Koulukiusattuja

Tärkeä kirja/Puolifiktiivinen nuortenkirja

Henry Aho: Arvet, romaani kiusatuista, Reuna kustantamo 2015

Lailan perhe on muuttanut Vaasasta Teuvalle. Hänen äitinsä on kotoisin Japanista ja se antaa tietysti melkoiset mahdollisuudet koulukiusaajille. Tyttö yrittää kuitenkin ottaa elämän rohkeasti vastaan, mutta koulukiusaajat iskevät yllättävän raa´oilla keinoilla.

Henry Aho on tuottelias kirjailija, joskaan ei vielä erityisen tunnettu lukijoiden keskuudessa. Hän ei kaihda rankkojenkaan kuvausten keinoja, vaan tuumii, että jos suhtautuu tällaisiin asioihin silkkihansikkain, tulee kirjasta valheellinen. Näyttää siltä, että lasten ongelmat ovat suurelta osin perheongelmia. On alkoholismia, lasten jäämistä vaille vanhempien läheisyyttä ja ymmärrystä.

Kirjan henkilöt ovat puolifiktiivisiä. Kirjailija sanoo, että hän on lisäillyt yläasteella kirjoitettuihin elämänkohtaloihin ja kiusaamiskokemuksiin omia traagisia lisämausteita, koska yleensä koulukiusaaminen on vakava juttu ja kiusatutkaan eivät helposti avaudu edes nimettömissä kirjoituksissa. Kirja ei ole erityisen jäntevä kokonaisuus, joskin Lailan kohtalot tulevat hyvin esille. Myös hänen koulukavereidensa kotioloihin ja kiusaamisen syihin puututaan.

Itselleni kirja toi mieleen omat kokemukset maalaiskoulussa, jossa ei ollut edes välituntivalvontaa, vaan välitunnilla vallitsi
vahvemman oikeus. Usein oli myös niin, että pahimmat kiusaajat olivat kylän vaikuttajien lapsia. Isät olivat johtajaopettajan valtuustokavereita, joten kantelu oli poissuljettu vaihtoehto.

Henry Aho on tarttunut vakavaan aiheeseen ja on todella hyvä, että tällainen kirja julkaistaan. Itse koin kirjaan tutustuessani melkoista kuvotuksen tunnetta ja opettajana ollessani huomasin, että koulun johto jopa suositteli kiusatulle koulun vaihtoa, kun taas kiusaaja sai jatkaa kyseenalaista toimintaansa. Henry Aholta on tänä vuonna tulossa useampikin kirja, joten pidetään nimi mielessä.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *