Talvisia lintukuvia

Arto Juvonen/Tomi Muukkonen/Jari Peltomäki/Markus Varesvuo: Linnut lumen valossa, Tammi 2011.

Tekijämiesten kirjassa käytetään hyväksi talvisia valoefektejä. On tietysti nähtävissä, että kuvankäsittelyllä on kuvista tehty hivenen liiankin steriilejä. Kas kun joku karahka, joka ei kuulu kuviin, voisi olla hyvinkin se puuttuva särmä.

Lumisade tuntuu olevan varma keino tehdä mieliinpainuvia ja kriitikoita miellyttäviä kuvia. Niitä, hivenen lumentuhnuisia otoksia on tässäkin kirjassa muutama, kuten esim. Varesvuon Vardössä kuvaamat lokit. Varangilla on tullut itsekin käytyä kuvauspuuhissa ja siellähän merilintuja oli pilvin pimein. Tarvitaan vain sopiva kalusto ja asiantuntevaat kuvaajat, että kuvista tulee julkaisukelpoisia.

Valkoista ja mustaa osastossa on mm. lokki-korppi-yhdistelmiä ja teeriä ja korppeja lumisateen keskellä. Japanissa kuvattu kuningasmerikotka kruunaa osaston mustavalkoisine värityksineen. Kurkiakin on etsitty kuviin Japanista asti ja mantsuriankurki onkin sopivasti mustavalkoinen.

Muotokuvaosastosta löytyy lunnia Vardöstä ja riekkoa Utsjoelta. Tunturipöllö on uljas näky, samoin kuin riekko värikkäine pyrstöineen. Laulujoutsenet on löydetty kuviin Japanista ja alppirautiainen Espanjasta.

Kirja jatkuu Pohjoinen-osastolla, Siivet-osastolla, Höyhensarja-otoksilla, jne… Talven sävyt on saatu hyvin esille. Tietysti katselijaa kiinnostavat eniten kotimaiset otokset, mutta kuvaajat ovat varmaan mieltyneet esim. Norjan maisemiin, puhumattakaan eteläisemmistä miljöistä. Kirja on oivallinen katselukirja, joskin katselija odottaa hivenen vaihtevampia kuvakulmia otoksiin. Myös Pohjolan ja etelän maiden lintujen yhdistäminen vähän särähtää.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *