Voimistelu valttia

Värtsilän naisvoimistelijoita 1934.

Vanhassa Värtsilässä harrastettiin 1900-luvun alkupuolella monipuolisesti, liikuntamuotojakin oli joka lähtöön. Muodissa näyttää olleen esimerkiksi naisvoimistelu. Voi kuvitella, että naisten voimisteluesitykset olivat suosittuja ohjelmanumeroita erilaisissa juhlissa.

Mutta eivät miehetkään jääneet lehdelle soittelemaan. Voimisteluharrastusta oli ainakin suojelukunnan piirissä. Siellä voimistelijoitten kerrotaan koostuneen lähinnä yhteiskoulun pojista.

Kauppaneuvos Akseli Antikainen kertoo kirjassaan ”Omakuva”, että Värtsilässä toimi mm. voimistelu- ja urheiluseura Yritys, jonka johtajana oli tehtaan piirustuskonttorin johtaja Toivo Massinen. ”Tehtaan poikien kanssa kanssa vietimme vapaa-aikaamme monenlaisissa puuhissa. Voimisteluharjoituksia oli kerran viikossa yhteiskoululla. Näytöksiä pidimme kesäjuhlilla Kisakentän soittolavalla. Voimisteluvälineinä meillä oli rautaiset sauvat, jotka vastasivat nykyajan palloja, keiloja ja nauhoja.”

Antikaisen muistelusten ajankohta oli jossain kansalaissodan tienoilla.

Suojeluskunnan voimistelujoukkue.

3 comments for “Voimistelu valttia

  1. Komea joukko Värtsilän Naisvoimistelijoita.Muutaman heistä tunnistan. Eturivissä neljäs oikealta Keskikoulun voim. opett. Helvi ”Pelle” Janhunen, vieressä vas. lehtori Aune Pennanen.Reunimmaisena lehtori Nina Vanas. Keskirivi kolmas vas. Bertta Kakkonen,toinen oik. reht. Helmi Kokki. Takarivissä kesk. Eeva Yrjölä. Janhunen ja Pennanen rakennuttivat talon kotini lähelle Kassanpellolle. Talo rapattiin harmaaksi ja on vielä asumiskäytössä vaikkakin surkeassa kunnossa.
    Toinen kuva suojeluskunnan joukkueesta. Teemu Grönberg ylärivissä toinen oikealta. Tunnettu kuoro- ja levylaulajana. Viimeinen työura Uusi-Värtsilän Sulattimon johtajana. Komeilla pojilla komeat esiintymisasut.

  2. akseli Antikainen: ”Omakuva” Sitomatyö Oy 1994 Mäntsälä, on muistelmsrteos, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Erinomaista kuvausta Värtsilästä, ihmisistä ja elämästä siellä 1900 luvun parilla alkukymmenellä. Värtsilän Yrityksen Voimisteluseuraan palaan myöhemmin.

  3. Mielelläni otan vastaan kummitädistäni/isoisäni siskosta kaiken mahdollisen tiedon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *