Alen mökki Sääperillä

16.3.2011 Kirjoitettiin täällä Alen mökistä ja toivottiin lisätietoja.
Muistin Savonlinnan lippakioskin, onko se ollut esikuvana. Lippakioski rakennettiin 1954 eli myöhemmin kuin tämä Helmi Kokin rakentama huvila. Savonlinnan lippakioski ei siis ollut huvilan esikuva.

alen mökki sääperillä

Muistin Ilomantsissa vaikuttaneen opettaja Pertti Kokin sukututkimuksen. Löytyykö sieltä Helmi Kokista tietoja.
Yllättäen Pertti Kokin laatimista jälkeläistauluista löytyy Helmi Kokin tiedot s. 22.4.1897, lehtori, Joensuu ja myös Alen pojan Urhon nimi.
Nyt oletan että tässä löytämäni Helmi Kokki on sama henkilö kuin Värtsilässä opettajana toiminut Helmi Kokki. Helmin isä: Kokki Sipri s. 4.7.1850 Sääminki. Luotsi. Siprin isä: Kokki Juhana s. 26.02.1810 Sääminki. Siprillä oli veli Heikki s. 2.1.1843 Sääminki.
Heikillä oli tytär nimeltä Hilda ja Hildalla tytär Aune. Helmi Kokilla ja Aunella on yhteys Juhana Kokin kautta.
Mainittakoon että Ilomantsin Pertti Kokki on Aunen serkku.
Hynysen Urho ja Aune vihittiin 1947. Hynyset asuivat ennen sotaa Värtsilä 19 tilalla noin kilometrin päässä Sääperin huvilasta. Varmasti tiesivät huvilan sijainnin mutta miten ja milloin se siirtyi heille asumiskäyttöön ja oliko edellä löytynyt sukulaisuus pelkkää sattumaa?

Lisätietoa edelleen kaivataan.

Teksti ja kuva: Lauri

11 comments for “Alen mökki Sääperillä

 1. Laurilla on hyvää tietoa. Mökin kuvan mukana tulvahti muistiin myönteisen tuttua.

 2. Nyt mätkähti! Helmi Kokki oli Värtsilästä evakkoon lähdön jälkeen Joensuun Keskikoulun rehtori ja on kyllä aika lailla syyllinen siihen, että jatkoin keskikoulua Joensuun lyseossa ja sitä tietä eteenpäin. Helmi Kokki kiinnostaa minua erittäin paljon. Voisiko tuo Lauri soittaa? Puh. 050-32247427. Kiitos!

 3. Varmistus löytyi että kyseessä on yksi ja sama henkilö, isä lähtöisin Säämingistä ja ja Helmi Kokki ollut Värtsilässä opettajana ja myöhemmin Joensuussa.

  Ote Aikalaiskirjasta vuodelta 1954:
  Kokki, Helmi Emilia, rehtori, Joensuu. – * Liperi 22. IV. 97. – Yliopp. 16, fil. maist. 23. Opintomatk. Saksaan 21 ja 28, Englantiin 27, Ruotsiin 31 ja 38, Tanskaan 38.
  -Värtsilän yhteisk. ruotsin- ja saksank. nuor. leht. 28-31, keskik. 31-40, Turun
  tyttölys. 40-41, Lappeenrannan tyttö-lys. 41-43, Värtsilän keskik. 43-44,
  Joensuun keskik. 44-, Värtsilän ja myöh. Joensuun keskik. reht. 32-.
  -R. SL. 1. – P.: kokoomus. – Harr.: hiihto ja pyöräily, posliini.

  Valitan Erkki L etten ole saanut aikaiseksi soittoa.

 4. Kiitos! Helmi Kokki oli aikanaan todellinen persoonallisuus. Hänestä kannattaisi kirjoittaa muistelmia jälkipolville, muustakin kuin Sääperin rannalla olleesta huvilasta. Vai jäikö se huvila vain haaveeksi? Näistä asioista kiinnnostuneena odotan puhelinsoittoa.

 5. Helmi Kokki oli vielä Joensuun Normaalilyseossa ruotsin kielen vanhempana lehtorina, kun kirjoitin sieltä ylioppilaaksi 1964. Hänen vaiheistaan sen jälkeen en tiedä. Olisi hauska kuulla, jos joku tietää jotakin. Todennäköisesti kuollut jossain vaiheessa, vaikka meistä oppilaista hän tuntui iättömältä. Kurissa piti oppilaat, opetusharjoittelijat, kuhan ei liene rehtorin kansliaakin..

 6. Kiitos, Juhani Lavikainen, kiitos myös Värtsilän keskikoulusta -kirjoituksen kommentista! Vanhat tiedot kiinnostavat vielä niitä, jotka ovat eläneet Värtsilän vaiheita kukoistuksen aikoina, kukistamisen kohtaloissa ja vähittäisen kuihtumisen vaiheissa.

  Tyhjeneminen jatkuu, myöskin tyhjentäminen nykyisessä Värtsilässä. Ei liehu viirikään saloissa!

  Helmi Kokin oppilaskin luovuttaa – NYT.

 7. Eikö Värtsilässä liehu yhtään Värtsilä-viiriä? – Mistähän se mahtaa johtua?!
  Miten olis pöytäviirit? Paljonkohan ne tulis maksamaan jos olis sellaisia?
  Meikä ostais kyllä yhden.
  Ulkosalkoa meillä ei ole ja tuskinpa tulee olemaankaan.

 8. Näytti tuo viiri liehuvan ainakin koulun lipputangossa viime viikolla. Kuntosalin ikkunasta sitä näkyä ihailin.

 9. Voidaanko olettaa, että kesällä julkistettu viiri olisi saanut ainakaan vielä mitään merkittävää asemaa kotiseutuhengen nostatuksessa? Liehuuko Värtsilässä mitään muitakaan viirejä? Mielestäni viirikulttuuri on ollut täällä yleensäkin erittäin ohut. Ainoat viirin käyttäjät näin äkkipäätä muistellen ovat olleet jo edesmennyt isäni Reino Raerinne (Suomen lipun värit) ja kauppias Oiva Tikka (Karjalan värit).

  Viirin käyttökään ei ole aivan ongelmaton. Se haalistuu ja rispaantuu etenkin ohuemmasta päästään. Edellä mainittuihin kumpaankin viiriin ilmestyi etenkin tiettyinä ajankohtina myös merkillisiä solmuja. Absoluuttisesti selvittämättä jäi, olivatko ne tuulen tekemiä vai oliko peräti kyse ilkivallasta. Joka tapauksessa ne olivat joskus niin äärettömän tiukkoja, että niitä ei meinannut millään saada auki. Mikäli asialla oli ihminen, niin epäilykset kohdistuivat osin ainakin erääseen jo edesmenneeseen sairaaseen mieheen. Häntä tai ketään muutakaan ei siis kuitenkaan kummassakaan pihassa saatu kiinni itse teosta.

  Viirin käytöstä ja yleensäkin liputtamisesta täytyy oikeasti muodostua elämäntapa; se ei muuten toimi ollenkaan niin kuin pitäisi. Niin hyvä asia kuin se onkin, mielestäni sillä(kään) ei pidä kuitenkaan kenenkään itseänsä kiusata. Hermoilematon valistus lienee tässäkin ja yleensäkin isänmaata ja kotiseutua koskevissa asioissa paikallaan. Se, että mitään ei näytä tapahtuvan, ei kerro siitä etteivätkö ihmiset arvostaisi mainittuja elementtejä. Yleisesti ehkä pidämme vain kaikkea hyvää liiaksi itsestäänselvyytenä.

  Pöytäviirien eli -standaarien hinnoista tuore tieto: Eilen tuli metsästysseuralle Mainospörssi -Deltaline Oy:n kirje; 10 kpl erä 276 € (sis. alv 24 %) + mahdolliset painoaineiston käsittely- ja postituskulut.

 10. Meidän tangossa viiri on liehunut koko ajan . Totta puhuen muutamaa tuntia ennen julkistamisaikaa.Se juutas kun vaan ei liehu , vaan makaa enimmäkseen tankoa vasten. Tangon paikka on niin tuulen suojaisessa paikassa.eikä pihamme ole muutenkaan kovin näkyvällä paikalla.
  Olisikohan näinä laman aikoina myös hinta esteenä? Tässäpä hyvä lahajavinkki kaikille tangon omaaville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *