Luonnon kuvaaja

Heikki Kokkonen viihtyy ikimetsissä. Kuva Valon tie -teoksen takakannesta.

Luontokuvaaja, kirjailija Heikki Kokkonen (synt. 1957) on tehnyt ja kustantanut jo kymmenen upeaa kuvakirjaa. Hän asuu nykyisin Ilomantsissa, mutta on lähtöisin Värtsilästä. Kirjoissa on kuvia myös täältä.

Tapasin Kokkosen 80-luvun alussa, jolloin hän asusti Värtsilän kuntakeskuksen renkitalossa. Hän oli silloin jo melko pitkällä kuvausharrastuksessaan, josta teimme juttua Karjalaiseen. Yksi suuri toive hänellä oli: saada joskus luontokuvia kirjaksi.

Tämän jälkeen Kokkonen on kuvannut paljon. Kirjoissa ovat esillä esimerkiksi Itä-Suomen ikimetsät ja suot. Kokkonen kertoi, että parhaillaan hän suunnittelee uutta kirjaa Itä-Suomen luonnosta. Kuvauskohteina ovat viime aikoina olleet mm. Ilomantsin korpimaisemat, Saimaa ja Simpeleen seudut.

Sääperiä ja Värtsilän laaksoa on runsaasti esillä kirjassa ”Vuoden kierto Pohjois-Karjalassa”. Muutamia kirjoja on syntynyt yhteistyössä Ilomantsin eläkkeellä olevan kirjastotoimenjohtajan Leo Mäkelän kanssa. Mäkelä on kirjoittanut tekstejä teoksiin. Majava -kirjaan (2005) laati tekstit tutkija Vesa Ruusila.

Heikin entinen kotipaikka sijaitsee aivan valtakunnan rajan tuntumassa, piikkilanka-aidan kupeessa Sääperiltä Onkilammen suuntaan mentäessä. ”Ei ole tullut käytyä pitkään aikaan siellä”, hän sanoi ja kyseli samaan syssyyn, vieläkö Onkilampi on säilynyt luonnonkauniina paikkana. Silloin sieltä saattaisi löytyä aineistoa uusiin kirjoihin.

Näyttelyjä Kokkonen ei ole järjestänyt, mutta olisipa mukava saada kuvia esille Värtsiläpäivillä. Kirjoja voi kysellä kirjakauppojen ohella suoraan häneltä itseltään, puhelin 050 327 1570.

Heikki Kokkonen Värtsilän maisemissa 1980-luvun alussa. Kuva EJ

1 comment for “Luonnon kuvaaja

  1. Kun netistä etsii jotain tiettyä asiaa, löytää samalla myös muita mielenkiintoisia ja mukavia asioita, joita ei ole osannut etsiä.
    Sunnuntain surfaussession seurauksena löytyi 30.12.2010 ilmestyneestä Koti-Karjalasta juttu Heikki Kokkosesta. Tässä linkki: http://www.kotikarjala.fi/eramaa.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *