Pohjois-Karjalan suursuunnistus 1955

Värtsilän Kisa (VäKi) mukana viimeiselle osuudelle saakka

Täällä Itä-Suomessa oli takavuosina todella rankka viestisuunnistus.
Koli – Joensuu välillä. Verkkolehden lukija löysi yhden artikkelin kyseisestä suunnistuksesta.

Sanomalehti Karjalainen 21.6.1955


Eräs artikkelin kohta tässä suurennettuna
”Viestin pisin osuus oli väli Puso-Heinävaaran koulu eli 16 km. Kello oli jo yli 4.30 ennenkuin ensimmäinen mies saapui koulun pihamaalle, missä vaihto sijaitsi. Tämä oli Kuopion. . .”
Hypätään vähän yli

”… Keskeyttäneiden luku nousi kahdella kun Kuopion Suunnistajat III ja Ylämyllyn Yllätys olivat saaneet tarpeekseen. Pohjois-Karjalan joukkueista oli mukana enää Värtsilän Kisa, joka kamppailikin urhoollisesti aina viimeiselle osuudelle saakka, jolloin sen ankkuri keskeytti”

Tässä tulosten tekstiä suurennettu.
Joukkueessa on suunnistanut Alpo Piiroinen, K Reijonen, Lauri Piiroinen, Oiva Tikka, Erkki Sivonen, ankkuri ei ole tiedossa

2 comments for “Pohjois-Karjalan suursuunnistus 1955

 1. Huh huh
  Monta mielenkiintoista asiaa Värtsilän Kisan taipaleelta. Löytyisiköhän näistä ”suursuunnistuksista” jotain Kisan historiikista. Tämähän on melkein kuin Jukolan viesti, mutta Pohjois-Karjalan omin voimin järjestetty pitkä suunnistus, jossa oli myös hämärä (yö osuuksia). Luulisin, että näitä on järjestetty muinakin vuosina ja toisin päin Joensuusta- Kolille.

  Arveluni perustuu siihen, että olen ollut myös mukana jossain rankassa viestissä, ja keskeyttänyt jossain Ahmovaaran suunnalla. Kukaan ei viestissä aivan helposti keskeytä. 1:100 000 kartalla rasti olivat aika harvassa ja joku muukin keskeytti.

  Ylläolevan suunnistuksen joukkueista vain puolet pääsivät maaliin saakka

 2. Lisäys/tarkennus tuohon Alpon kirjoitukseen. Alla lainaus kirjoittamastani Kisan historiikista sivulta 34.
  -Kyseessä oli siis kansallinen viestisuunnistuskilpailu Koli – Joensuu, joka pidettiin 18.- 19.6.1955. Kisan porukka keskeytti, mutta oli Pohjois-Karjalan seuroista pidemmän osan mukana aina viimeiseen osuuteen saakka, jolloin ankkurimme Lauri Hämäläinen ei löytänyt kahta rastia ja keskeytti.
  – Joukkueessa olivat juoksujärjestyksessä Alpo Piiroinen, Kauko Reijonen, Lauri Piiroinen, Oiva Tikka, Erkki Sivonen ja Lauri Hämäläinen.
  Valitettavasti löydä mistään mainintaa osallistumisesta Kisan porukalla Jukolan viestiin. Olisin sen varmaan maininnut jos Piiroisen Lauri olisi silloin kertonut. Yksi keino saada selvyys on käydä läpi Karjalaisen Kaiku-arkistoa vuosi vuodelta viestin ajankohdilta. Tässä tapauksessa 1950-luku ehkä riittäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *