Miten minkki irtisanotaan?

Sain kuusikymmentäluvun alussa pilailu –lahjakortin, jonka kannessa oli teksti: Minkkiturkkinne on työn alla! Kun kortin avasi, löytyi sisälehdeltä kuva, jossa kaksi minkkiä oli “lapsentekopuuhissa”. Ehkä tuo kortti silloin hieman hymyilytti, mutta nyt ei naurata, kun huomasimme, että kesämökkimme porakaivokatokseen on pesiytynyt villiminkki.

Kaivon suojarakennelma on pienen pyramidin muotoinen. Maan päällä oleva sementtirengas on ympäröity kivenmurikoilla, joiden päällä on huovalla katettu kartionmuotoinen irroitettava kansi. Eräänä päivänä huomasimme, että minkki livahti kala suussaan kaivon kiviraunioon. Lisäsimme rakennelmaan kiviä ja mursketta ja luulimme, että ongelma oli sillä ratkaistu. Vaan eipäs ollutkaan! Olimme viikon poissa ja kun palasimme, huomasimme että minkki asustelee edelleen “kaivossa”.

Nyt ei auttanut muu kuin rakennelman purkaminen. Aloitimme työn nostamalla painavan katto-osan paikoiltaan. Samassa hötäkässä livahti asukas häntä suorana mökin sillan alle, rengasasunnossa oltiin siis kotona. Ja mikä minkin näkökulmasta katsottuna luksusasunto olikaan kyseessä. Olimme vuoranneet renkaan sisäpuolelta eristysvillalla ja aivan selvästi asukas oli jakanut lukaalinsa kolmeen osaan: oli ruokahuone, jossa oli kalan tähteitä, oli vessa, jossa oli kasa epämiellyttäviä pökäleitä ja noin puolet ympyrästä oli ilmeisesti oleskelu- ja makuuhuoneena. Kyllä siinä olisi kelvannut talven yli lekotella pehmoisella alustalla betoniseinämän suojassa.

Mutta nyt tuli minkin asuntoon pientä pintaremonttia. Ulkoa kuuluu parhaillaan sahaamista ja naulaamista, kun rakenteilla on uusi välikatto renkaan päälle. Toivoa sopii, ettei minkki pesiydy seuraavaksi mökin sillan alle. Nyt olisivatkin hyvät neuvot tarpeen. Kuinka tämä ei toivottu vuokralainen sanotaan irti, kun itse emme harrasta metsästystä?

Nimim. Tellervo

Tämä ei ole villiminkki, vaan harvinaisempi hilleri, joita Värtsilässä silloin tällöin sattuu näkemään. Kuva EJ

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *