Värtsilän kirkkokuoron konsertti- ja virkistysmatka Ruotsiin. Osa 3

Arvika, miten se liittyy Värtsilään ja matkaamme?

Arvika, Värtsilän kummikunta

Kun aloin kokoamaan näitä tapahtumia Värtsilän kirkkokuoron Ruotsin matkalta, niin itselläni ei ollut Arvikasta mitään muistissa, eikä koko kummikuna-järjestelmästä. Lehtikirjoituksissa ja valokuvien yhteydessä oli vain mainita Arvikalaisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on perustettu jo 1920-luvulla ja siihen liittyvä Kummikunta järjestelmä on luotu Suomen ja Ruotsin välille 1943 ? tarkoituksena suojella lapsia, sodan syyttömiä uhreja. Avustettavan kunnan ja avustavan kunnan tuli olla samankaltaisia. Siten ne ymmärtäisivät paremmin toisiaan. Värtsilän kummikunnaksi oli tullut Arvikan kunta, joka sekin oli pienehkö maatalousvaltainen kunta.

Verkkolehti Värtsissä on aikaisemmin viitattu Arvikaan mm artikkeleissa
”Lapsille koreja” sekä
”Terveystalo 1948”

https://vartsi.net/2011/10/04/lapsille-koreja/

Lapsille koreja

Erittäin aktiivinen kätilö Aino Halmetoja aloitteli ”tynkä-Värtsilässä” sodan jälkeen kätiö- ja neuvolatoimintaa, kun mitään ei ollut. Keksittiin, että tehdään synnyttäville äideille koreja, johon laitetaan joitakin vauvan vaatteita ja vaippariepuja. Odottava äiti käy noutamassa korin ja palauttaa sen sitten puolen vuoden päästä puhtaaksi pestynä samoin pieneksi käyneet vauvan vaatteet. Hän saa uuden korin, jossa on nyt suuremmat vauvan vaatteet. Ne hän palauttaa myöhemmin. Tällaista oli neuvolatoiminta silloin. Kummikunta ARVIKAAN lähetettiin avunpyyntö ja sieltä tuli monenlaista apua näihin vauvakoreihin laitettavaksi.

Kummikunta- toimi käytännössä niin, että esim Värtsilän kunta esitti Arvikan kunnalle apua tarvisevia perheitä ja heitä avustamaan etsittiin sitten kummit Arvikasta. Näin avustaminen siirtyi henkilökohtaiselle tasolle ja kirjeitä ja paketteja kulki sitten jopa vuosia.

Terveystalo

Vauvakori – oli hyvä alku, mutta eihän se riittänyt. Pitäisi olla sairaanhoitajia, kätilöitä neuvolat jne, mutta heille ei ole mitään toimitilaa. Tarvittaisiin talo sitä varten. Valtakunnallinen Terveystalo- järjestelmä oli jo olemassa ja tarkoitus oli saada jokaiseen Suomen kuntaan terveystalo. Lääkäritalot suurempiin kuntiin. Taas kirjoitettiin (kätilö Halmetoja?) kirje Arvikaan ja pyydettiin apua. Ja sen avun turvin saatiin Värtsilään Terveystalo

https://vartsi.net/2011/10/05/terveystalo-1948/

Artikkeli Sisä-Saimaa lehdessä 11.9.1948
Nestetasapainon päivitystauko matkalla Oslon ja Arvikan välillä. Nesteen lisäys ja -vähennys. Naiset vasemmalle, miehet oikealle…Tulkkimme Aarre limsalla
Huomaatko, vasemmanpuoleinen liikenne

Kolminaisuuden kirkko

Palanen Kolminaisuuden kirkon historiikkia

Lisää historiikkia klikkaa

http://www.racken.com/Trefaldighetskyrkan/

Joulukonserttia 2021.
Tuossa mekin lauloimme
Arvikan ”kummejamme”

Onnistuneen konsertin jälkeen kokoonnuttiin seurakuntakotiin iltapalalle ja tutustumaan Arvikalaisiin ystäviin. Värtsiläläiset jaettiin kaikkiin pöytiin isäntäväen joukkoon.
Minäkin olin opetellut ”Förlot mej jag kan intte tala svenska”, jonka luulin tarkoittavan etten osaa ruotsia.. Silloin vasta alkoi tulla ruotsia monen tuutin täydeltä…

Värtsilän kunnansihteeri Aulikki Karvonen ja opettaja Elina Luukkainen 1966

Puheenvuoroja

Värtsilä kunnansihteeri Aulikki Karvonen toi kunnan kiitokset ja terveiset Värtsilästä. Hän kertoi monista niistä asioista, joissa Arvikan kunta oli Värtsilää auttanut heti sodan jälkeen. Hän kertoi ”vauvojen koreista ja rautanauloista” , joiden saamisessa Värtsilään oli Arvikalla ratkaiseva merkitys. Värtsilästä oli käynyt täällä Arvikassa kolmihenkinen vierailu seurue vuonna 1958. Minulla ja kuorolaisten valtaosalla ei ollut mitään tietoa niistä asioista, olimmehan olleet itsekin ”vauvakori-ikäisiä” silloin. Samoin olivat myös Arvikalaiset. Tämä oli erinomainen tilanne tasata tietoja puolin ja toisin.

Rovasti Juhana Varonen kehui (tapansa mukaan) kuoroa ja että heitä oli kaikista mahdollisista ammateista. Jos Värtsilässä olisi lääkäri, niin varmasti hänkin kuuluisi kuoroon .

Hienoa kuorolaulua Karjalan kunnailla
( Tämä ei ole Värtsilän Kirkkokuoro)

Hotellin kuvan lähetti Leena Jormanainen (ent. Kolehmainen). Ilmeiseti olemme olleet majoittuneena tässä hotellissa, koska kuvakin on säästetty. Samankaltainen puistomainen ympäristö ja samanlaiset ikkunat kuin allaolevissa kuvissa henkilöiden takana.Autolle löytyi yöpaikka hostellin lähistöltä
Lehti-ilmoitus Kuriren 8.6.66
Lehtileikkeet on lähettänyt Eskilstunan kirjasto.

Arvikan hostellin lehtiä selaillessa KURIREN- lehdestä näemme, että meillä on konsertti tänään Eskilstunassa. Alkaa jo vähän jännittämäänkin. Se on kuulemma suuri kirkko

Matkalaukut autoon ja esiintymisasut erilleen siististi henkariin ja pukupussiin

Tämän päivän Arvikasta

Tämän päivän Arvikasta on netissä saatavilla runsaasti tietoa suomeksikin. Tästä samasta Kolminaisuuden kirkosta on konsertteja, kauneimpia joululauluja ja live tilaisuuksia kuten Suomen kirkoistakin. Niiden liittäminen tähän Värtsiin ei ollut mahdollista.

Tässä eräs kansanmusiikkiryhmä

…jatkuu

4 comments for “Värtsilän kirkkokuoron konsertti- ja virkistysmatka Ruotsiin. Osa 3

 1. En ole paljon matkustellut, mutta Norjassa on tullut käytyä. Ruotsia on tullut reissattua ristiin rastiin. Melkein kolmetoista vuotta tuli asuttuakin Ruotsissa.
  Oma maa mansikka, muu maa mustikka.

 2. Näin pääsiäisen kunniaksi laitan tähän linkin Bachin Pääsiäiskantaattiin ”Kristus kuolon kahlehissa”, jonka Värtsilän kirkkokuoro esitti 1969 suomeksi. Onkohan kukaan levyttänyt suomeksi, ei ole ainakaan laittanut YouTubeen suomeksi.
  Kantaatti kestää melkein puoli tuntia. Joensuun kaupunginorkesterin jousiorkesteri oli säestämässä.

  Christ lag in todesbanden
  https://www.youtube.com/watch?v=3ffg4mU7FNE

 3. Hienoja muistoja, kiitos Alpo. En itse ollut mukana ,mutta näyttää äiti Alma olleen linssiluteena aika monessa paikassa,olin kuorossa mutta en tällä matkalla

 4. Juu, Sahlstenin Alma oli aina niin hymyileväinen ja mukavaa matkaseuraa.

  Tähän ARVIKAN kummikunta – vierailuun olisi pitänyt älytä varautua jotenkin. Minun, niinkuin monen muunkin kodissa oli silloin Ruotsista tulleita kauniita kortteja ja kirjeitä ja tietysti kiiltokuvia, joita ihailtiin säästettiin. Niitä oli tullut 40-50 luvulla meidän pienenä ollessamme. Eihän sitä silloin tiedetty kummikunta-systeemistä mitään. Niitä kortteja olisi pitänyt älytä ottaa mukaan ja tehdä niistä pikku näyttely arvikalaisille. Ehkä joku olisi tunnistanut tutun lähettäjän – kenties löytänyt oman korttinsakin. Minulla saattaa olla vieläkin Ruotsin paketista säästetty pahvinen keksipurkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *