Mikä talo Pussinpohjassa?

Isän merkitsemä paikka. Nyt huomioitu punaisella nuolella.
Nuolella osoitetusta paikasta on kysymys.

Hei

Olen Jouko Hynynen. Isäni Teuvo Hynynen on Aleksi (Ale) Hynysen poika. Aleksista on täällä Värtsin palstoilla keskusteltu paljonkin
Meillä on kotona ollut Soanlahti-Pälkjärvi-Värtsilä kartta, mikä on liitteessä.
Toiseen karttaan isäni on tehnyt merkintöjä lyijykynällä: Eli tonttia Ryösiöjärven molemmin puolin ja asuinrakennus siinä. Samoin tontti Sääperinjärven rannalla vartiorakennuksen vieressä. Kotona olleeseen karttaan on lisäksi kynällä merkitty rakennus aivan nykyisen rajan lähelle. Kuitenkaan en ole nähnyt kyseistä rakennusta missään Värtsissä olleista kartoista.

Jokin merkitys tuolla rakennuksella on isälle ollut, kun on sen tuohon merkinnyt. En vain tiedä mikä.

Kysymys:
Tietäisikö joku Pussinpohjan jälkeläinen, tai kuka tahansa, mikä tuo paikka on ollut?
Laitoin karttaan tuon paikan nuolella, joka on juuri tuossa rajan pinnassa.

Terveisin Jouko Hynynen

Share

15 comments for “Mikä talo Pussinpohjassa?

 1. Olisiko poliisi Juho Yrjölän talo? Partasen Hilkka titänee?

 2. Kysyin Aulis Kososelta onko tietoa , mutta valitettavasti ei ole. Auliksen syntymäkoti oli tuossa lähettyvillä. Yksi vinkki voisi olla tuo tontin numero 1:14 . Paikannimihän on Juvovaara.
  En malta tässä yhteydessä kertoa, että tuossa alimmaisessa kartassa vasemmalla alhaalla lukee Nissilä ja punaisella merkitty tie menee Jänisjoen yli. Kartta on ilmeisesti vuodelta 1922 jolloin Kuosmasen siltaa ei vielä ollut. Paremmin muistavien puheiden mukaan paikalla olisi ollut köysisilta. Tällähetkellä noin paikalla on Uudenkylän koulu. Museovirastossa saattaisi olla kyseisen köysisillan kuva?

 3. Minulla on 12 sivua vuodelta 1933 luovutetun Värtilän topograafikarttoja, joissa on talojen asuinpaikkamerkinnät ja asujat muistin mukaan. Piirtänyt Erkki Kejonen. Kartan kaksi sivulla talo on merkitty 55c(55 Juho Yrjölä) En väitä olevani oikeassa, näiällä tiedoilla ja dokumenteillä pysyn Yrjölässä. Mikäli uutta painavampaa tietoa esiintyy,perun puheeni.

 4. Tapanilla, ehkä muillakin, on sama taipumus kuin myös minulla. Jouko osoittaa nuolen kanssa oikean kohdan, jota tutkia, niin me katselemme silti karttoja niin laajalti kuin reunat sallivat ja nekin vielä liian lähellä.

 5. Kyllähän tuo Eeron kartta antoi vastauksen vuodelle 1933. Hilkan juttu taitaa olla myöhemmällä -30 luvulla. Ihmiset muutti myös silloin. Toinen vaihtoehto on johon olen törmännyt itsekin että pienessä kylässä voi olla samannimisiä ihmisiä useampikin. Eeron karttalehdet kiinnostaisivat varmasti montaakin ihmistä . Varovasti kysäisen onko mahdollista saada esim. valokuvia niistä? Jos ei, en pahastu.

 6. Kyllä Eero karttoineen on tämän tiedon mukaan oikeassa.
  Pitää selvittää tuon Juho Yrjölän yhteyttä isän piirrokseen. Olikohan esim. Juholla lapsia ja olikohan samaa ikäluokkaa kuin isäni?
  Taitaa tuo Soanlahti-Pälkjärvi-Värtsilä kartta olla viime vuosisadan alkupuolelta. Tosiaan muissa kartoissa ei ole asuinrakennuksia tuolla paikalla näkynyt.
  Ja eipä tullut itselläni heti mieleen, että isä on asunut 1920- luvulla ja -30 luvun alkupuolella siellä Kylänpäässä.
  Ja yhdyn Tapani N:n ylläolevan kommenttiin, josko noista Värtsilän topografikarttalehdistä saisi tänne Värtsiin tai jonnekin kuvina koosteen.

 7. https://www.genealogia.fi/hakem/karjala/karjala45l.htm

  “Karjalaisten osoitekalenteri”
  Listassa on viimeisenä Juho Yrjölä. Ammattina kunnallinen ulosottomies. Kotipaikka: Värtsilän kylä. Asuinpaikka (Karjalan luovutuksen jälkeen): Uusi-Värtsilä (Tohmajärvi).
  Olisiko poliisi toiminut tuolloin ulosottomiehenä, vai olikohan ennen poliisin tointa toiminut tuossa virassa?

 8. Tontti numero 1:14 on nimeltään Turula joen toisella rannalla olevan päätilan mukaan. Samuli Hynysen vaimo oli Maria Heikintr Turunen s. 6.5.1853 Tohmajärvellä.
  Onkohan kaukaa haettu arvaus että kun Samulin pojat jakoivat kotipaikan niin vanhemmat muuttivat vaimon kotitilalle rakennetulle rantamökille Pussinpohjaan.
  Näin kysymyksessä mainitun Teuvon merkitsemä paikka olisi mummola.

 9. Kyllä se Juho on siinä Kassanpellolla asunut. Numero 55. Pussinpohjan numeroidut a, b ja c ovat nimeämättä.
  Tuo Turula- versio kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta ja aivan mahdolliselta.
  Merkki tosiaan saattaa osoittaa juuri tuota rantamökkiä. Kiitos taas kommenteista.

 10. Vielä vähän tarkennusta, entinen Turula on nykyinen Juhola noin kilometri kylätalolta Niiralaan päin. Viereinen tila on säilyttänyt nimensä Nenolana.
  Vaatisi sukututkimusta selvittää onko Samulin vaimolla Maria Turusella jotain tekemistä Pussinpohjan Turula-tilan kanssa.

 11. Oltiin Joukon kanssa yhteydessä sähköpostilla ja minä olin väärässä. Poliisi Yrjölän talo 55 oli Kassanpellolla ja talot 55 a,b,ja Pussinpohjassa. Talo 55a jäi Jänisjoen Suomen puolelle. Hakusana Hiski ( historilliset kirkonkirjat) avulla pääsee tutkimaan Turusten sukua 1800 luvulta 1900 alkuu. Seurakunta Tohmajärvi –Kaikki- esim. 100 hakua. Kirkonkirjoja pitivät aikoinaan manttaalitalot verojen takia. Isännän täytyi ilmoittaa keitä talossa asui, piiat ja renkii j.n.e. Karstulassa kulkee vitsi. Piialta kysyttiin suhdetta. Hän vastasi:”Isännän kanssa”. Mummo puhui että Pussinpohjan Teräniemessä pidettiin Juhannuksena Pippaloita.

 12. Nyt selvisi Hiskistä, että tila nro 1 (Juvovaara) on kuulunut Pesosille.
  Samuel Hynysen (Alen isä) vaimo oli Maria Heikintytär Turunen. Serkut Turusia.
  Samuel Hynysen isän Matti Hynysen toisen vaimon kanssa saatu lapsi Maria Hynynen meni naimisiin Juho Pesosen kanssa. Serkut Pesosia.
  Teuvo aikakausia ovat olleet ainakin Eero ja Arvi Pesoset (molemmat kaatuneet sodassa) sekä Tauno Pesonen.
  Eli eiköhän tuo isän piirtämä merkki liity jotenkin Pesosiin.

 13. Tarkoitus on kartttamateriaali digitalisoida. Asiasta on alustavasti keskusteltu Alpon kanssa. Mutta kuten tiedämme, eläkeläisillä on “pirunmoinen” kiire. Kaikki kaatuu päälle. Niin minullakin, mutta tapetilla on. Kirjoitusvirhe paholainen tuli aikaisempaan tekstiin. Piti olla:” Teräväniemen pippalot Jussina.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *