Joulumuorit ahkeroivat

Piirakanteossa häärivät vas. Aune Kolehmainen, Aune Karhinen, Irja Lukkarinen ja Mirja Varonen. Kuvat EJ

Irma Suihko oli ensi kertaa talkoissa.

Lauantaiaamuna jo anivarhain pilkotti valo Värtsilän seurakuntakodilla, jonka keittiö oli muuttunut piirakkapajaksi. Siellä valmistui karjalanpiirakoita lähetysmyyjäisiin. ”Niin paljon tehhään kuin keritään ja puuroa riittää”, tuumi naisväki.

Kyseessä on sukupolvien perinne. ”Jo äiti oli täällä tekemässä”, muisteli Mirja Varonen. ”Hommataan tällä itellemme hyvä joulumieli.”

”Pienestä pitäen oon ollut mukana lähetyspiirissä”, Aune Karhinen kertoi. Parhaina vuosina syntyi toista tuhatta piirakkaa, silloin paistettiin samaan aikaan myös pappilan uunissa.

Tekijöitten rivit ovat niistä ajoista harvenneet. ”On tuota ikää jo meilläkin”, paistajat huokailivat. Miltei kaikilla oli jo vuosien ura takana, vain yksi oli ensikertalainen.

Rypytystä.

Karjalanpiirakoitten tekotaito on kuulemma opittu jo äidinmaidossa. Tällä porukalla syntyvät myös sultsinat, vatruskat ja keitinpiiroot.

Miehiä ei paikalla ollut. ”Ei tämä olisi heiltäkään kiellettyä”, naiset vakuuttelivat. Kannattaa panna korvan taakse, osa pualikanpyörittäjistä on vielä tyttöpäitä.

Myyjäisillä kerätään varoja seurakunnan lähetystyölle. Oma nimikkolähetti Joose Pitkänen, Värtsilän entisen kirkkoherran poika, toimii Siperiassa.

Sisko Karvonen paistoi ja voiteli.

Lähetysmyyjäiset ovat tänään sunnuntai-iltana kello 17-19. Sen jälkeen lauletaan kirkossa kauneimpia joululauluja.

Hyvää mieltä itselle ja muille.

Share

7 comments for “Joulumuorit ahkeroivat

 1. No mutta, mihinkäs se unohtui se kuva , jossa toimittajakin pyöritti pualikkoo?

 2. Se kuva odottaa vielä vastaista käyttöä.

 3. On mukava katsoa ahkeroivia naisia – ovat ties jo monennen kerran ja ostajat ovat saaneet tukea seurakunnan toimintaa omalla tavallaan. Tosin sieltä ei ole niitä aina kerennyt saamaan – vievät käsistä. Itse käyn hyvin paljon Peijonniemestä gluteenittomia tuotteita (tilauksen perusteella). On hyvä, että sellainen paikka on kohtuullisen lähellä.
  Varosen Mirja kävi joskus meilläkin uunin valmistuttua paistamassa piirakoita. Kiitos siitä .Nyt joulun aikaan on tarkoitus paistaa meillä kymmenen hengen voimalla.

 4. Täällä yks Klaudian tyttö katselee haikeana kotiseudun piirakkatalkoita.Saatiinpa lainata Mirjaa tänne Kotkaankin piirakkatalkoisiin tuossa marraskuun lopulla. Tuommoisiin määriin (800) ei ole meillä päästy, mutta 600 nyt koitenkin tehdään Marrasmessuille ja tietysti lähetyksen hyväksi.
  Hyvää myyjäisiltaa toivotten kotikirkolle.

 5. Oli hyvä juttu joulumuoreista. Kiitos! Ihan tuli haikea olo, kun muistaa menneiltä vuosilta aikaisempia joulumyyjäisiä ja kauneimpien joululaulujen tilaisuuksia.

  Kun astuin sakariston kautta seurakuntakodin puolelle, ilahduin nähtyäni nuoria arpajaisten myyjiä pöydän takaa. Oli pakko ostaa useampi arpa! Muoreilla on jatkajia!

  Olin aivan ihmeissäni, että pakkasesta huolimatta kirkkoon oli saapunut – suntion laskujen mukaan – noin 170 laulajaa. Kirkkoherra Mikko Lappalainen jutteli laulujen välillä luksakkaasti tuoden Suomen pakkaseen tuulahduksia Afrikan lämmöstä. Kirkkokuoro oli runsaslukuisesti paikalla ja lauloi upeasti Jukka-Pekka Mattilan tempperamentisella johdolla.
  Miehet tunnelmoivat kynttilät kädessä, niinkuin jo vuosien ajan, ”jouluyön, juhlayön” sävelin. Kotiin lähdettiin laulujen laulun ”Maa on niin kaunis” ylösrakentamin mielin. Kuoro lauloi eri stemmat ja muu seurakunta melodiaa, etuääntä, niinkuin lemiläiset tekevät neliäänisen virren veisuussa. Jäin jo nyt odottamaan helatorstaita, ksäkuun 2. päivää, jolloin lemiläiset tulevat Värtsilän kirkkoon neliäänisen virren veisuuseen.

 6. EL,

  oli kommenttisi hyvä juttu Kauneimmista joululauluista. Kiitos!

 7. A tulkuo piiroon ostoon, on tuas karjalan piiroot,rahkapiiroot kuakut ja piparnikkelit monenmoiset.
  Tulkuo hyvät immeiset ostammaan piäsiisherkut, tulkuo!!

  Arpoiki myymmö! Jos vaik onni piäsis potkaisemmaan.

  Virbosunnuntain messun jälkehen oommo seurakunnan kois valamiina kahvein kans!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *