Postia Värtsilästä

Posti sijaitsi ennen sotia Juvanjoen sillankorvassa.

Värtsilä oli 1900-luvun alussa melko laajan alueen keskuspaikka. Tieolosuhteet olivat silloin huonot, eikä säännöllistä linja-autoliikennettä vielä ollut. Kauppamatkustajat kulkivat kievarikyydillä.

Teuvo Kuivalaisen toimittamassa ”Ka, muistelemma Tuupovuaroo” –kirjassa Öllölän kyläläiset kertovat, että kylään haettiin posti jalkaisin ja hevosella Värtsilästä. Yhteen suuntaan oli matkaa 30 kilometriä. ”Torstaipäivisin Simolan Simo käveli viiden markan palkkaa vastaan ja Suhoset lauantaisin ja tiistaisin hevoskyydillä”, muistelevat Hilda ja Janne Mujunen.

Pääpostin he muistavat olleen tuolloin Pyykkösen kaupassa. Kauppias Pyykkönen oli varakas mies, hankki Värtsilän ensimmäisenä omilla kustannuksillaan puhelimenkin. Hänellä oli kauppa myös Öllölässä. Postia ei siihen aikaan liiemmälti ollut, ainoastaan Suhoset tilasivat lehteä, muille saattoi harvakseltaan tulla jokunen kirje.

Myöhemmin öllöläläisten postin saanti helpottui, kun säännöllinen postihevonen alkoi kopsutella Värtsilästä Ilomantsiin. Silloin posti jätettiin 15 kilometrin päähän Luutalahden Heinoseen.

Sanomalehtiä oli vähän, Joensuussa ilmestyi vain Karjalatar. Suometarta tilattiin myöhemmin moniin taloihin.

Värtsilää vuonna 1911.

4 comments for “Postia Värtsilästä

  1. Kansalliskirjaston lisäksi on Sanomalehti Karjalainen alkanut julkaista KAIKU-nimistä digi lehteä.Paperi Karjalaisen tilaajille se on ilmainen,mutta muuten maksaa.Alkaa v.1874 ja siitä lähtien kaikki vuodet nykypäivään jokaikinen Karjalatar ja Karjalainen lehti.Joten sieltäkin vanhoja Pohjois-Karjalan uutisia löytyy.

  2. Siinä se sijaitsee vieläkin alakerrassa on posti ja yläkerrassa apteekki, kävin tänään asioilla tuossa yläkerran apteekissa

  3. mahtoiko gauro pyykkönen,tuo kilpailevan ruukin kattilakoskeen aikonut,samaa kauppiassukua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *