Päivi Virtasen kirja

Kaunis kirja/Romaani vuosien takaa

Päivi Virtanen: Maria perkele, Reuna kustannus 2015

Päivi Virtanen tunnettiin kotiseudullani Värtsilässä pappilan ehtoisena emäntänä, jolta löytyi myös temperamenttia.

Virtanen kirjoitti tämän kirjansa 60 – luvulla ja se on ollut unohduksissa niistä ajoista asti. Nyt tuo tarkkasilmäinen ja kaunis kuvaus maahanmuuttajanaisesta, joka toimii opettajana Pohjois-Suomessa, on tullut julkisuuteen ja samalla tulee mieleen, että nykyisin jo yli 80-vuotias kirjailija olisi tällä taidolla voinut luoda uran kirjailijana ja olisi sijoittunut jopa suomalaisten kirjailijoiden kärkikaartiin.

Maria perkele, Maria perkele! Nuo huudot ovat jääneet naiselle mieleen, kun hän oli lapsi. Suomalaiset nuoret eivät hyväksyneet helposti maahanmuuttajaa kaverikseen. Mutta samoja tuntoja Marialla on vieläkin, opettajana toimiessaan. Hän kokee opettaa piirustuksen saloja lapsille ja hahmottaa maailmankatsomuksensa viivan monimuotoisuuteen. Jos tuntee ja hallitsee viivan käytön, tulee toimeen yhteiskunnassa ja toisten kanssa.

Maria vaeltelee metsissä ja kokee menneisyytensä ja osittain myös nykyisyytensä sumuna. Sumusta ilmestyy myös Jan, jonka kanssa Maria ystävystyy ja kokee myös lihallisen rakkauden. Seurauksena on ajalle hivenen vieras ilmiö. Maria alkaa kantaa Janin lasta. Hän tuntee lapsen liikkeet sisällään ja miettii tulevaisuutta. Onko hänellä ja lapsella mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Päivi Virtasen kieli on kaunista ja kertomus koskettaa syvältä lukijaa, myös sellaista, jolle maahanmuuttajien todellisuus on jäänyt vieraaksi. Papin rouvan lahjakkuus on oletettavasti ollut piilossa, hänen toimiessaan perheen parissa ja lasten kasvattajana aviomiehen tehdessä uraa. Voisin sanoa, että vahinko. Hyvä
kuitenkin että tämä kirja on julkaistu. Se on psykologisesti oivaltava, joskus vähän viivähteleväkin, mutta selkeästi ylittää kotimaisen proosan keskitason.

Jouko Varonen

3 comments for “Päivi Virtasen kirja

  1. Olen ihan ällikällä! Päivi virtanen täyttää keväällä 88 vuotta. Nytkö vasta ilmestyy hänen kirjansa? Kenen toimesta? Tämä on ällistyttävää! Ja jos se on kaiken lisäksi niin hyvä romaani kuin Joukon arviosta voi päätellä, niin miten tällainen kulttuuri-ilmiö on mahdollista? Kyllä, perkele, kirja on näppiin haalittava, tämä ”Maria perkele”.

  2. Kustantamosta, hei! Käsikirjoitus tuli meille kirjoitusohjaaja Silja Mäeltä, joka oli tunnistanut 87 v oppilaansa tekstissä jotain ainutlaatuista. Kirja on kirjoitettu 50 v sitten, ja Päivi sanoo että kirjan laiva on Värtsilä – paikka jossa hän oli onnellinen. Kirjaa saa esim. verkkokaupasta reunalla.fi tai sähköpostilla tilaukset@reunalla.fi

  3. ”Kirjan laiva on Värtsilä – paikka jossa hän oli onnellinen”. Kyllä tuo tieto niin mieltä lämmittää.
    Sattumalta olin myös yöseutuna lähettänyt sähköpostia Päivin – täällä ”laivassa” – syntyneelle Olavi-pojalle – tietämättä tuosta lausahduksesta mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *