TalviRyssäys Arppen pihapiirissä 15.2.

Huomenna Laskiaissunnuntaina (15.2. klo 12–16) vietetään Värtsilässä TalviRyssäys-tapahtumaa. Ajankohtansa puolesta tapahtumaa voisi kutsua myös Laskiaistapahtumaksi Laskiaisherkkuineen, mäenlaskuineen ja ”pihatouhuineen”, johon on lisätty mm. askartelua HotelliJoen tiloissa sekä Kylätalon vaatekirppiksen loppuunmyyntiä.

Puolilta päivin (n. klo 12) aloitellaan Laskiaisen perinteisellä hernekeittoruokailulla Kylätalon yläkerrassa. Samoihin aikoihin aloittelevat myös lumenveistojoukkueet urakkansa lumikuution parissa. Arppen patsaan läheisyyteen on järjestäjien pienen talkooporukan voimin tehty viisi lumikuutiota. Ainakin kolme joukkuetta on ilmoittautunut lumenveistoon. Nähtäväksi jää, millaisia taideteoksia Arppen patsaan seuraksi valmistuu iltapäivän aikana. Tule seuraamaan lumiteosten valmistumista tai kokeilemaan itse lumenveistämistä (jos lumikuutioita jää joukkueilta käyttämättä). Ruokailun jälkeen piha-alueella järjestävät Värtsilän koulun Välkkäriohjaaja-oppilaat leikkimielisiä kilpailuja ja pelejä, ihan ilman ikärajaa!

Jos luvatusta auringonpaisteesta huolimatta alkaa paleltaa tai muuten laskiaispullien mieliteko yllättää, apua löytyy Hotelli Joen tiloista. Elina ja Minna ovat varanneet sinne mm. kahvia, kaakaota ja laskiaispullia Laskiaissunnuntain herkutteluhetkeen. Lisäksi HotelliJoen tiloista löytyy MLL:n lahjoittamia askartelutarvikkeita ja ohjeistusta mukavaan näpertelyyn.

Hankijalkapalloa on luvassa myös tulevana Laskiaisena, mutta tänä vuonna päivänvalossa.

Hankijalkapalloa on luvassa myös tulevana Laskiaisena, mutta tänä vuonna päivänvalossa.

N. klo 13.30 alkaa kaikille yhteinen liikunnallinen tuokio piha-alueella. Luvassa on lämmittelyjumppa, joka perustuu tarinaan Eläinten Laskiaistapahtumasta. Siis, mitähän tämä tarkoittaa? Tule katsomaan ja jumppaamaan. Järjestäjiksi ovat lupautuneet tarinan kertojan lisäksi Värtsilän koulun Välkkäri-ohjaajat. Jumpan päätteeksi pistetään tanssiksi!

Kun kello ehtii iltapäivällä kahden seutuville, pidetään Potkurikisa. Mukaan on haastettu joukkueet naapurikylistä. Nähtäväksi jää, kuinka monen kylän joukkueet saadaan paikalle kilpailuun. Jos kyläjoukkueita ei jostakin syystä tule tarpeeksi, kootaan paikalla olevista Laskiaisenviettäjistä erilaisia porukoita potkurilla potkiskelemaan.

Kylätalon sisätiloista löytyy Kirppis, jonka vaatetavaraa myydään sunnuntaista alkaen tosi edullisesti (50 sentistä 2 euroon tai sopimuksen mukaan). Kirppistä uudistetaan ja vaatetavaraa myydään poistomyyntinä. Nyt vain penkomaan ja tekemään edullisia löytöjä!

Kesäteatterin suunnalla on mäenlaskua varten koottu iso lumikasa. Otathan omat liukurit ja pulkat tai muovipussit mukaan ja laskemaan ”pitkiä pellavia ja liukasta Laskiaista”. Lisäksi läheiselle pellolle on avattu lyhyt hiihtolatu, jossa perheen pienimmät (tai vaikka suuremmatkin) voivat hiihdellä mäen laskemisen ja leikkimisen lisäksi.

Tuttujen tapaamisen ja kuulumisten vaihtamisen lisäksi koko tapahtuman ajan on grillikodalla mahdollisuus paistaa makkaraa.

Tervetuloa Arppen pihapiiriin viettämään Laskiaissunnuntaita!

Toivottelee Vuokko Värtsilän Pitäjäyhdistyksen puolesta

2 comments for “TalviRyssäys Arppen pihapiirissä 15.2.

 1. Ensimmäinen yö evakkotien jälkeen Tohmajärven kunnan/seurakunnan, Värtsilän pitäjän, Kaustajärven kylän, Ullukassa. Luitko tarkkaan, pysähtyen jokaisen sanan kohdalla, jokaisen harkiten kirjoitetun käsitteen kohdalla? Siinä on nimittäin minun hahmotelmani siitä, missä olen ja missä elän ja missä vaikutan. Se on elintilani tämän hetkisessä Suomessa.

  Kun luin tietoja TalviRyssäyksestä, melkein tuli tippa linssiin. Juuri tällaista olen toivonnut: VIRILIÄ VÄRTSILÄÄ!!!! Pidetään mukavaa! Ollaan ystäviä! Elämänkatsomuksista, poliittisista mielipiteitä, ikäeroista ja monesta muusta jonnin joutavasta vähemmän tärkeästä välittämättä, ollaan ystäviä!!!

 2. Nielenkiitoinen laskiaisunnuntai tänään. Pakko kertoa.
  Aamulla ajelin Kemienmäen seurakuntatalolle, vaan ei siellä ollutkaan jumalanpalvelusta, vaan piti jatkaa matkaa Kirkkoniemeen. Sinne oli kokoontunut väkeä.

  Jumalanpalvelusta seurasi seppeleenlasku muistomerkille ja sen jälkeen kahvit Tietäväisen koululla ja Tohmajärvi-Värtsilän Reservinaliupseerien yhdistyksen 60-vuotisjuhla.

  Ohjelma kirkossa ja koululla oli tasokas. Kirkkokuoro lauloi jumalanpalveluksessa ja seppeleenlaskutilaisuudessa kauniisti. Rakuunasoittokunta Lappeenrannasta ja Musiikkiopiston nuoret tarjosivat musiikin taitoa mielen kohottajaksi. Puheet olivat antoisia. Erityisesti jäivät mieleen puheenjohtaja Jussi Raerinteen laatima historiikki ja loppusanat.

  Lähihistoriasta siirryin Arppen pihaan. Ennätin nauttia hernekeiton ja juoda kahvit. Oli ollut kuuleman mukaan runsaasti väkeä päivän tapahtumassa.

  Tultuani illankorvissa Ullukkaan avasin radion, ja mitä kummaa, siellä Hämeenlinnan entiset seurakuntanuoret Markku Veijalainen ja Jake Nyman olivat toimittamassa musikkiohjelmaa. Molemmat merkitsivät 1960-luvun puolivälissä minulle, aloittevalle nuorispastorille, erittäin paljon. Markku pelasti minut eräänä kesäiltana pulasta. Olisi pitänyt junailla nuorten iltanuotion ohjelma, mutta minulla oli takki tyhjänä. Joku vihjaisi: pyydän tuota Markkua. Niin pyysin, ja hän hoiti extempore ohjelman.

  Jake oli aktiivinen ja monessa mukana. Hän ei ollut aina kritiikittä samaa mieltä kuin minä. Mutta ei myöskään jättänyt porukkaa.

  Aiemmin olen jo kertonut Kai ”Kuju” Hyttisestä, joka opetti minulle monistuskoneen käytön. Muitakin julkisuuteen aikanaan nousseita opin Hämeenlinnassa tuntemaan. Pirjo Nuotio oli oppilaani Hämeenlinnan tyttölyseossa.

  Päivä oli nostalginen ja jatkuu vielä radiossa. Uunissa ja hellassa räiskyy valkea. Avotakassa loimuaa tuli. Sulattelen kokemaani. Ja valmistaudun kolmanteen Ullukan yöhön evakkomatkan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *