Pälkjärveläinen

Värtsilän naapuripitäjä ennen sotia oli Pälkjärvi. Sen muistoa vaaliva Pälkjärven Pitäjäseura ahkeroi ainakin kirjoitussaralla. Äskettäin ilmestyi jo neljäs Pälkjärveläinen -lehti tänä vuonna. Se on peräti 65-sivuinen lukemisto. Heti kannessa oleva Aapeli Kääriäisen kuva säväyttää. Persoonallisen oloinen ratavartija toimi aikoinaan Pälkjärven asemalla. Hänen elämästään tehdään selkoa sisäsivuilla.

Kansien väliin on mahtunut 25 juttua runsaan kuvituksen kera. Muutama kirjoittajista on tuttuja Värtsin palstoilta. Joku sanoi kerran, että pälkjärveläiset kirjoittavat Värtsiin enemmän kuin värtsiläiset. Ei ole tullut tarkistettua tuon todenperäisyyttä, mutta on Värtsin onni, että pälkjärveläisillä pysyy pännä hyppysissä. Mielestäni he voisivat vastaisuudessa kirjoittaa Värtsiin myös omaa pitäjäänsä koskevista asioista, jos niin haluavat. Se monipuolistaisi entisestään verkkolehtemme sisältöä. Ja jos Pälkjärven Pitäjäseura tuntee tarvetta kertoa jotain toiminnastaan myös täällä, niin siitä vaan. Pyytämättä ja yllättäen.

Mutta takaisin Pälkjärveläiseen. Sen tarinoissa on joitain yhtymäkohtia Värtsilään. Jänisjärvi taisi ulottua molempien kuntien alueelle. Otto Rummukaisen veljen Taunon kohtalosta luin muutaman rivin muisteluksen, samoin rautatehtaalla vaikuttaneesta kirjanpitäjästä Mikko Kemppaasta.

Pitäjäseuran johtokunta koostuu Joensuun ja ympäristön väestä. Helsingissä on oma toimikuntansa. Lehden toimitukseen ovat kuuluneet Lissu Kaivolehto, Irma Lounatvuori, Sulo Niskanen, Alpo Pesonen ja Kirsti Sälli (päätoimittaja). Ulkoasu ja taitto on Julia Tavastin.

6 comments for “Pälkjärveläinen

 1. ”Onko tämä unta vai viinien huumaa…?”

  Piti oikein hieraista silmiä. Unenpöpperössä
  avasin Värtsin ja sieltä minua tuijotti sama
  mies joka on lehden kannessa kirjoituspöydällänikin.

  Sitten tajusin, EJ on saanut postia pääkaupunkiseudulta!

  Värtsilä sana vilahtee monessa kyseisen lehden jutussa,
  samoin Jänisjärvi. Toimittajan juttuun lisäisin
  vielä yhden yllätyksen. Lehden viimeisellä aukeamalla instrumenttiaan soittelee henkilö jonka sävellyksistä olemme saaneet nauttia Värtsinkin palstoilla.

 2. Aivan upea lehti siitä tuli ja talkoovoimin tehtynä!

  Monia muistelmia lukiessa täytyi pyyhkäistä silmäkulmaa,vuoroin
  surusta ja ilosta.

  Mukavaa oli huomata nuorten mukana olo, jopa Pälkjärveläistä
  tekemässä. Tulee uusia näkökulmia mukaan.

 3. Minulle on tullut vesi silmään ja makea nauru, kun olen pari kertaa saanut katsoa Sepon ottamaa kuvaa Erkki-toimittajasta -väkisin naurattaa – ovat niin kivoja katsottavia. Pusan Mirja

 4. Olipa kiva yllätys tämä Pälkjärveläisen pääsy Värtsin palstoille.
  Kiitos ja kumarrus EJ!

  Pieni korjaus ja lisäys lehden ilmestymiseen liittyen. Nyt ilmestynyt numero 4/2011 on toinen tänä vuonna ilmestynyt lehti. Ensimmäinen numero ilmestyi marraskuussa 2009. Käytämme juoksevaa numerointia yhdistettynä vuosilukuun eli seuraava numero tulee olemaan 5/2012

  Toimituskunnan puolesta voin sanoa, että lehteä on ilo tehdä. Iloitsemme siitä, että pälkjärveläiset ovat innostuneet kirjoittamaan ja tallentamaan tarinansa jälkipolville. Jokaisen tarina on arvokas ja kannattaa tulla muistiin merkityksi

 5. Muutama päivä sitten ilmestyi Pälkjärveläinen 12/2014

  Lehden ensimmäinen numero ilmestyi viisi vuotta sitten.

  Näissä viiden vuoden aikana ilmestyneissä kahdessatoista numerossa on yhteensä 868 sivua!

  Tarkempaa tietoa uusimmasta numerosta ja tilausohjeet löydät klikkaamalla seuraavaa linkkiä:

  http://www.palkjarvi.fi/sisalto.php?id=35

  Myös numeroita 6-11 on jonkin verran jäljellä.

 6. Saatettakoon myös Värtsin väen tiedoksi, että Pälkjärveläinen 14/2015 on ilmestynyt muutama päivä sitten. Lisää tietoa lehdestä sekä tilausohjeet avautuvat eteesi, kun klikkaat seuraavaa linkkiä

  http://www.palkjarvi.fi/sisalto.php?id=35

  Lehdessä on 84 sivua ja hinta vain 7 euroa + postikulut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *