Tohmajärven kunnan 10-vuotissynttärit

tohmajärvi vaakunaTohmajärven kunta juhlii 10-vuotissynttäreitä uuden vuoden aattona 31.12.2014.
Vanha Tohmajärven kunta eli 1869-2004 ja siitä eronnut Värtsilän kunta 1920-2004.
Uusi Tohmajärven kunta perustettiin 1.1.2005. Siitä siis 10-vuotispäivät.

Tohmajärven kunnan 10-vuotissynttäreitä juhlitaan iloisesti ja lapsiperheystävällisesti uuden vuoden aattona 31.12.2014 klo 18 alkaen liikuntahallin pihapiirissä Katri Helenan raitilla (Kirkkotie 10).

Tapahtuma huipentuu klo 19 alkavaan ilotulitukseen. Kuumaa mehua tarjotaan ja toivottavasti grillimakkaran myyjäkin löytyy. Ohjelmassa musiikkia (ainakin levyltä) ja mukavaa yhdessäoloa.

Liikunnanohjaaja Arja Pirhonen järjestää pientä kisailua ja vuoden viimeisen ryhmäjumpan.

Lisäksi erikoistoimittaja Sakari Nupponen on luvannut esittää kunnan 10-vuotisraportin. Ehkäpä esitetään myös kunnan tervehdyspuhe.

Lähietäisyydeltä kannattaa tulla reippaasti jalkapatikassa. Autoille pysäköintipaikkoja on Kemien koulun ja virastotalojen sekä musiikkiopiston ja Nymanin talon pihalla ja tarvittaessa Katri Helenan raitin varrella Nymanin kentän kohdalla. Liikuntahallin alapiha-alueelle ei autolla sen sijaan kannata yrittää.

Kaikki kuntalaiset (muunkin kuntalaiset) tervetuloa!

Lähde: Tohmajärven kunnan facebook sivu.

11 comments for “Tohmajärven kunnan 10-vuotissynttärit

 1. Kymmenen vuotta sitten kävimme kuumaa keskustelua kuntaliitoksesta. Syntynyttä tulosta nimitetään nyt ”uuden Tohmajärven” syntymiseksi. Miten vaan.

  Historian kertaus on joka tapauksessa kohdallaan: 1830-luvulla Tohmajärven pitäjän Värtsilän kylään perustettiin saha, joka pian muuttui rautatehtaaksi. Sen jatke on nykyinen Wärtsilä Oyj Abp.

  Arppen suku sai aikaan sen, että tehtaanväen tarpeisiin rakennettiin kirkko ja palkattiin pappi. Syntyi Värtsilän tehdasseurakunta, joka kuului Tohmajärven seurakuntaan.

  Vuonna 1909 tehdasseurakunnasta tuli itsenäinen Värtsilän seurakunta. Pappina jatkoi Julius Karsten, joka palveli värtsiläisiä 60 vuotta.

  Värtsilästä muodostui itsenäinen kunta vuonna 1920.

  Seurakunta on Värtsilässä kulkenut toistamiseen kunnan edellä vuonnan 2003, kun se Mikkelin hiippakunnan tahdosta liitettiin Tohmajärven seurakuntaan seurakuntapiirinä, joka sittemmin lakkautettiin – tarpeettomana. Pappila muutettiin rahaksi, metsät tuottamaan. Diakonissan entinen rivitalovirka-asunto otettiin pari vuotta sitten päiväkerhotilaksi. Kerho pois kirkolta!

  Tänään 30.12.2014 noin klo 16.30 kävin kirkossa. Sen sisällä oli 11 astetta – pakkasta. Seurakuntakodissa myös reilusti alle nollan. Lahjaksi annettu ilmalämpöpumppu oli mykkänä. Piano värjötteli kirkkosalista raollaan olevan taiteoven edessä. – Mutta parkkipaikalla Juhani Kolehmainen työnsi iltahämärissä lanaa!

  Olin tullut hautausmaan kautta. Siellä eivät palaneet valot keskusristin ympärillä. Kirkon etuseinää kylläkin valaisi kaksi valonheitintä.

  Jatkoin matkaa Kaurilan suuntaan kohti Kemienmäkeä ja maakuntakeskusta. Yritin parhaani mukaan noudattaa liikennemerkkien määräyksiä. Vähitellen mielestä haihtui tuppukylän maisema ja tumput suorina seisovat värtsiläiset.

  Onnellista uutta vuotta!

 2. Erkki! Kaikki tämä oli nähtävissä jo 25.09.2013.tilaisuudessa.
  Mikko Lappalaisen kirjoitus Uutisalasin 13.11.2013.
  Puheet homeisesta kirkosta ym ym.
  Pitäsköhän palata 1949 kirkkoon. Ihmiset paleli Uskinkanssa ko
  Kirkossa ja olivat tyytyväisiä, kun sai kuunnella jumalan sanaa!

 3. Tiedoksi huolestuneille: Värtsilän kirkossa ilmennyt vika lämmitysjärjestelmän ajastinkellossa on korjattu. Syy oli sähkökatkoksen aihettamassa häiriössä. Vika korjattiin jo 30.12. päivän aikana.
  Värtsilän kirkkoa koskevissa teknisissä ongelmissa voi ottaa yhteyttä suoraan hautausmaanhoitaja Esko Romppaseen p 050-3669311.
  Hyvää uutta vuotta 2015! Tervetuloa kuuntelemaan Jumalan sanaa Värtsilän kirkkoon / seurakuntakotiin! Tarkemmat tiedot tilaisuuksista löytyy kirkollisista ilmoituksista.
  Mikko Lappalainen
  khra
  Tohmajärven ev.ut srk

 4. Luen Takojan tekstistä pettymystä ja turhautuneisuutta.

  Minä olin projektin alussa kirkkoasiassa hämmästynyt kylän hurskastelijoiden toimettomuuteen.Luulin näiden uskovien toimivan aktiivisemmin kotikirkkonsa puolesta niin seurakunnassa kuin kansalaistoiminassa.Näin ei kuitenkaan ole ja sen kanssa eletään.Toivon kuitenkin olevani tässäkin asiassa tietämättömyyttäni väärässä.

  Erkki,et Sinä ole yksin.Minulla ja monella muulla elää usko kirkon pelastamiseksi.Olen nähnyt läheltä palaneen Teijon kirkon pelastamisen kyläläisten voimin.Samankaltainen ”ihme” pelastaa myös Värtsilän kulttuurihistoriallisesti merkittävän jälleenrakentamisen sympolin.

  Voimia arvokkaaseen työhösi Värtsilän hyväksi!

 5. Tämän päivän, 31.12.2014, Karjalaisessa on hyvin kirjoitettu juttu kuntaliitoksesta. Se kannattaa lukea, jos aikoo osallistua jakokeskusteluun ja/tai -työskentelyyn.

  Mikko Lappalaiselle. Otin illalla yhteyden Esko Romppaseen. Hän selitti ongelman ystävällisesti. Tilanteen muuttuminen vain 11 asteen pakkasesta pari astetta nollan yläpuolelle joko a) kestää aikansa tai b) hänen saamansa ohjeet eivät ole samat kuin syksyllä 2013 sovittiin. Tosin juttelimme puhelimessa vain hautausmaan valoista.

  Kirkollisia ilmoituksia seurataan viikottain ja tehdään havaintoja, onko toiminnan keskittäminen perusteltua yhteiskunnan vai kirkon (missio) mallin mukaista.

  Tähän aiheeseen liittyy myös kysymys, lähettääkö Tohmajärven seurakunta ketään 13-14.2.2015 Jyväskylään, missä on Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivät. Ilmoittautua voi vielä. Olin vuosi sitten kutsuttuna, kun vastaavanlainen tapahtuma oli koolla lapsi- ja nuorisotyön merkeissä. En nähnyt ketään Tohmajärveltä. Tosin siellä oli satoja osanottajia.

  Tämän vuoden päivien aihe ja sisältö on suoraan kirkkomme ongelmien ytimessä.

 6. Kävin tänä iltana OTSIKON mukaisessa tapahtumassa. Siis uuden Tohmajärven kunnan 10 vuotis synttäreillä, sielläkkään ei puhujista kukaan sanallakaan maininnut Värtsilän kirkon ongelmia.

  Eivät myöskään valitelleet kunnanviraston kylmyyttä, joten lienee puhujien mielestä siellä ilmeisen lämmin ”ilmapiiri”.
  Puheissaan tuntuivat ihan tykkäävän kaikista Värtsiläläisistä kymmenvuotisen kokemuksen kautta.

  Pääasia ei olut meilläkään juhlapuheiden anti. Vaan vietiin nuorimmat pojan pojat katsomaan vuosikymmenen kunniaksi järjestettyä ilotulitusta
  Hieno näytös vaatimattomalla budjetilla kylläkin ja kuvistakin tuli ihan oivallisia.
  Kotimatkalla kysyin näiltä pojan pojilta: No mikä oli parasta tällä reissulla.
  vastauksena: -Krillimakkarat niiin ja olihan se kiva sekin ilotulitus.

  Joten kaikille hauskaa Vuodenvaihdetta ja Hyvää ja Onnellista Uuttavuotta.
  Toivottelvat: Hemppa ja Marjatta!

 7. Tuo muistikin alkaa olla jo niin hauska veitikka, että edellisestä jäi eräs huomio mainitsematta. Nimittäin paljon bongasin myös aitoja Värtsilän pitäjän asukkaitakin ko tapahtumassa.

 8. Nyt on kyllä kysyttävää Hempalta. Näyttivätkö ne olevan niitä tuppukyläläisiä ja tumput suorina seisovia värtsiläisiä, jotka ystävämme Erkki mainitsee tuolla aikaisemmin tämän otsikon alla olevassa kommentissaan.
  Oikein antoisaa vuoden alkua meille kaikille !

 9. Kirjoittelin eilen illalla tähän jonkin kommentin, mutta se hävisi heikon verkkoyhteyden siivittämänä jonnekin virtuaalimaailman syövereihin.
  Joka tapauksessa valtakunnan EU-jäsenyys 20 vuotta, yhdistynyt seurakunta 12 vuotta ja yhdistynyt kunta 10 vuotta; mm. nämä etapit saavutettiin n. puoli vuorokautta sitten. Mikä on mennyt hyvin, mikä huonosti ja mikä hyvin huonosti? – sitä voimme jokainen itse mielessämme pohdiskella.

  Joren eilinen kommentti sisältää mielenkiintoisen määritelmän: ”kylän hurskastelijat”. Kenen meidän pitäisi itsemme ja millä perusteella tuosta mainitusta ryhmästä tunnistaa?
  On erittäin valitettavaa, jos esim. se pieni seurakuntalaisten joukko joka kokoontuu Värtsilän kirkkoon Sanan kuuloon ja rukoukseen, mutta ei muutoin pidä ääntä itsestään maineteoista puhumattakaan saa tuollaisen leiman!

  Kaikesta huolimatta Hyvää ja jopa Parempaa Loppuvuotta 2015!

 10. ”Hurskastelu” -sanasta pikkuisen. Kylmä tosiasia on – ja sen tiedän paremmin kuin kukaan muu – että Värtsilän kirkon kunnostuksen puolesta toimimista on Värtsilän ulkopuolella enemmän kuin sisäpuolella. Mittaapa sitä euroilla tai naamanilmeillä. Poikkeuksena joukko eläläkeläisiä uurastajia.

  Jussin ei pidä hermostua, sillä kyllä kirkossa kävijöitä on, jos on tilaisuuksia. Kirkon Herra on luvannut arvostaa läsnäolollaan jo kahden tai kolmen osallistujan joukkoa. Entä kirkkoherra?

  Jore tarkoittaneet ”hurskastelulla” ihan maallisia, ja siinä mielessä olen hänen kanssaan samaa mieltä.

  Mutta katsotaan nyt, mitä ”uuden Tohmajärven” kunnan sisällä toimiva Tohmajärven ev. lut. seurakunnan uusi kirkkovaltuusto päättää 13.1.2015 ensimmäisessä kokouksessaan, kun se saa pöytään edellisen kirkkovaltuuston ponnen, jossa on kysymys mm. Värtsilän kirkon kohtalosta.

  Kelpaako Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen avustus, jonka määräksi puheenjohtajana lupaan 15 000 euroa? Ja laittaako se kirkollisverovarojan 7441 euroa? Vai jättääkö se asian tuonnemmaksi anomalla kirkkohallitukselta avustusta ja siirtämällä siten kirkon ulkomaalausta 1-2 vuodella? Sanooko kukaan ettei kirkkohallitus anna euroja maalauksen koko kustannukseen, vaan jonkin prosenttiosuuden, tuskin 15 000 euroa? Ei kirkkohallitukselta tarvitse mennä lupaa kyselemään, jos ei ano avustusta, sanooko kukaan tätä?

  Seisotaanko me tumput suorina hurskastellen kuuliaisuudella, jos vaaleilla valitut valitsevat vallitsevan vaihtoehdon: Värtsilä saa tyhjentyä??? Se on vain tuppukylä!

  Voi olla, että se tyhjenee myös yhdestä känkkäränkästä. Ullukkahan voi olla vain loma-asunto Keskellä Universumin Helmeä. Siitä on sopiva matka Tuupovaaran kirkkoon ja vielä vähemmän Hoilolaan.

  Värtsilän nousun aikana nimi kirjoitettiin tuplaveellä W niinkuin nytkin vielä Wärtsilä Oyj Abp. Sitten kunnan ja seurakunnan nimi kirjoitettiin yksinkertaisella V:llä, ja jo ennen kuin raja repi kunnan kahtia. Jääkö jäljelle vain vaakuna, jossa on alasin ja surkastuva liekki?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *