Kylän poikia takavuosilta

Kylän pojat koolla sillalla.

Sillasta tallentunut kuva on vanhempi kuin “vuodelta 1959″. Albumissani on nimittäin kuva todennäköisesti 1950-luvun alkupuolelta. Siinä poseeraa kaulaukkain kolme kaverusta: Pitkäsen Esko (myllärin poika), Lukkarisen Matti (luutnantin poika) ja Erkki Lintunen (Toivon poika, nykyisen Sinilinnun pihasta) Sillan keskiosassa oli tuolloin rakennelma, joka ilmeisesti oli tehty kantavuuden parantamiseksi. Joen itäpuolelta näkyy pieni pumppurakennus.

74 km Sortavalaan, 74 km Joensuuhun. Kilometripylväs, jonka päällä istuksii nykyisin Värtsiläisten Seuraun puheenjohtajana tunnettu Aulis Kosonen, sijaitsi Värtsilä-Kaurila -maantien varressa Koukkarinmäessä.

Sotien jälkeen meni Sortavalaan johtanut tie poikki Sääperin luota. Koukkarinmäelle jäi muistoksi kilometripylväs, josta oli matkaa Joensuuhun 74 km, samoin Sortavalaan – siis vanhaa tietä – 74 km. Pylväs on vuosia sitten viety pois. Olisi mukavaa saada se takaisin paikalleen.

Siitä tulisi hyvä muistomerkki, jonka luona voisi pysähtyä vaikka eväskahveja nauttimaan. Tien toisella puolella on parkkitilaa. Pylvään päällä komeilee nuori mies, jonka nimi on Aulis Kosonen, Värtsiläisten Seuran nykyinen puheenjohtaja. Olisikohan tässä seuralle hyvä projekti?

kyselee Erkki Lintunen.

5 comments for “Kylän poikia takavuosilta

 1. Kiitos kuvista! Toivoisin lisää Erkki-sedän arkistoista!

 2. Vanhoista kilometripylväistä tuli mieleen vanha, jo aikoja sitten puhuttu asia historiallisista teistä ja reiteistä. Jossakin Hapon ojan alueellakin oli, vai onko vielä vanha kilometsi paasi.
  Tässä jos missä olisi perinnetietouden tallentamiseen ihan silmin nähden ja maisemallisestikin hankkeen ainekset. Värtsiläisten seura, Kotiseutuyhdistys, Pitäjäyhdistys (mahdollisesti muitakin)
  Mikä olisi reitin nimi? Esimerkkinä Kuninkaan tie, Turusta- Viipuriin, jossa olen käynyt Kaakkois-Suomessa. Siinä Esimerkki lähtökohdaksi. Hemppa Tee.

 3. Tämä vuonna 2011 Värtsissä julkaistu on saanut uudet siivet! Värtsin arkiston aarteita!

 4. Kyllä oli hieno päivä kylätalossa ja pylvään edessä Kaurilan tiellä tänään! Väkeä oli oli kuutisenkymmentä ja laulu innostunutta. Kiitos Värtsiläisten Seuralle!

  Tilaisuuksista tullee isompaa juttu lähitunteina!?

  Ierikka

 5. Tuosta jatkui tie rannalle, pumppukopin ohi ja sitten pihan läpi, navetan jäädessä vasemmalle. Johonkin siihen paikkaan on tarkoitus palauttaa maitolaituri ”Niira 1”. Ja sitten muutama kymmmenen metriä eteenpäin entistä tietä, joka kuoritaan sorapinnalle. Niin avatun ”museotien” ja kuusiaidan välistä saa raivauspalkalla polttopuita.

  Tarvitaan talkootyövoimaa!

  Potaattipappi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *