajia, jos kyläsuoran talot olis asuinkelvollisia ja naapurit rehellisiä?

  suunnitteilla kameravalvontaa Uusvärtsilän kyläsuoralle!!!!

  Jos kiinnostaa, niin etsikää erosen ave Tohmajärveltä.

  Ps. siisteyttä ja turvallisuutta

 10. ”suunnitteilla kameravalvontaa Uusvärtsilän kyläsuoralle!!!!”

  Ihanko totta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *