Veikko hurmasi tullissa

Veikko keräsi rapsutuksia tullitarkastaja Pia Parkkisen sylissä. Kuvat EJ

Välillä alkoi jo tympäistä.

Niiralan uusi huumekoira Veikko hurmasi varsinkin naisväen tullin avoimien ovien päivänä. Sen samettisilmiin ja luppakorviin ei kannata kuitenkaan lumoutua, jos on epärehellisiä aikeita. Veikko paljastaa aikanaan armotta salakuljettajat. Se on harjoitellut jo kymmenviikkoisesta lähtien. Nyt ikää on karttunut puolet lisää.

Kovin paljon huumeita ei ole tosin Niiralassa toistaiseksi liikkunut. ”Käyttöannoksia, nolla pilkku jotain grammaa, hyvin pieniä määriä”, kertoi tullipäällikkö Erkki Multamäki. ”Jonkun kerran kuukaudessa, etupäässä hasista. Mutta ongelma se on aina.”

Huumepaljastukset ovat kappalemääräisesti lisääntyneet. Kamaa yrittävät kuljettaa niin suomalaiset kuin ulkolaiset. Kovia huumeita ei ole Niiralassa toistaiseksi liikkunut lainkaan.

Einari osaa hommat: amfetamiinia ja heroiinia löytyi.

Huumekoirat ovat siitä hyödyllisiä, että ne tekevät muutamassa minuutissa saman työn, mihin ihmisillä menisi tunteja. Suurin osa on labradorinnoutajia. Veikko on cockerspanieli. Noin puolen vuoden ikäisenä pennun luonne ja oppimiskyky testataan, jolloin nähdään, onko siitä huumekoiraksi.

Vuoden ikäisenä alkaa kouluttaminen tullilaitoksen koirakoululla. Huumekoira siirtyy suoraan kasvattajalta ohjaajan kotiin, jossa se elää perheenjäsenenä tavallisimmin koko loppuikänsä, myös jäätyään eläkkeelle keskimäärin seitsemän työvuoden jälkeen. Niiralassa on Aapo jäämässä eläkkeelle kuusivuotiaana.

Savo-Karjalan liikkuvan ryhmän esimies Jari Timonen esitteli tulliautoa.

Huumeiden, laittomien lääkeaineiden ja savukkeiden salakuljetuksen estäminen on yksi osa tullin tehtävistä. Verotuksen ohella perustehtäviin kuuluu kaikenlainen rikostorjunta ja tuotevalvonta, jonka osa-alueita ovat mm. piratismin vastainen työ sekä tuontielintarvikkeiden turvallisuuden valvonta.

Niiralan tullissa on henkilökuntaa 32. Koko rajanylityspaikan alueella on  satakunta viranomaista. Avoimien ovien tilaisuudessa esiteltiin myös liikkuvaa tullivalvontaa, jonka tehtävät ovat hyvin moninaiset. Savo-Karjalassa on tällainen liikkuva ryhmä, joka työskentelee sisämaassa mm. lentokentillä ja satamissa.

Onko kuono hyvin? Huumekoirat kiinnostivat mediaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *