Värtsilää sodan jälkeen

Otto Rummukainen: Värtsilän vaiheilta, julkaisija Värtsilän kotiseutuyhdistys, 1991

Helsinkiläisen Värtsilä-Seuran julkaistua 1981 muistelmia sotien päättymiseen asti, heräsi paikkakuntalaisissa tarve pitäjälukemistosta, joka kuvaisi kunnan vaiheita sotien jälkeen. Kotiseutuyhdistys saatiin isännöimään hanketta, nimettiin työryhmä ja alettiin kerätä aineistoa. Näin saatiin aikaan 170-sivuinen kirja paikallisin harrastajavoimin kunnan, seurakunnan, pankin  ja parin yhdistyksen taloudellisella tuella.

Kirja ilmestyi juuri Niiralan ylityspaikan avaamisen kynnyksellä. Viimeisissä teksteissä aprikoidaan tätä mahdollisuutta: ”Rajan avautuminen merkitsisi turistien ympärivuotista rajan ylittämistä, helpompaa yhteydenottoa rajantakaisiin henkilöihin, liikkeisiin ja tuotantolaitoksiin. Se piristäisi paikkakunnan yrityksiä ja työllistäisi ehkä jonkun palvelualan yrityksen. Vuosien saatossa liiketoiminnat voisivat myöskin lisääntyä ja monipuolistua. Mutta rajan avautuminen ei sinällään merkitse kultakaivoksen avautumista. Liiketoimintojen onnistumiseen tarvitaan toki muutkin edellytykset. Koko itäinen Eurooppa elää tällä hetkellä suurten muutosten ristiaallokossa ja epävarmuus kaikilla aloilla on suuri. Mikä merkitys tällä kaikella on Suomen rajaseutukuntien elämään ja talouteen, sen näyttää tulevaisuus.”

Kunta oli tuolloin jo vakavissa talousvaikeuksissa. Kunnanjohtaja Pentti Huttunen kirjoittaa kirjan alussa: ”Olen Värtsilän itsenäisenä pysymisen kannattaja. Karsimalla toiminnoistamme epäolennaisen ja tekemällä tarkoituksenmukaista, terveen itsekkäistä lähtökohdista kumpuavaa yhteistyötä naapurikuntien kanssa, Värtsilä säilyy itsenäisenä.”

Teoksen kokoavana voimana on ollut Otto Rummukainen, mutta kirjoittajina on paljon muitakin. Eri alojen asiantuntijat ovat esitelleet pitäjää. Osallistumaan ovat päässeet myös harrastajakirjoittajat novelleilla ja pakinoilla. Näin on syntynyt omaleimainen, arvokas tietolähde, johon voi tarpeen tullen turvautua monissa yhteyksissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *