Miten saavuttaa mielenrauha?

De Mello opastaa
Mystiikkaa, hengellisyyttä

Anthony de Mello, Kuuletko linnun laulun? Kirjapaja 2015

Anthony de Mello ( 1931-1987) oli intialainen jesuiittapappi ja psykoterapeutti. Hän itse sanoo vaeltaneensa kaikissa mystiikan perinteissä, mutta on aina palannut katoliseen kirkkoon, hengelliseen kotiinsa. Paavi Benedictus XVI tiedotti, että de Mellon opeissa on kasvavaa etäisyyttä kristillisen uskon olennaiseen sisältöön ja tämä asenne on yhteensopimaton katolisen uskon kanssa.

Lueskelin de Mellon tarinoita, joista löytyy monenmoisia ihmeitä ja syvyyspsykologisia oivalluksia. Kirjailija pyytää lukijaa kertaamaan tarinoita ja löytämään niiden ytimen tällä tavoin. Teos johdattelee lukijaansa vähitellen sielun harmoniaan. Kertomuksissa tavataan mm. munkki, joka ratsastaa aasilla etsien jotain. Kun häneltä kysytään: Mitä etsit? Vastaa munkki: Etsin aasiani. Toisessa jutussa munkki taas etsii kehoaan. Suuren ajattelijan luo tuli nuori noviisi, kysyi pyhä mies: Jätitkö keppisi ja kenkäsi eteiseen? Jätin. Kummalle puolelle kenkiä jätit kepin? Tätä ei noviisi tiennyt, josta munkki veti johtopäätökset, että hän oli vasta alkutaipaleella keskittymisen tiellä.

Opettaja sanoi oppilailleen: Jumala on täysin tuntematon, eikä häntä koskaan voidakaan tuntea. Oppilaat kysyivät häneltä: Miksi sitten puhut Jumalasta? Miksi lintu laulaa, vastasi opettaja. Kertomukset ovat opettavaisia, mutta tietysti tavallisen tallaajan ei ole aina mahdollista päästä niiden ytimeen. Jotakin voi kuitenkin oppia Minulle tuli mieleen noista guruista mm. Nalle Puh, joka ymmärtää pienenten ja tärkeiden asioiden päälle ja jonka ajatuksia on julkaistu jopa mietekirjoina. Lieneekö Milne ottanut oppia ajattelijaguruilta.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *