17 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 8

 1. Koti-Karjalan lehdessä oli la 14.2.2015 hellyttävä juttu Rinnaneloa metsäkauriiden kanssa.
  Juttu skannattuna lehdestä tässä
  Rinnaneloa metsäkauriiden kanssa. Koti-Karjalan juttu 14.2.2015

 2. Mielenkiintoinen lehti evoluution pitkässä historiassa. Toivotan hyvää jatkoa Sikkervaaran pihaan!

 3. Tänään tiistaina 17.2. Kylätalolla Värtsilä-päivien Ideointi-ilta klo 19 alkaen. Tervetuloa kertomaan hyviä ideoita tulevan kesän tapahtumaa varten. Kahvitkin tarjotaan!

 4. Kyllä jotakin kahvileipää on luvattu kahvin kanssa. Pullaako vai kuivakakkua, nähtäväksi jää?

 5. Oli pullaa! Ja kokous oli innostunut. Ensi kesänä on upeat Värtsilä-päivät. Voimia pitäjäyhdistyksen aktivisteille!

 6. Oi aikoja, oi tapoja! Tuumivat jo muinaiset roomalaisetkin.

  Jo monena vuotena on käyty helmikuussa vuositarkastuksessa
  läheisessä terv.keskuksessa. Kaikki on pelannut tähän asti,
  vaan nyt vuoden alusta systeemit ovat täysin muuttuneet.

  Tilasin siis lääkäriaikaa mutta en tietenkään saanut. Terveydenhoitajalle
  sitten sain, mutta mites ne reseptin uusimiset ja lääkkeiden yhteen
  sopivuudet sun muut ”ennaltaehkäisyt”. En suinkaan vähättele kenenkään
  ammattitaitoa….

  Sitä ennen on käytävä labrassa. Lähete tehtiin, mutta kun menin kymmenen
  tuntia ravinnotta kyseisiin kokeisiin ja olin jonottanut vaikka kuinka kauan
  ilmottautumispisteeseen, minulle sanottiin että lähete ei ole täydellinen. Tietty
  koe puuttuu. Mikäs nyt neuvoksi? Onko kaikki aloitettava alusta? Jostain syystä
  sieltä ei voitu soittamalla tarkentaa lähetettä. Odottelun jälkeen näyteputkeen otettiin kuitenkin reilusti verta siltä varalta josko lähete täydentyy päivän aikana.

  Se edellytti että on mentävä terv.keskukseen selvittämään asia. Kun olin siellä
  taas aikani jonottanut pääsin kertomaan probleemasta. Ei, virhettä ei ole tapahtunut.
  Jo vuosi sitten on tehty päätös, ettei kyseistä koetta oteta! ????? H-moilasena
  kysyin, että miksi siitä ei ole tieto kulkenut terv.keskuksen ja labran välillä? Olis
  kuulemma päättäjien asia ilmoittaa.

  Niin oliskii, sanon minä! Sitten olikin jo kiljuva nälkä ja kiire ruokakauppaan.
  Kun retuutin muovikassia siitä katkesi toinen sanka! Eipä auttanut muu kuin
  laulellla ”Ihminen älä sinä hermostu, ihmettele vaan”…

  Kiitos jos ja kun jaksoitte lukea purppasuni.

  PS

  Kaikki tapaamani henkilöt olivat ystävällisiä, mutta miksi ihmeessä nykyisenä
  informaatiotulva-aikana asiakasta juoksutetaan paikasta a paikkaan b, vaikka
  monen sortin ruudut ja näytöt ja kännyt ovat käden ulottuvilla.

  Eihän meikäläisellä ollut hädän päivää. Palvelut ovat parin kilometrin säteellä ja
  aikaakin yhden putkellisen verenluovutukseen kului vain kaksi tuntia kaikkinensa.

  Mutta kuitenkin mieltäni askarruttaa kysymys: onko tämä nyt sitä byrokratiaa?

 7. Eihän tuo Tellen reissu kovin huonosti mennyt kun pääsit sentään terkkarilla puheille jonkun kanssa..

  Minä heitin syystalven puolella näillä palstoilla itseäni vaivaavan kysymyksen, että kuinka tällainen eläkeläisukko pääsee terveystarkastukseen. Kukaan ei tiennyt vastausta tai ei ainakaan kertonut sitä julki. Kiinnostaisi tietää onko terve tai jos ei niin miten sairas olisi. Jos ottaisin jonkun vakuutuksen itselleni niin pitäisi allekirjoituksellaan vakuuttaa ettei tiedossa olevia sairauksia ole. Vaan kun ei tiedä.

  Havaintojeni perusteella minulle on selvinnyt, että terveyskeskukseen pääsee sieltä toisesta ovesta, jonne tuodaan piipaa autolla. Mutta jos omin jaloin menee eikä osaa sanoa mikä vaivaa niin sitten ei. Myös se on toisten puheista selvinnyt, että jos on joku sopiva vaiva tai keksii sellaisen, niin sitten voi päästä ”sisään” ja sitten homma toimii.

  Kuluneella viikolla käsiin osui lehti, jonka nimi oli ”Terveys24/7” tai ”Terveystalo”
  Siinä oli selvällä Suomen kielellä artikkeli otsikolla ”Eläkeläinen, nyt terveystarkastukseen!”
  Terveystaloja on jo pitkin Suomea myös Joensuussa.

 8. Terveyskeskusten kyky hoitaa alueensa asukkaita poikkeaa aivan liian paljon toisistaan eri paikkakuntien välillä.

  Omalla asuinalueellani tilanne on toivoton.Nyt kun voi mennä hoidattamaan vaivojaan muuallekkin kuin lähimpään terveyskeskukseen näkee eron.
  Menen Tampereelle ensi viikolla leikeltäväksi.Sain itse valita ajan kaikki kävi !

  Leikkausta varten tarvitaan kokeita.Näytteet kävin antamassa Vaasassa työmatkani yhteydessä.Homma kesti siellä parkkipaikalta kävelyineen ja jonotuksineen alle 15 min.
  Ihan ilman ajanvarausta. Uskomatonta mutta totta!

 9. Tellen mainitseman terveyskeskuksen palvelut siirtyivät vuoden alussa Attendolta Joensuun kaupungille. Silloin palvelu pelasi, lääkäreitä oli ja ajan sai kun vain oli tarvis. Parhaat lääkärit ovat siirtyneet Terveystalolle ja ITE:lle. Näitä lääkäreitä tulee ikävä, nimiä on varmaan parempi kun en kerro. Mieleni tekisi heitä mainostaa.

  Tämän vuoden puolella en ole vielä tutustunut kaupungin tuottamiin palveluihin. Palaute on kuitenkin ollut negatiivinen lehtien palstoilla, sekä toreilla ja turuilla. Normaalisti lääkäreitä pitäisi olla seitsemän. Nyt heitä on neljä, hekään ei tee täyttä työpäivää.

  Kaupungin puolesta Ylilääkäri on selitellyt parannuksia olevan tulossa. Puhelinpalveluun rekrytoidaan lisää henkilökuntaa, sekä potilaita yritetään ohjata hoitajien vastaanotolle. Lehdessä mainittiin parannuksen myötä palkattavan kolme lisähenkilöä, Fysioterapiaan ja olikohan kaksi sairaanhoitajaa kevään kuluessa. Eihän sairaanhoitajat korvaa lääkäreitä. Kaupunki luottaa taas kesään ja Kandeihin.

  Kuten Alpoaatos totesi, piipaa autolla pääsee, mutta toivottavasti siihen ei tarvitsisi turvautua. Jokainen meistä kyllä haluaisi nauttia kunnon terveyspalveluista.

  Katsotaan ja kuunnellaan kevättä ja seurataan miten sote-soppaa keitetään.

 10. Kokemusta on. Niinivaaran Terveyskeskukseen ajan saanti on kuin lottovoitto. Ei voi kuin ihmetellä tilannetta.

 11. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että meille Suomeen ollaan työntämässa USA mallinen vakuutuspohjainen terveydenhoito. Siinä mallissa lääkäriin pääsee kun on rahaa maksaa vakuutuksensa, mutta se on kansalaisille kallis ja asettaa kansalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan. Eläkeläis mummolla ja papalla ei tule olemaan varaa vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Heille on sitten tarjolla julkinen terveydenhuolto ja se tulee olemaan tulevaisuudessa vain saattohoitoa hautaan.

  Lainaanpa lopuksi Juho Kusti Paasikiveä ” jos ajattelee asioista noin niin, ei jää muuta vaihtoehtoa jäljelle kuin mennä metsään ja ampua kuula kalloonsa.”
  Vielä ei ole noin huonosti asiat.

 12. Sitten aivan toiseen aiheeseen. Eiralle kiitokset perunaviestin välittämisestä. Kysyjä tulee aikanaan saamaan sitä norjanpunaista perunaa. Norjanpunaiselle on oma käyttäjäkuntansa sen hyvän säilyvyyden takia. Keväällä kun muut lajikkeet alkavat maisumaan itäneiltä niin norjanpunainen on erinomaista.

 13. Jäi muutamana päivänä Värtsistä viikon puheenaiheet tutkimatta. Nyt huomaan, että Telle on avannut erittäin tärkeän aiheen nyky suomalaiseen todellisuuteen. Sote-sekoilu on tullut päätepisteeseen. Vanhakantaiset aaterakenteet politiikan huipulla eivät johda hyvään tulokseen. Siitä kai Kalevin kommentissa lienee kysymys. Mutta ei näytä myöskään julkisen terveyspalveluideologian sokea kumartelu tuottavan hyvää tulosta. Yhtenä päivänä kuuntelin äkkiväärän nyt jo väistyneen poliitikon radiopakinaa. Yllätyin kun hän todisti voimakkaasti sotun rakentamista maakuntamallin pohjalle. Hän ei ole ollut eikä ole nytkään maalaisliittolainen. Perustelikin kantaansa Ruotsin mallilla.

  Maakuntien palauttaminen demokraattisesti toimivina hallintoalueina on monella tavalla perusteltua. Niin saadaan tavallisten ihmisten ääni nykyistä paremmin kuuluville ja syntynyt byrokratian raaka viidakko purettua.

  Realistina pidän hyvänä myös sitä, että julkisen eli 1. sektorin rinnalla toimii myös yksityinen, yrityspohjainen 2. sektorin muoto (Terveystalo, Attendo ym.). Niin saadaan palvelutasoon vertailua ja kustannustasoon kilpailua. Vältetään myös Ameriikan malli.

  Jokin päivä sitten olin Eläkeliiton Värtsilän yhdistyksen kerhokokouksessa. Koin yhteiskunnallisen herätyksen. Paikalle oli saapunut sairaanhoitaja Susanna Torni Tohmajärven terveyskeskuksesta, jossa Attendo hoitaa palveluja (kunnan palkkaamana!!!). Susanna kertoi, miten tärkeää olisi ajoissa mennä lääkärille, kun huomaa muistin pätkivän. Ei pidä jäädä yksin miettimään aivoissa tapahtuneiden muutosten vaikutuksia. Lääkäri antaa lääkityksen ja ohjaa hoitoon, jolle on olemassa toteutuksen mallit.

  Kuuntelin ja totesin -ääneenkin – että juuri niin on minulle tapahtunut. Vaimo tilasi ajan ja siitä alkoi muistisairauden kanssa eläminen tarjolla olevien neuvojen ja lääkkeen avulla. Tiedän, että mahdollinen laitoshoitoon joutuminen siirtyy, jos tulee koskaan edes ajankohtaiseksi. – Valtio ja kunnat säästävät!

  Ja perustuslaki pysyy voimassa!!!

  Mutta, mutta vaikka tietotekniikka onkin iso apu ja minullekin tarjoaa mahdollisuuden pysyä ajan hermolla, niin ei ole seurakuntamme ajan hermolla. Tuunasen Veijo kirjoitteli Karjalaiseenkin havainnostaan. Minä olen jo pari viikkoa hätyytellyt seurakuntaa kyselemällä, vieläkö Kontiaisen Markus johtaa kirkkovaltuuston puheenjohtajana Tohmajärven seurakuntaa, vaikka on nyt Rääkkylän kirkkoherra. Netissä niin väitetään. Otapa sitten yhteyttä oikeisiin ihmisiin, jos haluat viedä ideaa seurakunnan operatiiviseen johtamiseen.
  Ainakin vielä tänään olivat luottamuselinten henkilötiedot ajalta 2011-14 ja johtokuntien ruudut tyhjinä.
  Mitenkähän tämä on suhteessa seuraavien seurakuntavaalien äänestysprosenttiin? Seurakunnan netissä tosin kerrottiin vain jo menneiden vaalien puolesta!

  Suomalaiseen yhteiseloon on pesiytynyt ohjeistusten verkosto. Se muistuttaa hämäkin kutomaa seittiä. Jossain ylhäällä ja korkealla laaditaan ohjeita, joita alaportaissa pöytien takana luetaan ja sieltä asiakkaille esitellään. Se on tunkeutunut myös nettiin ja sähköpostiin ja tekstiviesteihin. Palvelijaksi tarkoitettu nerokas keksintö on ottanut isännän paikan. Terveyspalvelujen saamisessa näkyy jälki ikävällä tavalla.

  Omakohtainen kokemukseni löytyy tienpäältä. Järjen voitto oli kaksivuotisen taistelun päässä. Ja nyt kivistää kengässä kirkkomme ulkomaalaus. Jälleen kerran olen astunut joidenkin varpaille. Ei mene tyylikkäästi, kun tavallinen pälliäinen avaa suunsa. Vaan ei kelpaa hyvällä suomenkielellä kirjoitettu paperikaan. Sanotaan vain suu empaattiseksi tarkoitetussa hymyssä: ”Sinä olet nyt eläkkeellä!”

  Ihan totta, eläkkeellä ja lisäksi vielä muistisairas! Mutta minulla on lääkkeet, Attendolle kiitos! Ja sosiaalisia kontakteja lääkärin toivomuksesta ja reviiriä kolmannella sektorilla. On myös koulutusta ja työkokemusta. En halua vielä joutua – käyttääkseni isän sananpartta – ”leppälaudalle ja alavirtaan”.

 14. Jokaisen ihmisen tiedot ja taidot täyskäyttöön! Kellä särkee nilkkaa, kenen sydän sytkähtelee, mutta muut toiminnot ovat täyttä tavaraa. Kateus ei saa estää muitten toimintojen käyttöä. Ole vain iihmisiä innostamassa toimintaan edelleenkin ja toimi itsekin vointisi mukaan

 15. Tänään katselin Falunin naisten yhdistelmähiihtoja. Kyllä hiihdosta on tullut vähän liikaa totaalista toimintaa, kun sen ruudusta näkee. Muistan radiosta kuultua selostusta: Paavo Noponen ja Pekka Tiilikainen häntäennen olivat legendaarisia radioselostajia. Paavo Noposen runomuotoon laitettu selostuksen loppu heti kisan jälkeen jäi mieleeni Sefeldistä: Sefeldin kun ritehillä suihki suksenkanta maalissa sai seppeleensä Eero Mäntyranta. Pohjanpoka pontevasti pikamatkan voitti. Siitä silloin ilonpaikka Suomenmaahan koitti.

 16. Joopa joo!
  Katselin lauantai-iltana Falunin normaalimäen kisaa telkkarista.
  Bongasin katsomosta kaksi entistä Värtsiläistä ihmistä liehuttamassa
  Suomen lippua ja kannustamassa kotimaisia mäkimiehiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *