Jotain tarttis tehä

Hellin puuhia: Värtsilän Asuntoranta tyhjentyy piakkoin toisen kerran lyhyen ajan sisällä, kun vanhukset siirretään Tohmajärvelle. Kuva EJ

Keski-Karjalan kunnissa pohditaan lähiaikoina liikelaitos Hellin tilannetta. Rääkkylä on lähettänyt kumppaneilleen kirjeen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä muulla tavoin. Kiteellä on esillä valtuustoaloite, jossa perätään luottamushenkilöitten ja lääkärien aseman vahvistamista. Eduskunnan oikeusasiamies vaatii kantelun pohjalta selityksiä lääkäripalveluista.

Lääkäreitä ei ole alueella läheskään riittävästi. Tämä taitaa vaivata koko maata, mutta lisäksi Helli sai Kiteen terveyskeskuksesta perinnöksi riitoja, jotka heijastuvat edelleen lääkäritilanteeseen.

Aikaa on ollut kohtuullisesti laittaa palvelut kuntoon. Onkohan kaikki voitava tehty, kun lääkäreille ei ole alun pitäenkään annettu organisaatiossa sitä asemaa, joka heille kuuluisi terveysalan ehdottomina asiantuntijoina? On otettava huomioon, että Helli tarvitsee lääkäreitä, mutta lääkärit eivät välttämättä Helliä.

Kun epäkohtia on, ne pitää yrittää korjata. Nokiaa on parjattu siitä, että organisaatiosta tuli muutosten myötä hidas, itsetyytyväinen ja kuluttajien toiveista etääntynyt. Keskiportaan päälliköitten määrän sanotaan olevan liian suuri, kehitys pysähtyy sinne. Hieman soveltamalla samaa voisi sanoa Hellistä.

Hallinnollisesta taitamattomuudesta kertoo se, että liian monta suurta muutosta on pyritty tekemään yhdellä rysäyksellä samanaikaisesti liikelaitoksen käynnistämisen kanssa, esimerkiksi puhelin- ja tietokonejärjestelmien uusimiset. Henkilökunnalle on jäänyt liian vähän aikaa varsinaiseen työhönsä.

En malta olla vertailematta lääkäriin pääsyn mahdollisuuksia julkisella ja yksityisellä puolella. Sattumoisin  siitä on tuoreita henkilökohtaisia kokemuksia. Ainakaan kuukauteen ei pääse, jono on pitkä, sanottiin terveyskeskuksessa. Labraan sai ajan viikon päähän. Yksityislääkärille Resettiin tuli aika seuraavaksi päiväksi, ja labrakäynti järjestyi samalla reissulla kävelemällä huoneesta toiseen. Puhelimeenkin vastattiin ilman jonotuksia, ja tietokoneet näyttivät Resetissä pelaavan. Tuli mieleen, että täälläkö Keski-Karjalan perusterveyspalvelujen pelastus.

Jotain tarttis tehä, kun verojakin maksetaan. Vanhaa sanontaa käyttääkseni kissa olisi nyt nostettava kunnissa pöydälle. Kuntajohtajien kannattaisi suunnata tarmoaan terveyspalvelujen saattamiseksi tolalleen sen sijaan, että hämmästelevät julkisuudessa Rääkkylän esityksiä.

Share

2 comments for “Jotain tarttis tehä

  1. 9.10.2010 at 15:14

    Aika outoja ovat nämä kunnanjohtajien kiireet tämän Hellin tiimoilta;-/

  2. Erkki Jormanainen
    9.10.2010 at 17:57

    Ja on se kumma, kun eivät päättäjät meitä kirjoittajia tottele, vaikka miten ois hyviä ehotuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *