Ukkosmyrsky koetteli Värtsilää

Viime päivien uutiset rajuista kesämyrskyistä ovat herättäneet huolestuneisuutta monissa: entä jos ukkosmyrskyt ja trombit  pyyhkäisevät meidänkin ylitsemme. Etelä-Karjala ja Savo saivat osansa heinä-elokuun vaihteessa, ja lisää tuli keskiviikkoiltana 4.8., kun uhkaavat ukkospilvet alkoivat nousta taivaalle. Vieläkin Värtsilä säästyi pahimmalta, vaikka tuhojakin tuli. Pahimmat tuhot osuivat Tohmajärvelle Purtovaaran ja Onkamon seuduille, kun Kesälahden suunnasta noussut tuuli sateineen ja salamoineen matkasi Ilomantsin suuntaan.

Kirkkomaalla aidan vieressä kasvanut kuusi kemahti tuulen voimasta nurin ja rikkoi vastarakennettua aitaa sekä veti sähköjohtoja alemmaksi.

Värtsilän keskusta säilyi varsinailta tuhoilta. Kirkon kupeelta kaatui silminnähden terve kuusi rikkoen vastarakennettua kirkon aitaa sekä vetäen vieressä kulkeneen sähköjohdon alemmaksi. Johto ei kuitenkaan katkennut. Lisäksi tuuli katkoi Värtsilän tien varteen istutettuja koivuja muutaman kappaleen sekä lennätti puista oksia pihamaille ja kulkuväylille. Sähköt katkesivat kylästä keskiviikkoiltana noin klo 20 aikoihin ja palasivat seuraavana aamuna ehkä aamulypsyn aikaan.

Torstaiaamuna raivaustyöt kirkon edustalla olivat jo heti aamusta käynnissä. Töissä ollut Esko Romppanen kertoi myrskytuulen saaneen aikaan enemmän tuhoja Kirkkoniemessä kuin Värtsilässä. Kirkkoniemessä puita kaatui mm. hautausmaalta, mutta hautakiviä ei kuitenkaan havaintojen mukaan rikkoontunut. Töitä on kuitenkin runsaasti luvassa.

Kannon ja juuriston poistamiseen tarvitaan kaivinkonetta. Esko Romppanen valmistelee poistoa vetämällä rungon tyven pystyyn.

Share

3 comments for “Ukkosmyrsky koetteli Värtsilää

  1. On mielenkiintoista palauttaa muistiin vuosikymmenen takaisia värtsiläisiä aiheita. Kiitos, hyvämuistiset!

  2. Ukkosmyrskyt ovat arvaamattomia!!
    Ei tiedä mitä tapahtuu. Onneksi ne taitaa olla tältä kesältä ohi, toivottavasti, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tuleman pitää. Lämpöä on vielä luvassa sääennusteiden mukaan, mutta saa nähdä pitääkö paikkansa. Onneksi helteet on ohi. En tykkää helteistä. Syksy on ihanaa aikaa, samoin talvi.

  3. Tuommoinen revohka oli myrskyn jälkeen keskellä viikkoa (5.8.60). Tulevana sunnuntaina (8.8.) olisi täällä suuret juhlat kun oli Värtsilän kirkon 60 vuotis juhla. Joten pihan siivous äkkiä käyntiin.Tulossa oli arvovieraita, kuten Värtsilän entinen kirkkoherra Leino Hassinen ym.
    Juhlapäivänä kaikki oli siistiä. Tukit ja oksat oli viety pois. Kanto törrötti siististi pystyssä ja kaivettaisiin pois myöhemmin.
    Oli hyvät juhlat. Niistä olisi hyvä tehdä vielä muistelo, kun kuka muistaisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *