Esa Luukkaisen laulut

lauluniOopperalaulajan otteella/
Lapin kesästä Nocturneen

Lauluni, Esa A. Luukkainen & kumppanit

” Tallenteen musiikki ja sen teemat ovat kulkeneet mukanani eri tavoin läpi elontaipaleeni” Esa A.Luukkainen

Esa A. Luukkaisesta muistuvat mieleen kansakouluaikani, kun opettaja Elina Luukkainen hoiteli nuorimmaistaan, Esaa, välituntien aikana ja me koululaisetkin saimme ihastella vauvaa.
Esasta tulikin musiikkimies sillä äidillä oli tämän alan geenejä lapsilleenkin jakaa. Tietysti äiti on ollut kannustamassa nuorintaan myös musiikin alalle.
Luukkainen tunnetaan Pohjois-Karjalassa varmaotteisena esiintyjänä, jolta luonnistuu vaikka italiankielinen laulanta ja tietysti soittimiinkin on sormituntumaa. Itse sain Esan ”Lauluni”-äänitteen hänen onhelmatoimistonsa välityksellä, kun tein toimiston kustantaman kirjan esittelyä lehdille. Huomasin, että esim. Opettaja-lehti ja Luokanopettaja-lehti ottivat mielihyvin vastaan esittelyn Esan äidin elämänkertakirjasta, olihan hän opettajapersoona, joita ei nykyisin enää tapaa. Opetus kun on muuttunut paremminkin lapsen ymmärtämiseksi, eikä kurinpidoksi luokassa.

No, Esa A. Luukkaisen levyyn mennäkseni, hän on oopperalaulajan taidoilla varustettu laulaja, joka pystyy esiintymään monenlaisissa tilaisuuksissa, tai vaikkapa italialaisen musiikin teematapahtumassa ihan alkukielellä. Levy sisältää mm. laulun Älä kiirehdi, jonka Georg Ots on levyttänyt. Jos laulaja ei pääse aivan Otsin verroille esityksessään, on hän kuitenkin hyvää valtakunnallista tasoa. Luukkaisen äänenkäyttö on miellyttävää, joskus hivenen säröjäkin sisältävää. Kuuntelin laulut ja laulelmat, joihin sisältyi myös runonlausuntaa, mielenkiinnolla.

Toivon Luukkaiselle ja ”kumppaneille” menestystä uralla ja sitä onnenkantamoista, jonka valtakunnallinen hittikappale saattaa tarjota.

Jouko Varonen

Kuuntele näytekappaleita levyltä.

 

4 comments for “Esa Luukkaisen laulut

 1. Hienoa, Esa! Voinen kertoa jo julkisuuteen, että mietintämyssyssä on kevään kynnekselle Värtsilän kirkkoon tilaisuus, jossa Elina ja Eero Luukkainen Esan paikalle tuottamina vierailevat. Ohjelman keskuksena on Elinan iki-ihana laulu ”Kastemaljaan heijastuu”. Sanat Jaakko Haavio ja sävel Elina Luukkainen. Laulun ”kantaesitys” Esan laulamana oli Soile Luukkaisen tyttären kastetilaisuus. Odottelen mielenkiinnolla, miten kirkko pakahtuu osanottajien määrästä.

 2. hauskaa, jouko, että jaksoit kuunnella levymme. kyseessä on äänite joka on tehty aikanaan joensuun perhetalon varainkeruuta varten. paikalliset lions-ladyt kääntyivät puoleeni varainhankinnan tiimoilta, ja oma taiteilija-lähipiirini lähti mukaan toimeen. levytys on puoli-live, toisin sanoen äänitetty konsertinomaisessa tilanteessa, yhdessä päivässä, ilman sen suurempia stilisointeja.

  jätin ammattilaulamisen jo vuonna 2007, mutta joihinkin mielenkiintoisiin juttuihin lähden vielä mukaan, jos aikataulut pitävät. musisointi ei ole koskaan ollut perheessämme itsetarkoitus vaan siihen on liittynyt aina joku yhteiskunnallinen missio. elinalla se oli koulu ja kuoroyhteisöt, itselläni toisenlaiset. elinan oma tie sibelius-akatemiaan valitettavasti jäi punavalpomme vuoksi, mutta sekin oli varmaan loppukädessä kestettävä tila.

  kaiketi on vielä sanottava että seminaareihin perustuva opettajakoulutus on antanut suomelle koko laulutaiteellisen perustan. mm. talvela, ryhänen, hynninen, salminen, valtasaari… lista on miltei loputon. taideaineita karsitaan nykyään yleisesti kaikilla koulutuksen tasoilla, ja ne seuraukset alkavat näkyä.

 3. Kun siirryimme siirtolaisina Karjalasta Kivijärvelle, asusteli naapureina Lukkaisia. He olivat lähteneet evakkoon Sortavalan mlk:sta Koivusillan kylältä. Myös OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen suku evakoitui Ruskealasta. Lienevät Esalle verisukulaisia.

 4. Esa viittasi seminaarien kautta musiikkimaailmaan tulleisiin merkkihenkilöihin. Kannattaa muistaa myös niitä opettajaihmisiä, jotka Elinan tavoin ovat antaneet omalla paikkakunnallaan merkittävän panoksen musiikin saralla. Värtsilästä on tässä katsannossa tuotava pramille seurakunnan kanttorin tehtäviä oman virkansa ohella hoitaneet opettajat Risto Solasaari, Teuvo Tikka ja Päivi Kivivuori.

  Tässä on ilmiö, jonka kaltaista ei taida muualta Suomesta löytyä. Ja kysymys ei ole vain tilapäisistä palvelutehtävistä – silloin tällöin – vaan vuosikausia jatkuneista. Esimerkiksi ollessani Värtsilän kirkkoherrana vv. 1991-2000 kanttorin tehtäviä hoiti koko ajan oman virkansa ohella opettaja Päivi Kivivuori. Ja kaikki meni ihan hyvin köyhässä seurakunnassa. Jumalanpalvelus oli joka pyhä!!!

  Ja niinpä se Päivi palveli viime lauantainakin, kun kirkon täyteinen saattojoukko oli kokoontunut Arto Kahelinin uurnan äärelle. Ja tänä sunnuntainakin 8.2.2015 klo 10.00 Päivi hoiti kanttorin tehtäviä Värtsilän seurakuntakodin messussa! Me yli 40 tuoleissa istujaa veisasimme nuotin mukaan ja Antti – pappi sai korviinsa säveltason omaan vuoroonsa.

  Talvella 2013 Päivi palveli kaksi kertaa kuussa talkootyönä. Tiedän, että tästä kirjoitettuani saan Päiviltä nuhteita, ei pitäisi kehua. Mutta minä kyllä kehun, kun on kehulle aihetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *