Maan kärkeä

Värtsilän Kisa

Värtsilän Kisa oli suunnistuksessa vahvin seura Pohjois-Karjalassa 1960. Karjalainen kirjoitti, että se kuului maan kärkipään suunnistusseuroihin.

Kisa oli menestynyt hyvin eri puolilla maata cup-kilpailuissa, joissa kisattiin kultakellosta. Se oli haastatteluhetkellä yhteispisteissä kolmas vain kaksi pistettä kärjestä jäljessä. Kauden saavutusten perusteella odotettiin pääsyä valioluokkaan. Näin kertoivat lehdelle puheenjohtaja, vänrikki Aarne Hämäläinen ja sihteeri, maanviljelijä Lauri Piiroinen.

Seura oli pannut suuren painon jälkikasvuun. Kansakouluikäisille tytöille ja pojille oli annettu suunnistusopetusta useana vuonna. Kisa oli lahjoittanut kiertopalkinnon kouluille. Opetus oli Teuvo Tikan käsissä.

Samassa jutussa kerrotaan, että naisten hiihto oli aiemmin mallillaan, mutta yksi kerrallaan hiihtäjättäret olivat siirtyneet Lahteen työpaikkojen perässä. Sinne olivat menneet Siiri Rantanen ja hänen nuorempi sisarensa Maire Lintunen sekä Rauni Kakkonen, olipa Toini Hakkarainenkin sinne lähdössä.

Värtsilään rakenneltiin tuohon aikaan hyppyrimäkeä Koukkarin lammen rannalle. Luonnonmäkeä parantelemalla uskottiin päästävän 45 metrin hyppyihin. Seuran johtomiehet arvioivat Koukkariin saatavan erinomaisen hiihtokeskuksen, jos varoja löytyisi hiihtomajan rakentamiseen. Majaa voisi käyttää myös retkeily- ja koulutuskeskuksena.

 

8 comments for “Maan kärkeä

 1. Siiri ”Äitee” vielä vaan kuntohiihtelee kovasti Lahdessa, ainakin siis edellistalvena.

  Koukkarinmäestä jäi meidänkin perheeseemme ikuinen muisto, kun velipoika siellä hypätessään katkaisi kätensä. Ei kuitenkaan ihan irtipoikki sentään.

 2. Koukkarissa onkin ollut hyviä pitkiä mäkiäMP

 3. Leinosen veljekset olivat Koukkarin parhaita mäkimiehiä ja Lavikaisen Varpu murtomaalla paras.

 4. Kyllä tuli monet suunnistusreissut tehtyä. Piiroisen Lassi ja Varpu Lavikainen jaksoivat innostaa nuorisoa. Pitemmät matkat tehtiin Lukkarisen Kunnen kuorma-auton lavalla fanerikopissa. Minun kovin autokyyti taitaa olla vieläkin 160 km/h mitä eräällä suunnistusmatkalla saatiin. Katsottiin kopin etuikkunan läpi vauhtimittaria. Oli se vaudikasta menoa sen ajan teillä.

 5. Kerran muistan olleeni mäkihyppyä seuraamassa ja nyt jo edesmennyt Tavin Urho löi vetoa, että laskee hänkin hyppyristä. Ja laskikin, niin että pitkän takin liepeet vain hulmusivat tuulessa.
  Alastulo olikin sitten jo toinen juttu, eikä tyylipisteitä herunut. Ihme ettei pahemmin loukkaantunutkaan.

 6. Koukkarinlammen vanhoja kuvia käsittelevässä jutussa muisteltiin muitakin tarinoita, missä Koukkari mainitaan.

 7. Kyllä ovat Kunnen Traaterin venttiilit lyöneet siksakkia 160 km/h vauhdissa.Ehkä mittarissa oli vähän Lapinlisää Englantilaisittain.

 8. Ei ollut Traaateri, mielestäni se oli Ford Hergules diesel

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *