Luontokeskus

Katseltavaa lintumatkailijoille riittää Värtsilässä kesäaikaan. Kuva EJ

Keski-Karjalan luontoväkeä oli äskettäin käynyt tutustumassa Liminganlahden luontokeskukseen Suomen merkittävimmän lintuveden äärellä. Samalla reissulla oli käyty Hailuodossa, jossa lakkautettu luotsiasema oli muutettu hotelliksi ja luontonäyttelytilaksi. Matkan innoittamana tehdystä lehtijutusta jäi sellainen käsitys, että Perämeren rantamilla on osattu hoitaa lintu- ja luontomatkailuasiat.

Harakasta ei ole oppaaksi, vaikka intoa riittäisi. Kuva EJ

Mielestäni myös Värtsilällä olisi mahdollisuuksia tällä alalla. Lintu- ja luontomatkailu ovat eräs tämän seudun mahdollisuuksista, jota ei pitäisi jättää selvittämättä. Kun laakson siivekkäisiin ynnätään vaarojen erämaaluonto ja rajan läheisyys, alkaa valtteja olla. Ne ovat kaikki paikkakunnan vahvuuksia. Värtsilä olisi erittäin sopiva kansainvälisen luontomatkailupisteen tyyssijaksi. Rajanylityspaikka Laatokan Karjalaan on äärellään.

Värtsilässä on jo parikin lintutornia valmiina, toinen Hopeakalliolla. Kuva EJ

Keski-Karjalassa selvitellään tiettävästi parhaillaan erilaisia matkailuasioita Verkkokassi -hankkeessa Ketin suojissa. Pohjois-Karjalassa toimii myös kyläasiamies, jonka tehtävänä on saada aikaan kaikenlaista hyvää kylille. Olisiko Keski-Karjalan Luonto sellainen asiantuntijataho, joka voisi tehdä aloitteen Värtsilän luontomatkailumahdollisuuksien selvittämisestä?

Asian tutkiminen ei maailmaa kaataisi. Jos johtopäätökset olisivat, ettei toinna, niin hyvä on,  jatkukoon kaikki ennallaan. Viime kesänä huomasin, että tietoa turistit saattavat kaivata. Parikin kertaa tultiin kotiin kyselemään lintuasioista, kylältä oli neuvottu. Vaan en osannut paljon auttaa, kun en ole asiantuntija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *