Lääkäripulaa muuallakin

Netti-Hesarissa on Katriina Pajarin juttu Espoota vaivaavasta lääkäripulasta. Otsikon mukaan Espoon terveysasemilta puuttuu jopa viidesosa lääkäreistä. Ongelmia on siis muuallakin kuin Keski-Karjalassa. Siellä kinastellaan myös syistä suunnilleen samoin perustein kuin täälläkin.

Värtsi julkaisee katkelmia Pajarin jutusta sekä kolme kommenttia, jotka edustavat erilaisia näkökantoja. Tuntuuko tutulta?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pajarin juttu:

”Espoota vaivaa paheneva lääkäripula. Terveysasemilla ei ehditä vastaamaan alati soivaan puhelimeen ja jos joku vastaakin, aikoja on niukalti tarjolla.

Ja joulua kohden tilanne pahenee, uskoo Espoon terveysasematoiminnan johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen.

”Samariassa lääkärivaje on suuri. Joulukuussa Matinkylän, Tapiolan ja Puolarmetsän terveysasemien lääkäreistä puuttuu näillä näkymin jopa viidennes.”

Espoossa vastaanottotoiminnassa työskentelee yhteensä noin 120 lääkäriä.

Samaria on pahiten lääkäripulassa kärvistelevä terveysasema. Puhelin soi alati ja monille tarjotaan ei-oota.

Lääkäripula koskettaa eniten kiireetöntä hoitoa kaipaavia potilaita, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Tuula Heinänen.

”Mutta kun kiireetön tapaus on jonossa tarpeeksi kauan, se muuttuu kiireelliseksi ja lopulta menee päivystykseen.”

Lääkäreitä ei saada terveysasemille töihin, koska työ on raskasta ja yksityisellä sektorilla maksetaan paremmin. Terveysasemilla ongelmallista on myös lääkäreiden suuri vaihtuvuus. Talon tapoja ei opi hetkessä, sanoo terveyspalvelujen johtaja.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä (sd) näkee, että suurin syy Espoon lääkäripulaan on johtavissa virkamiehissä.

”Heillä olisi opittavaa virkamiesten toiminnasta esimerkiksi Sipoosta, jossa lääkäripulaa ei ole”, hän sanoo.”

Kommentit

”Kommentti 1

Eikö teitä Suomen kansalaiset kyrsi enempää tämä herrojen pelleily??? Aseista pidetään puolueettomassa Suomessa rauhanaikana parempaa huolta kun niiden mahdollisista käyttäjistä, hevosista puhumattakaan… Eikö teitä suomaliset hävetä maksaa kiltisti kovimpia veroja, ilmeisesti Parhaimman Maan, mielikuvan säilymiseksi, vai miksi oikein niitä vielä maksatte? Espoossa kun käy lääkärissä, olisi potilaan hyvä osata venäjää, jotta saisi ongelmaansa apua… Mitäköhän veteraanimme miettivät tästä. Suomelle on tärkeämpää saada joku pirun miinalaiva jonnekkin pröystäilemään somalien rannikolle, jotta ”politiikot” näyttävät hyvältä, eli kierivät rahat omiin pusseihinsa, kun se että omista kansalaisista pidettäisiin huolta??? Miten hyväksytte tämän aikuiset äidit ja isät? Veronmaksajat? Miten hyväksytte ettei teidän isoäitinne ja isoisänne, eivätkä lapsenne, ettekä edes TE saa edes perus APUA täällä Suomessa, jos kuulutte niihin ihmisiin, joihin suurin osa väestöstämme kuuluu, ettekä ole onnistunut lyömään talous asioisssan nk. läpi? Kuinka uskomaton maa tämä onkaan…

Kommentti 2

Työskentelen itse sairaalallääkärinä Espoossa. Viesti terveyskeskuksista on selvä: uuden johdon työolosuhteisiin tekemät muutokset ja kyvyttömyys kuulla terveyskeskusten henkilökuntaa ja keskustella ovat syy siihen, että lääkärit lähtevät. Moni on siirtynyt Helsingin terveysasemille , joten kyse ei ole terveyskeskuksen työn raskaudesta tai palkasta. Espoon johdon kannattaa harrastaa itsetutkiskelua, ennen kuin loputkin lähtevät. Ympäristökunnissa tilanne on monessa huomattavasti parempi. Miksi? J. Sarsavuo palkattiin kalliisti nostamaan terveyskeskukset lentoon – kannatikko? Olisi kannattanut käyttää asiantunetmusta, ei populismia.

Kommentti 3

Lääkäreitähän ei kuitenkaan voida kouluttaa lisää, koska jostain kumman syystä Lääkäriliitto pääsee tässä asiassa määräämään. Puolitaitoisia, suomea huonosti osaavia lääkäreitä tuodaan vaikka Keniasta, kunhan on taattu se että lääkärikoulutusta ei lisätä ja lääkäreiden kiristyskeinot palkka-asioissa pysyvät tehokkaina.”

1 comment for “Lääkäripulaa muuallakin

  1. Edelleen ajankohtainen puheenaihe 2021!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *