Patoja ja kanavia

Pienen padon vain tähän tekaisin. Kuvat Heikki Kokkonen.

Uittoväylä.

Majavien arkkitehti- ja insinööritaitoja ei suotta kummastella. Ne rakentavat virtapaikkoihin patoja, jotta veden pinta nousisi. Silloin on helpompi liikkua rakennus- ja ravintovarastoilla. Jos joku paikka jää matalaksi, on paikallaan kanavan kaivaminen. Sitä pitkin voi uitella oksanpätkiä.

Patopuuhat ovat käynnissä yleensä aamuyön hetkinä. Hampaitten ja etukäpälien avulla majavat kiinnittävät pohjaan rungonpätkiä, jotka ovat vinoittain virtausta vastaan. Perustuksiin tarvitaan tukevia puita. Niitä vasten asetellaan ristikkäin oksia, ja vahvistuksina voi olla kivenmurikoitakin. Vedestä löytyvillä pienemmillä aineksilla, oksanpätkillä, pienillä pohjakivillä ja mudalla tilkitään rakennelma veden pitäväksi.

Ainekset uitetaan aina myötävirtaan. Majavat eivät tarvitse etukäpäliään uimiseen, joten niitten avulla kulkee monenlaista tavaraa. Ja rakennustarpeista syödään aina ensin kuori.

Syksyllä kaatuu suuria haapoja.

Joskus pato on kymmeniä metrejä pitkä. Syksyyn mennessä onkin rantametsikkö jo tulvan alla, mikä ei tietysti ilahduta ihmistä. Vaan sitähän majava ei ymmärrä. Sille on tärkeää koota koivuja, pajuja ja etenkin haapoja, joista saa kuorta ja oksia talviravinnoksi. Pienet pihlajatkin käyvät, mutta leppä ei oikein kelpaa.

Ja pesä pitää rakentaa, jotta talvella tulisi juttuun.

 

 

 

Kaikki hyvin, talvi voi tulla.

 

2 comments for “Patoja ja kanavia

  1. Tässä meillä on reilun sadan metrin päässä tyhjillään oleva
    majanvan pesä. Jos uudet asukkaat tulisivat ja patoaisivat
    paikan, alkaisi naapurin pellolle vesi nousta.

    Uskomattomia rakennusmestareita ne ovat.

  2. Miten kummalla on saatu kuva otuksesta?
    Kauniita värejä kuvissa. MP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *