Valtatie 9:n parantaminen Niiralan rajanylityspaikalla on valmistunut

Kuva jutusta: Ysitien parannustyöt valmistumassa Niiralassa. Julkaistu Värtsissä 20.9.2014. Juttu ja kuva: Eero-Matti Lintunen.

Valtatie 9:n parantaminen kansainvälisellä Niiralan rajanylityspaikalla on valmistunut kaikilta liikenteeseen ja rajantarkastukseen vaikuttavilta osiltaan. Vuonna 2014 käynnistyneen hankkeen viimeistelytyöt valmistuvat kesäkuussa 2015. Hankkeessa valtatietä muun muassa levennettiin ja sille tehtiin uusi lisäkaista. Lisäksi maasta saapuvien ja maasta poistuvien ajoneuvojen kaistajärjestelyt uusittiin yhdenmukaisiksi.

Hanke toteutettiin osittain Karelia ENPI CBC-ohjelman rahoituksella ja sen kokonaiskustannukset olivat noin 4 milj.eur. Pohjois-Savon ELY-keskus toteutti hankeen tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Karjalan rajavartioston ja Tullin kanssa.

Liikenteellinen tilanne edellytti tie- ja liikennejärjestelymuutoksia rajalla 

Niiralan rajanylityspaikka on ollut vuodesta 1995 lähtien kansainvälinen rajanylityspaikka. Se on itärajan rajanylityspaikoista neljänneksi vilkkain. Rajanylitysliikennemäärien kasvuennusteen mukaan rajanylittäjien määrä kasvaa nykyisestä 1,6 miljoonasta vuoteen 2030 mennessä enimmillään 4 miljoonaan ja vähintäänkin 1,9 miljoonaan.

Niiralan rajanylityspaikan liikenteen kasvu ja ajoittaiset ruuhkahuiput sekä ennusteet liikenteen tulevasta kehityksestä edellyttivät valtatie 9:llä ja raja-asemalla toteutettavia tie- ja liikennejärjestelymuutoksia sekä rajatarkastusten sujuvuuden parantamista.

Hankkeen toteutus

Toukokuussa 2014 Pohjois-Savon ELY-keskus aloitti valtatie 9:n parantamisen Niiralan rajanylityspaikalla. Hanke valmistui maaliskuussa 2015 kaikilta liikenteeseen ja rajantarkastukseen vaikuttavilta osiltaan. Joitakin viimeistelytöitä on vielä kesken ja ne saadaan tehtyä kesäkuuhun 2015 mennessä.

Uudenkylän ja Jylmänrinteen välillä valtatie 9:ää levennettiin ja siihen tehtiin uusi lisäkaista.
Jylmänrinteen kallioleikkauksen ja tarkastusrakennuksen välille tehtiin maasta poistuvien suuntaan, entisen tien eteläpuolelle, uusi kaksikaistainen ajorata, joka erotettiin entisestä tiestä välikaistalla.

Tarkastusrakennuksen kohdalle rakennettiin kaksi uutta tarkastuskaistaa sekä maahan saapuvalle että maasta lähtevälle liikenteelle. Samalla uusittiin rajaliikenteen valvonta- ja liikenteenohjauslaitteita ja tievalaistus.

Tarkastusrakennuksen ja valtakunnan rajan välille rakennettiin uusi kaksikaistainen ajorata lähes rajalle saakka nykyisen tien eteläpuolelle. Uusi ajorata liitettiin rajalla nykyiseen ajorataan. Nykyinen tie jää maahan saapuvien käyttöön. Uuden ajoradan rakentamisen vuoksi etelänpuoleista yksityistietä siirrettiin.

Hanke sai EU-rahoitusta

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 4 milj.eur. Hanke toteutettiin tienpidon rahoituksella ja Karelia ENPI CBC-ohjelman (European Neighbourhood and Partnership Instrument) -osarahoituksella. Karelia ENPI CBC on Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan välinen yhteistyön ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä hyvinvointia ohjelma-alueella rajanylittävän yhteistyön avulla.

Hankeen rakennuttajana oli Pohjois-Savon ELY-keskus. Suunnittelusta vastasi Sito Oy ja pääurakoitsijana toimi Oteran Oy. Hankkeessa tehtiin tiivistä yhteistyötä Pohjois-Karjalan rajavartioston ja Tullin kanssa.

Lähde: ELY Viestintä Pohjois-Savon tiedote 19.3.2015

Lisätietoja
Pohjois-Savon ELY-keskus
Johtaja Petri Keränen p. 0295 026 727

Investointivastaava
Kari Leinonen p. 0295 026 739

Pohjois-Karjalan Rajavartiosto
Majuri Simo Purmonen 0295 423 013

Niiralan rajatarkastusaseman päällikkö
Kapteeni Heikki Juntunen 0295 423 211

1 comment for “Valtatie 9:n parantaminen Niiralan rajanylityspaikalla on valmistunut

  1. Edistystä Värtsilän Niiralassa! Harashoo!!! Mutta värtsiläisenä kanta-asukkaana vei hiukan kallista aikaa, ennen kuin selvisi, mikä on Uudenkylän ja Jylmänrinteen välinen tieosuus, ja mikä on tarkastusrakennus. Tässä oli sormi suusta samalla tavalla kuin jokin aika sitten Kaustajärvellä, Via Karelian tiellä Ilomantsintie-pätkällä, kun sinne ilmestyi neljä nuoliviittaa, jotka opastavat ja osoittavat Mökkivaaraan, Mökkivaaran tutulle tielle.

    Mutta eipä mitään, mennään tänään tankkaamaan! Spasibo balshoi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *