Maailman luontokuvia

Maailman parhaat luontokuvat, Docendo 2010.

Maailman parhaat luontokuvat on jo perinteinen katselmus luontokuvien parhaimmistosta. Mukaan mahtuu luovaa näkemystä, eläinten käyttäytymistä, mustavalko-parhaimmisto, kaupunkiluontoa, uhanalaisten eläinten osasto ja osallistuvien luontokuvien katselmus, ym…

Pohjois-Karjalan poika Ilari Tuupanen, 15 – 17 -vuotisten sarjassa on napannut kuvan Ruunaanjärven lumisateesta, suomalainen Esa Mälkönen kunnostautuu Antarktiksella kuvatussa myssypingviinikuvassa, Jari Peltomäki on taas ollut Kerniki-järvellä kuvaamassa kiharapelikaaneja, mutta Suomen luonnosta jää ainoaksi Ilarin otos.

Näyttää siltä, että esim villieläinten kuvissa kunnostautuvat luonnonpuistokuvaajat. On kirjassa tietysti katseltavaa vapaasta luonnostakin ja satuttava osasto on osallistuvien luontokuvien katsaus, jossa on esitelty verkkoihin takertunutta jättiläiskilpikonnaa, myrkkynuoliin kuolevaa norsua, sademetsien hakkuita, hai-vainaita, lingolla ammuttua sinijokirastasta, sammakkojen joukkotuhoa, jne…

Jotenkin olen hieman väsähtänyt luonnonpuistokuviin, koska niitä ovat jopa lasten kuvakirjat täynnä. Niinpä tämänkään kirjan tiikeri-, leijona-, gepardi-, ym-otokset eivät enää säväytä. Olisin tietysti odottanut myös pohjoisen maisemia, mutta lieneekö niin, että esim. Suomen luontokuvat on todettu vähemmän kaupallisiksi kuin jyhkeät luonnonpuistojen eläimet.

Kirjan kuvat ovat tietysti taidokkaita. Voittajakuva on otettu lehdenleikkaajamuurahaisista vastavalotekniikalla lehden läpi. Yleensä tuntuu, että kuvien ottajilta vaaditaan mahtavia selityksiä kuvaustilanteista. Olisin odottanut sellaista kuvaa, jossa kuvaaja kommentoisi: ” Mie vaan räppäsin ja tuuri oli mukana.” Mutta se kuva olisi voinut päätyä johonkin toiseen kirjaan, jos kirjaan ollenkaan.

2 comments for “Maailman luontokuvia

  1. Tutkailin männä syksynä kyseistä kirjaa. Taidokkaista kuvista huolimatta se ei sykähdyttänyt. Sen sijaan tänään lainaamani Heikki Kokkosen 2007 ilmestynyt kirja Pohjois-Karjala -luontokuvia, sai sydämen sykkyrälleen. Kirjassa on upeita kuvia kaikista vuodenajoista. Erikoisesti ihastuttivat talvikuvat kuuraisine puineen ja hohtavine hankineen. Ne ovat täydellinen vastakohta tämän hetkiselle Helsingin talvelle, joka on muutamassa päivässä muuttunut ikävän ruskeanharmaaksi ja loskaiseksi.

  2. Olihan siellä pari muutakin Suomalaista kuvaajaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *