Viitatiaiset rynnivät itärajalle

Kuva: Kimmo Järvinen

Vajaa kuukausi sitten Joensuun Höytiäisen kanavan lintuasemalta saatiin Suomessa harvinainen viitatiainen verkkoon. Se oli ensimmäinen moneen vuoteen läänissä tavattu lintu. Alle viisi kertaa se on aiemmin löytynyt pääasiassa talvisilta lintulaudoilta Pohjois-Karjalasta.

Tuosta alkoi viitatiaisten invaasio, joukkomuutto Suomeen. Viime viikon loppuun mennessä on läänin alueella nähty tai kuultu yli 30 lintua. Ja muualta Suomesta yhteensä alle kymmenen havaintoa. Värtsilästäkin on löytynyt jo peräti seitsemän lintua: Räykynvaaralta, molemmin puolin Uudenkylänlampea ja Selkäkylältä. Mistä lienevät nuo linnut kotoisin? Ehkäpä itärajan takaa Kannakselta.

Lintu muistuttaa erehdyttävästi tavallista hömötiaistamme, mutta sen selkäpuoli on yksivärisen tummanharmaan ruskea. Eikä valkeaa siivellä kuten hömpällä. Ja ääni on erilainen: iskevä pi-pitshä tai pitshä. Ja monesti tuon perässä tiaismainen nopea ser-ser-ser… – Nyt jo kannattaisi laittaa siemensyöttö pihaan ja näkymään ikkunaan. Voisi löytyä vaikka uusi, harvinainen viitatiainen vieraaksi.

Klikkaa seuraavasta ääninäyte:

Viitatiainen

2 comments for “Viitatiaiset rynnivät itärajalle

  1. Kyllähän tässä nyt aina Hesarille pärjätään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *