Niiralaa kehitettävä

Niiralan väylät ovat ahtaita nykyliikenteelle. Kuva EJ

Niirala on Pohjois-Karjalan merkittävimpiä alueita rajanylityspaikkoineen. Sen tulevaisuuteen on suunnattava valtakunnallisia ja maakunnallisia voimavaroja.

Joskus tuntuu, ettei Niiralan mahdollisuuksiin kaikkialla uskota tai niitä ei tajuta. Pohjois-Karjalankin taustavoimat ryhmittyvät liian paljon pelkästään Joensuun ympärille.

Saattaa olla, että esimerkiksi Niiralaan vaikuttavat tiehankkeet siirtyvät tuntemattomaan tulevaisuuteen, jos niitä ei saada alulle täältä päin olevan liikenneministerin aikana. Tierahat näyttävät jo nyt valuvan etelään, jonka puolia pitämässä on vahvoja voimia.

Myös paikallisesti olisi tiehankkeissa nähtävä metsä puilta. Turhat kinastelut linjauksista saattavat viivyttää niitten toteutumista. Valtateitten rakentaminen kunta- tai muitten keskusten läpi ei ole nykypäivää, eikä tielinjauksilla ole niin suurta merkitystä kuin uskotaan. Pääasia, kunhan jostain tienoilta kulkevat ja turvallisuus on huomioitu.

Niiralan asemakaavaa ollaan laajentamassa. Kaavoituksella ohjataan tulevaisuuden rakentamista ja muuta kehittämistä. Niinpä siinä olisi huomioitava, että mahdollisiin yllättäviinkin kehityshaasteisiin pystyttäisiin nopeasti vastaamaan. Kunnan olisi myös hankittava riittävästi maata omistukseensa Niiralasta.

Kaava-alue rajoittuu paikoitellen Jänisjokeen, jonka luontoarvot ovat merkittävät. Se antaa mahdollisuuksia matkailuelinkeinolle. Ne pitäisi kaavoituksessa huomioida riittävän hyvin. Missään tapauksessa jokea ei saisi alistaa viemäriksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *